Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

hostya

Nehezet kérdeztél...

Ha autóban gondolkodunk, akkor így is feltehető a kérdés: Mennyibe kerülhet ma egy régi (1963) Skoda Oktavia..?

Annyiba kerül, amennyiért meg tudod venni...
Ha használni akarod, akkor költened még rá, de ha csak 'gyűjtő' vagy akkor is... :(

Ha nem értesz a gépekhez, de szeretnél egyet magadnak, akkor kérj meg egy (idősebb)esztergályost aki megnézi a gépet a vásárlás előtt, és véleményt mond a gép állapotáról,az általad támasztott igények figyelembevételével.  

000000000

Hello.Én nem akarok venni, nem is értek hozzá, még csak esztergálni sem tudok.Egy jó ismerősömé a masina, ő szeretné eladni, de nem tudjuk, mennyi most egy ilyen gép ára. Nyilván az állapot rengeteget számít, de egy hozzávetőleges árat sem találtam a neten, sőt, szinte semmit ezekről a gépekről.Ezért kértem a segítségeteket, hátha van valakinek ilyen gépe, vagy tud valamit mondani az árakról.

Sz.József

Induljatok ki abból, mennyit ér a barátodnak.
Mennyiért vette, mennyit költött rá, mennyit akar keresni rajta stb.
Vagy csak egyszerűen mag akar szabadulni a vastól...
Ennek tükrében kitalál egy árat.
A többit majd a vevő(k) eldöntik, ha egyáltalán lesz rá vevő... [#smile]
Ha nem lesz érdeklődő, akkor az előzőleg kitalált árat osztani kel kettővel és újabb próba... [#smile]
Egyszer csak elkel...

mxjj54gxi

"de nem tudjuk, mennyi most egy ilyen gép ára."

Azért nem tudjátok,mert nincs ára. Ezért is nem találsz árat,mert ez a gép nincs forgalomban.Az országban van belőle mondjuk öt,ebből forgalomba csak a tiétek kerülne,nincs mihez igazítani az árat.
Hasonló kinézetű és tulajdonságú gépek között nézzetek árakat, átlagoljátok be, és ez lehet kiindulási alap.

000000000

Igen, ez egy jó megoldás, csak a kitalálok egy kezdő árat-nál szokott az lenni, hogy túl magasra értékeli az eladó, és meg sem nézik. Ezt a hibát akartuk elkerülni azzal, hogy egy másik géphez viszonyítva szabunk árat. Na ez nem sikerült, mert nem találtam. Köszi József, neked is hostya a válaszaitokat, valószínűleg marad a József által is leírt megoldás, Hacsak valaki még be nem írja véletlenül, mennyi is lehet az értéke. Egyébként "szabadulni" akarna tőle, de nem kótyavetyélni, azaz nem "vas árban" eladni.Köszi

000000000

Köszi rferi, megfogadom......vagy 5 db? Ez durva, itt kellett volna kezdenem nálatok

mxjj54gxi

Saccoltam, de sokat nem tévedhetek, 1929-ben még a gyárat is lebontották
http://egykor.hu/budapest-xiii--kerulet/vulkan-gepgyar/2950" TARGET=_fnew>rövid történet
A ti gépetek ebből adódóan jó régi lehet
Mennyire van egyben a masina, valami gyüjtőt kéne találni hozzá ?

000000000

Én még nem láttam, csak azt tudom hogy Vulkán, Pest-Bécs felírattal, a napokban csinálok fotót róla.A barátom szerint működő gép, talán (ha jól emlékszem, amit elmondott) laposszíj hajtású. Nem feltétlen gyűjtőt keresünk, vevőt!!Ha meg lesznek a képek, teszek fel ide linket, amin keresztül megnézhetitek,rendben (ha érdekel)? Így közelebb leszünk a probléma  nyitjához...Egyébként nem tudom, honnan szerezte, ő is gyűjt régiségeket, főleg pénzérméket.

s7manbs8

De jó a Vulkán bolygón gyártották lehet. :)

000000000

Az melyik Naprendszer???:)

s7manbs8

Valami film sorozatban volt az. :)

000000000

Huh, én ehhez túl "mai gyerek" vagyok...

Devecz Miklós

Segítséget kérnék.
Adva van egy bipoláris kéttekercses léptetőmotor(ez van most a kezemben).
Hogyan tudom megállapítani a helyes bekörtési sorrendet?
Az összetartozó tekercsvégek megvannak, csak a helyes áramirányra nem tudok rájönni. A vezérlő egyik IC-je már elszállt, többet nem akarok kockáztatni.

279nwbpsa

Ezt esetleg kipróbálhatod:
Szigetelőszalag a tengelyvégre(így látható az elmozdulás),aztán egy ceruzaelemmel lehet "végigkapcsolgatni" a helyes sorrendet.

Devecz Miklós

Ezt kipróbáltam már, csak annyi történt, hogy a tengely leblokkolt, de nem mozdult el egyik irányba sem.