Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

keri

Nemtalálom, de annyira azért nem bonyolult a gkód-al beírni sem.
Kör negyedekből rakja össze eredetileg.

sanka74

Köszi! Akkor haza megyek érte, mire megírom az is annyi ideig tart...

kuv5p7226

Ez a spirál kérdés engem is érdekelne, sima G-kóddal (G2, G3) milyen felbontással szokás, hogy jó is legyen? keri írta a negyedkört, de pl. egy esztergatokmány spiráljánál mi a pontossági előírás?

svejk

Szerintem Sanka74 a Magi féle géptesztelésre való spriráltesztre gondol.

Egyújabbgépépítő

Elküldtem a fórumos e-mail-odra.

keri

Az sem probléma, nem tudom a MACH hogy csinálja, de G kódos könyv szerint lehet spirális interpollációt is végrehajtani a G2,G3 kóddal, lineárisan csökkentve a sugarat, csak a szintaktikáját nem értem teljesen.
és nincs kéznél Mach hogy kipróbáljam. Különben már megírtam volna neki a tesztet :)

sanka74

Igen én valóban a Magi félére gondoltam...azt leírni azért nem olyan egyszerű....Köszönöm szépen!

kuv5p7226

Köszi, de Mach-al nem megyek semmire, a gépemben meg a G2,G3-nál nem írnak ilyesmiről.

Ami van, az a helikális interpoláció, amivel pl. menetmarást is lehet végezni, de ott nem a sugarat csökkentem hanem adok egy Z eltolást is, pl.:
G91
G2 I2.0 Z-1.0
És ez 2 mm-es sugárban körbejárva fordulatonként 1 mm-el megy lejjebb, így szoktam rendes furatokat csinálni, ez a kód  egy 16 mm-es szerszámmal 20 mm átmérőjű lyukat farag. De sajnos sugárnövekmény nincs.

keri

poligont kezel a gép?
Milyen sugárnövekményt és felbontást szeretnél?. Megírom neked, csak hogy ne mondhasd, hogy hernyótalpas az anyukám [#wave]

Tehát ha jól értem kör interpolációt tud?

kuv5p7226

Miben írod meg? Legenerálni pl. 2 mikronos lépésekkl én is tudnám, de nem százezer soros FNC programot akarok, hanem jó lenne egy utasítással megoldani és számoljon a gép procija. Fanuc B-type makró még szóbajöhet.:-)

keri

G kódra gondoltam.
Fanuc makróval szórakozzá te. Nekem csak Mach és EMC van :)

keri

GravoStyle programhoz ért valaki?
Egy ismerősömnek berosszt a hozzá való hardware kulcs, a magyar képviseleten 130ezer forintért akarják kicserélni, ami enyhén szólva pofátlanság.
Van valakinek "okos" ötlete erre?

000000000

No, ez engem is érdekelne.

Hááát, apám, a Gravo……….

keri

Esélytelen? Szemét? rossz? Mivan vele?
Egy gravírozós ismerős kért segítséget, de nem tudok semmit erről a programról, szóval a pletykák is érdekelnek.

kuv5p7226

G-kóddal sok ezer soros progi. Igaz, csak X és Y van benne, de akkor is.

Igazából azt lenne jó tudni, hogyha van pl. egy 100 mm átmárőjű kör, abban csinálok spirált 10 mm-es emelkedéssel, akkor ha ezt körcikkekből rakom össze, akkor mekkora (fokban, tehát pl. nyolcadkör, vagy huszadkör azaz 18 fok) körcikknél csökken az eltérés, a hiba 1 századmilliméter alá a tényleges, mondjuk mikron felbontással generált spirálhoz képest.

Mert ha körcikk, akkor az még mindig csak 40-50 sor és nem 10.000.