Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

OFF…
Az évek teltével a fogak száma csökken a rutin pedig egyre nagyobb lesz, a mosáshoz szükséges munka így a nullához közelit. Van az a kor, mikor már az egy perces akku is megteszi a fogkefében.
Bocsánat.

000000000

Ez egyik 4 betűs üzletben vetten Tronic Energy ECO NiMh akkukat. ( az ECO-t külön kiemelném )
Ami érdekes volt hogy úgy árulták hogy használatra kész.
A csomagoláson is az volt feltüntetve hogy 1 év után is legalább 70% töltést tart meg.
Egyből le is teszteltem és mértem hogy a lámpában mennyi ideig bírja.
A lámpa 830mA vesz fel és ezzel 5 őra 25 percet világított. ( a kapacitás 4500mAh )
Sajnos a csomagoláson és az akkun se tüntették fel a gyártás idejét.  
Viszont egy csomagból kivett akkunál közel a kapacitásnak megfelelő töltöttségi szint azért nem rossz.
Az árról már nem is beszélve mert 2db 4500mAh cella 1000Ft.
Sajnos azóta se láttam ilyen akkukat.
Ilyen cellánál a delta U töltőnek nem sok vizet zavarna.

PSoft

Nem tudom mennyire "rendes,deltaU"-s a Bosch-nak a géphez mellékelt töltője.

Egy szem zöld LED világít/villog rajta.
A villogás a töltést,a folyamatos fény,annak befejeztét jelzi.

PSoft

Ugyanez a kérdés,laptop/notebook-ra vonatkoztatva,ott mi a helyzet az akksival?

Sokan használják a laptopot "asztali" gépként úgy,hogy állandóan a tápra van dugva a gép.

zozo

Amit Keri mond, akkor lenne megnyugtató, ha a töltőn  beállítható lenne a delta érték. Így egy megnövelt pl. 100mV érték mellett nem kapcsolgatna be és békén hagyná az akksit töltés után. Bár akkor kicsit kevesebbet is tölt bele. Viszont gyárilag 20-30mV az alapértelmezett, így meg kapcsolgat, főleg ha már használt is az akku.
A laptop akksit jó, ha 2 hetente hagyod dolgozni és lemerülni. Elméletileg ki kellene szedni, ha tápot használsz, de én sem szoktam és 6 év után is 50 percet bír üzemben.

000000000

Meg is nézheted mennyit bírnak az így használt laptopok akkuja.
1-1.5 év folyamatos hálózatról használat után az ilyen laptopok akkuja a kapacitásának nagy részét el is veszítette.
A legjobb ha így használod a gépet akkor akkut kiszedve 40%-ra feltöltve 4 fokon tárolod.
Akkor évekig tárolható minimális károsodással.  
Vannak, voltak olyan gépek amik akkupakk nélkül nem indultak el, azoknál sajnos ez nem megoldható.        

keri

Az akkor jobb fajta.
Bosch mondjuk ad magára.
Leírásban nincs semmi?
Nekem a DeWalt LiIonosra rá van írva hogy nyugodtan rajta hagyhatom.

Notebooknál is rajta hagyhatod.
Azoknál már régóta intelligens töltő van.
Ott csak arra kell vigyázni, hogy teljesen lemerült állapotban ne maradjon sokáig. Cégem raktárába így pusztultak meg soha nem használ notik....mondjuk ez nekem jó volt, mert selejtezéskor tudtam hova kell állni :D

keri

Te picit félreérted.
A "deltaU" vezérlés azt jelenti, hogy a töltés végén picit visszaesik a feszültség, és a töltő ezt érzékelve lekapcsol. Manapság nem szokás visszakapcsolni a töltést procis akkutöltőn.
Azt a komparátoros analóg töltők csinálták.

Sőt idő, feszültség és hőmérsékletre is lekapcsolnak, elkerülendő az akku károsodást.

Vannak olyan töltők, mint pl a motorkerékpárokhoz, hogy a téli leállás alatt is töltve tartsa az akkut, ott pedig figyelnek arra hogy feleslegesen ne töltögesse.

A probléma abból adódhat, ha csepptöltésre kapcsol és nem lekapcsol, mert hosszútávon egy alacsony önkisülésű akkut az is folyamatosan túltölthet.
Volt ilyen automata töltőm is igen, ezek a régebbiek.

keri

Ja, kb ez lenne ideális LiIon akku hosszútávú tárolása esetén, bár én 80%-ra emlékszem.

Nekem mondjuk ennyi idő után 4% -al csökkent a kapacitás.

keri

De abban egyetértünk, hogy az nem tesz jót ha sűrűn visszakapcsolgatja a töltést, vagy hosszútávon csepptöltésen marad.

9pk59nuy

"A laptop akksit jó, ha 2 hetente hagyod dolgozni és lemerülni. Elméletileg ki kellene szedni, ha tápot használsz, de én sem szoktam és 6 év után is 50 percet bír üzemben."

Sok az urbán legend az akksikkal kapcsolatban. ACER gépem amikor "akksis" lett, akkor a régit szétszedtem és megvizsgáltam. A cellák nem voltak ponthegesztve, csak összepréselve egymáshoz. Az itt keletkezett átmeneti ellenállások akadályozták a teljes feltöltést. Azóta lámpában használom a cellákat szinte teljes kapacitással.  
A töltö pedig feltöltés után nulla mA-t fogyaszt a hálózatból.
Így semmi értelme a gyakori formálásoknak, ami csak a NC akkumulátoroknak használ.
Sokan nem tudják, hogy a laptopok gyárilag mellékelt oprendszere tartalmaz olyan energiamenedzset, amire a gépnek szüksége van.

b4nm7gjvr

Laptopba és kézi fúróba való akku cellát hol lehet olcsón jót szerezni? Mondjuk SANYO márkát?

9pk59nuy

"A laptop akksit jó, ha 2 hetente hagyod dolgozni és lemerülni. Elméletileg ki kellene szedni, ha tápot használsz, de én sem szoktam és 6 év után is 50 percet bír üzemben."
Mindkettő más konstrukciójú, egymással nem érdemes összecserélni. A legjobb beszerzési forrás az a gyártó.

9pk59nuy

Rossz idézet.
Ez a jó:Laptopba és kézi fúróba való akku cellát hol lehet olcsón jót szerezni? Mondjuk SANYO márkát?

000000000

Hello. Szeretném megkérdezni hozzáértőktől(én nem vagyok az), hogy mennyibe kerülhet ma egy régi Vulkán típusú esztergagép (annyit tudok, hogy kecskelábas).Egy ismerősöm szeretne megválni tőle, de a neten sehol nem találok róla még információt sem. Köszi