Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

keri

Mivel a körívekből összerakott spirálszerű képződmény is ugyan úgy alakul ki mint a rendes spirál, azaz csökkented/növeled a sugarat, csak itt nem folyamtosan, hanem meghatározott szög érték után lépcső szerűen, ezért viszonylag egyszerű a válasz.
360°/(10mm/0,01mm)=0,36°

Szóval ha precíz spirál kell, akkor ezzel jól nem jártál.
Ha tud ciklust és változókat a Fanuc makró akkor viszont meg lehet oldani viszonylag egyszerűen.
Van valami doksid róla? Általam ismert programozási nyelvekben nem okozna gondot nekem megírni.

000000000

Nem sok esélyed van rá. Én, többször próbáltam beszerezni, ezt és társait. De, sikertelenül.  
Vagy olyan fanatikusba futottam, aki még ránézni sem engedett. Vagy, kamura futottam.
Szerintem, a fórumosok közt is van akinek, van. De, ………….
Bármit be tudtam eddig szerezni szinte. De Gravo –t, azt nem.  

keri

Értem. Ki lehet valamivel váltani?
Vagy ennek a beépített fontkészlet, meg a saját gép vezérlése a lényeg, tehát kvázi megszívta?

kuv5p7226

Szerintem írjon a gyártónak, ne a magyar képviselettel szopassa magát.

kuv5p7226

Valami azt súgja nekem, hogy nem szimplán egy ilyen egyszerű osztás a dolog. De lehet, hogy tévedek.

Mindjárt firkálgatok egy skiccet, hátha azon meg tudom fogalmazni.

kuv5p7226

De, tényleg ilyen egyszerű, igazad volt.

kuv5p7226

Tovább rajzolgattam, csak félig.

Ugyanis ez az osztás azt adja meg, hogy egy spirál eltérése egy körhöz képest mekkora. Viszont spirált nem így kell közelíteni körcikkekkel, na ott ugrik a majom a vízbe, de ehhez már papír ceruza kell. Ott jóval kisebb hibák lesznek és egy piszkos kis trükk van a dologban,a közelítő körcikk középpontja fog "táncolni" (pontosabban egy spirálon mozogni) a valódi középpont körül.  

Kézzel nem lehet lekódolni, de érzésem szerint 10-20 körcikkel jól be lehet közelíteni egy spirált.

D.Laci

Szerintem pársoros szubrutinnal megoldható.

keri

Ezt mondtam én is neki.
A világon mindenhol ingyen vagy jelképes összegért cserélik a meghibásodott hardware kulcsot. El tudom képzelni hogy a magyarok így akarták megduplázni az éves eladási számot, hogy rásóznak egy új licenset.

keri

Aha, igazad van. Kisebb az eltérés.
Kell írni rá egy függvényt és simán megnézni a különbséget. De ez inkább elméleti érdekesség, mert ennyi erővel tényleg lehet már valós spirál makrót is írni.

sanka74

http://cnctar.hobbycnc.hu/SANKA%20CNC/mach%20spir%e1l.JPG" border=0>

Erre a spiráltesztre gondoltam.

sanka74

keri

keri

ja bocs, a tesztek.zip-ben van.
Remélem nem jogvédett anyag :)

kuv5p7226

Ez micsoda valójában?

Össze vissza kóváylog a gép és az a kérdés, hogy a végén visszajut-e a 0-ba?