Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

s73tgf9vg

Én egy http://www.iselautomation.de/products/product.php?lang=en&ID=p110" TARGET=_fnew>ilyen marót láttam, ezek szerint nem kress, hanem talán Dremel, de még az is lehet, hogy pont ez az isel volt az.

000000000

Persze ha a Kress alkalmatlan a feladatomra, akkor más után nézek. De mi teszi faiparivá? Gyenge a csapágyazás?

keri

Nem, azzal nincs gond. Az jó neki nagy fordulat teszi faiparivá. Gravírozni, meg 3mm szerszámokkal lehet alura is menni vele, ezért népszerű, mert leggyakrabban ezeket használjuk hobby körökben.

Arra a feladatra amire neked kell, azonban 500-5000fordulat között lenne praktikus szerintem, és nagyobb nyomaték.

000000000

Akkor most már csak az a kérdésem, hogy ebben az árkategóriában (a nagyobbik Kress 60eFt) találok-e olyan (nem használt) marómotort, ami megfelelne a céljaimnak, és nem igényel kiegészítő eszközöket.

keri

Bár lehet hogy meg kéne nézned azoknak a maró szerszámoknak az adatlapját amit használni szeretnél, és ahhoz venni motort, mert lehet hogy tényleg jó neked.

Az viszont durva hogy elmentek a patron árak a KRESShez. én  5euróért vettem még, most meg 20...ezek nem normálisak.

000000000

Igen, itthon olyan 6000Ft-ért adnak patront. Gyárilag csak 8mm-es van hozzá, tehát legalább egyet vennem kellene.

Amúgy gondolom ha ebben az általad említett fordulatszámtartományban is szeretnék mozogni, akkor ott közvetlen hajtás nem jöhet szóba, nem?

keri

60ezer????? te jó ég [#ijedt]

Ha nem ragaszkodnál a kiegészítő nélküliséghez, jóval olcsóbban is lehetne megfelelő szerkezeted :) Er15 orsó, egybe csapággyal olcsóbb mint a kress, erre ráthetsz bármilyen motort, akár régi turmixgép motorját is, és csak a szíjkerék méretein múlik milyen fordulattal megy.

keri

Nem láttam még komplett maró motort ilyen alacsony fordulattal, csak áttételest.
Illetve vannak frekvencia váltós motorok, de az nem 60ezer és nem tudom mire képes a gyakorlatban.

keri

ER16-os orsó 10darabos ER16 patronkészlettel, szállítási költséggel 54$

Két jó minőségű csapágy még ~6000Ft lehet.
Már csak egy esztergályost kell megbízni hogy esztergáljon hozzá egy csapágyházat, kell két szíjtárcsa szíj és motor.

Még mindig felénél jársz a KRESS árának :) na nem csábultál el? :)

000000000

A Kressben csak annyi a vonzó, hogy van egy burkolata, amin már nem kell reszelnem semmit, és a felfogatásához használt furat a cégen belül szabványos, magyarul egy meghibásodás, típuscsere esetén nem kell változtatni rajta. Csak emiatt kérdeztem rá.

Viszont az is igaz, hogy ha később komolyabb célra akarom használni, a távolról vezérelt fordulatszámnak búcsút inthetek...

000000000

keri

Ahogy írták használják a KRESS-t mindenfélére. Szóval akár neked is jó. Csak azért írtam én meg, hogy ne csalódj miután jó sok pénzért megvetted, mert nem erre való.

s73tgf9vg

Megint csapágyas segítségre van szükségem. 40mm belső átmérővel kellene csapágyat keressek, de úgy, hogy tudjam fordulatszámban mire számíthatok. ER40-es főorsót kell csapágyazzak, 40mm a tengely átmérője is. Golyós, vagy tűgörgős jobb erre a célra? Nagyjából 6000-es fordulat lenne a maximuma.

Szalai György

Ha ferde hatásvonalú csapágyazásra is van lehetőséged, akkor d=40mm tengelyre a 7908 csapággyal jársz a legjobban, mert annak a határfordulatszáma zsírkenéssel is 11ezer/perc, aminek úgy a kétharmadáig-háromnegyedéig nem sok kenés problémád akad. Vagyis hatezren gond nélkül szuperál. A külső átmérője D=62mm, a szélessége B=12mm.
Ha csak mélyhornyú jöhet szóba, akkor a d=40, D=62, B=12mm méretűt 6908-nak hívják. Ennek is 11ezer a határfordulata zsírral.
A tűgörgős d=40, D=62, B=22mm mérettel az NA4908. Határfordulata zsírral 5500, olajjal is csak 8500.

s73tgf9vg

Én az http://www.onlinecsapagy.hu" TARGET=_fnew>onlinecsapagy.hu-n szoktam megnézni, hogy mik a lehetőségeim és 6908-ast találtam 5500 bruttó körül, ez rendben is van, de a 7908-as nem találom. A fordulatuk rendben van, mind a kettőé megfelel. Atengely elejéhez szerintem ferde hatásvonalú kellene, mellé egy mélyhornyú, majd a végére még egy mélyhornyú. Ha ferde hatásvonalú is van porvédővel, akkor ez így megfelelő lesz szerintem. Köszönöm a segítséget!