Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Révész Richárd

Hát ha még az elején tartasz akkor nincs baj.
Mondjuk az is lényeges, hogy milyen pontosság kell.
Bár az előbb említett forgató elég pontosan működik.Tizedre visszaáll.
Mondjuk ott nem is kell több.

kg0sy39yf

Szerintem századra akartad mondani! :D :D :D
10mm a menet emelkedés és 1000 ciklus/kör!
egy két század belefér a tized azért az sok lenne!
:D :D :D

Révész Richárd

Ott egy sima csigahajtóműves motor van az nem tud századra beállni.
Párkánynak meg sírkőnek mindegy, hogy van benne 1-2 tized.

nah5a9frh

A 8 as köracél azért kellet,hogy a cső ne rogyjon össze.300 as fordulatnál még van tartása a csőnek.Ahogy fogy lehet gyorsítani,maximum 600 ig.Effektív a leszúrás kb 2mp 300 fordulatnál,1mp 600 nál.A csere + leszúrás +petróleummal való kenés 5-6 mp.Ha eljössz megmutatom!  

svejk

No most ez a tömszelencés megoldás -bár jól, ismerem nagyon sokat kibír- a tulaj kérésére ki lett váltva kerámia csúszógyűrűs tengelytömítre.
Így már nincs ami határolja a tengelyt, csak a ház elején az alu átmenet.

Akkor a ház nyomó oldala is azért lehet szimmetrikus hogy a beállást segítse?
Mindenesetre érdekes darab, 300 W-jával nem tudom felveheti-e a versenyt a mai keringetőkkel.
A be és kimenő csonk van vagy 3" tehát a víz sebessége alacsony de mégis tud stabilizálni?
Az igaz hogy a mágnesforgórészes  házi keringetők is a víztől állnak be, ha jól emlékszem azok is szimmetrikus felépítésű házban vannak.

De ha kiegyensúlyozom azt a  szóbeli járókereket, azért nem követek el nagy hibát ugye?

nah5a9frh

Kihagytam egy pár dolgot.A pontosságot nagyban befolyásolja a görgő minősége.Legnagyobb élettartamot és pontosságot a csempevágóból kivett tömör keményfém  görgővel értük el,amit szerszámélező gépen gyémánt koronggal kis szögűre köszörültem.Egy ilyen görgő 5000 leszúrást simán kibír.A műanyag perselyt 2000-3000 ezrenként kell cserélni.A görgő tengelye 6-os keményfém maró szára ami még nem kopott el soha.Távtartókat gyártottunk élelmiszer ipari gépekhez kb 20.000 db ot 2 év alatt.  

nah5a9frh

Javítás:2-3 ezrenként

zozo

Köszi a választ. Antenna elemeket szúrkáltam le régen, kopott rovátkoló kereket köszörültem élesre, és esztergán ment a dolog. Közel sem volt annyira termelékeny mint nálad, és sajnos a nagy rendelés is elmaradt belőle.

PSoft

Jah,...

Hogy itt már "John Deere traktor húzza a faekét?"...mondaná öreg kolegám.:))

Logikusan gondolva,a nyomó oldal szimmetriája is segíti a járókereket.
A mágnesforgórészesnél,ha jól emlékszem,egy kerámiagolyó "csúcson" nyugszik a forgórész.
Ott inkább,a kialakuló mágnesmező tartja pozícióban,és stabilizálja a félgömböt formázó rotort,és a rá épített járókereket,valóban,ott is szimmetrikus a ház kialakítás.

Valószínű,sőt biztos,hogy a járókerék kiegyensúlyozásával nem követsz el hibát.
Ha esetleg még is,...

És,...megint az öreg kolegám.
Aszonta hogy,..."olyan rossz nem lesz,...hogy ki ne lehessen dobni.":)))  

nah5a9frh

Hidd el mi is kísérleteztünk esztergán,de a legnagyobb termelékenységet egy ilyen amatőrnek látszó dologgal értünk el.Egy elektromos fúrógép elnyüvése után áttértünk pneumatikus gépre.A legnagyobb pontosság amit optimális viszonyok között el tudtunk érni +- 0,1 mm,ami nekünk bőven belefért.

svejk

Igen a kerámia ülésesre gondoltam.
Mágneses mező ide-vagy oda, víz nélkül az is csak vergődik a házban.
Közben ki lett egyensúlyozva, most szárazon nagyon szépen szalad.

Nagyon bölcs a Te öreg kollégád!! :))

PSoft

Szerintetek,mekkora fordulatszámig használható ez a fajta rögzítési mód egy motortengelyen,+ egyensúlyozás nélkül?

Ez,ugye az E240-es motorok egyik fajta eredeti kuplung megoldása.
Két irányban hasított,egy M4-es inbusz csavarral szorít a tengelyen.
Ott ugye,ha jól tudom,max. 3-3,5 ezres fordulattal pörög a motor.

Persze,mágnes nélkül,csak az alu testet akarom használni,csak kb.hat-nyolcszoros fordulatra,mint az eredeti alkalmazásban.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/E240_m%e1gnes/IMG_3763.JPG" border=0>

ebalint

Én még nem számítok őreg szakinak, de azt tanácsolom, hogy még pár másodpercig se járasd a csúszógyűrűs tőmszelencével szárazon.

Hama' sokba kerül(het).

eivmhrm04

zozo

Ez a kiegyensúlyozatlanság kényes téma. A modellekkel sokat szívunk emiatt. Egy heli faroktengelye 10-12ezres fordulaton, ha csak egy tizedet görbül, máris aljas rezonanciát kelt.
Megöli idő előtt a csapágyat.  
Csak úgy tudod meg, ha kipróbálod. Mivel a kiegyensúlyozatlan agyrész a tőben a csapágynál van, tán kevésbé fog gondot okozni. Ha rugalmas a motor rögzítés, akkor tán elnyeli....