Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Antal Sándor

A számlálód oda-vissza tud számolni???
A számláló milyen módon vezérelné a léptecset??

Révész Richárd

A számlálónak a kimenete hogy fogja vezérlő nélkül meghajtani a motort?
Ezt vezérlő nélkül nem lehet megoldani.

istvan58

Hali,
nagyon régen,....kb 20 éve 4-es számlálóval vezéreltem léptetőt, ügy hogy a számláló kimenete egy teljesítmény tranyót vezérelt és az hajtotta meg a léptető tekercseit.

Révész Richárd

Az enkodert bekötöd a számlálóba, megadsz egy értéket és mi történik? Semmi.Vagyis meghúz a kimenete ami egy relékontaktus, ettől nem fog elindulni a motor, de még vezérlővel sem.

Ez max egy engedélyező jelet tud adni a vezérlőnek, hogy indulhat.Ha step/dir-es a vezérlő akkor még kell neki egy jelgenerátor ami megadja a sebességet.

kg0sy39yf

Nem a számláló csak előre számol beadott értékig, de külön külön relé vezérli az irányt attól függően left vagy righ irányú nyomógombot nyomod.
A projekt itt van a fejemben :) De ez a vezérlési mód megfogott! Kicsit (nagyon) amatőr vagyok ezen a téren, de gyakorolni nagyon jó lehetőség lenne!
Ez egy célgép lenne ezért kell ez a megoldás!

Révész Richárd

Az rendben van, csak itt most egy db OMRON számlálóról van szó.Az nem tud ilyet.

PSoft

Így működtek azok a régi, mágnes úszós laboros lombik keverők is.

Gyakorlatilag,egy léptecs tekercsei voltak a dobozban a lombik alatt,a folyadékban meg,lebegve forgott a mágnes és kevert.
Egy potival állítható volt az úszó mágnes sebessége.

Révész Richárd

A lovam elásom ha értem mit akarsz:)
Szerintem ide egy sima motor is elég, mivel a pozíciót az enkoder adja.
Márványvágó fűrész forgatóasztalát oldottuk meg így.
Hajtóműves motor fékkel.

kg0sy39yf

Valahol itt akadtam el én is mert ugyebár egy és ugyanazon a tengelyen van az enkoder és a léptecs a számláló mind addig számol míg el nem éri az adott értéket majd meghúz egy relét vagy bontja a kört (mindegy melyik), de ettől még nem mozdul meg a léptecs! Sima dc motorban is gondolkoztam de akkor fék is meg kuplung is kell! :(

istvan58

Révész Richárd

Hát ez az.
Mekkora teljesítményre van szükséged?
Mekkora hely van a motornak.

Antal Sándor

Értem hogy mit szeretnél!
Csak ahhoz egy számláló olyan kevés mint macisajtban a brummogás.

kg0sy39yf

Szóval felejtsem el a léptecset és szerezek be hajtóműves motorokat?
Van egy hasonló rendszerem de ott a számláló és az enkoder együttes teljesen más rendszerbe vannak kötve, ott csupán a számláló által beállított érték után elindít egy másik folyamatot és kezdi újra előről a ciklust.
Köszönöm a segítséget akkor marad a DC motor és a fék! :D :D  

Révész Richárd

kg0sy39yf

Helyem mint a tenger! :D :D
Még csak építési folyamatban van!
Ez olyan lenne mint egy keresztasztalos marógép lényegében az is! Csupán az értékeket nem kézzel tekered óda ahova hanem berötyögöd a számlálóba!
Mivel x és y ciklikusan ugyan azt az értéket járja be folyamatosan így kézzel elég macera folyamatosan adott értékre állni. Úgy kell elképzelni mintha egy darab lemezből fésűt akarnál csinálni! :D :D :D