Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

A fenét :)) Akkor a 60-as 70-es években ez volt a trendi !
Jelölö festék ? Ha ráborult :)

Ma már a "kék követ" sem használhatják mert ... ( kék ) meg nem inport anyagbol van :) !

sanka74

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni! Van egy Samsung Syncmaster 940 N monitor. Sötét volt a kijelzője, azaz csak kb 1 sec ideig volt kép, utána sötét lett. Kicseréltem a tápjában az összes kondit, és megjavult...kb. 6 órahosszáig jó volt...most bekapcsoláskor kb 1 sec üzem után elmegy a fény, kép van, fény felé fordítva lehet látni. Amíg van kép, addig halk ciripelő hangot ad.. néztem már a neten javítást, rámértem a nagy transzformátor kivezetéseire,csak nem tudom menyinek kell lennie.. Mit tegyek?

000000000

Szokott a cső kivezetése is szétégni és akkor hallod a ciripelést.
Nagy valószínűséggel csőcsere.

sanka74

A tápból jön a ciripelés..de nagyon halk...Lehet hogy az inverter hangját hallom..Olvastam a neten olyat hogy kicsi a cső ellenállása, és a figyelő tranzisztort kiiktatják. A másik meg a 4 db elenállást kicserélik nagyobbra.

000000000

Szkóppal rá tudsz mérni a csőre.
Csak kell a csúcsra egy leválasztás.

sanka74

"A Samsung 940N szokott olyan hibát is produkálni, hogy bekapcsol, majd pár tized másodperc után kikapcsol.
Erre a hibajelenségre két megoldás van:
1 - Kicserélni a háttérvilágítás csöveit
2 - Kivenni a neoncsövek áramfogyasztását figyelő tranzisztorokat
Én eddig még mindig a második megoldást választottam. Ha a fénycsövek áramfelvétele nem éri el a kívánt szintet,
akkor egyszerűen lekapcsolja a monitort. Ha ezeket a tranzisztorokat kiszereljük, akkor még évekig üzemképes marad
a monitor!"

Ezt találtam..de melyikek lehetnek ezek a tranzisztorok...van ott a környéken jó pár...

sanka74

Elírtam, nem ellenállás hanem áramfelvétel..

sanka74

Köszi a segítséget! Szkópom nincs..sajnos...valószínű hogy az inverter transzformátora lesz a hibás..de akkor miért működött 6 órán át...

svejk

Mert olyan kedve volt, vagy már előtte a száraz kondik miatt voltak feszültségcsúcsok.
20 db ilyen Samsungból 1-ben biztos zárlatos a trafó. Cserélt trafó viszont még nem jött vissza egyszer sem.
Csőhibással még nem találkoztam ebben a sorozatban, az inkább a 16:9-esekre jellemző márkától függetlenül.

sanka74

Köszi szépen a segítséget!Megbeszélem az ismerőssel, és akkor rendelek egy trafót..

sanka74

A tranzisztor kiszerelésről mi a véleményed?

s7manbs8

Na most én is úgy vagyok a monitorokkal, mint egy rossz cigis, aki a csikkeket szívja. Elromlott megint az egyszer már megcsinált LCD monitorom, és másodjára már nem jöttem rá mitől, bár még lehet nekem is segítene egy iylen trafó csere vagy mi vagy ki tudja, de mivel volt egy másik monitorom, amit szintén persze előtte megcsináltam csak le volt rakva tartaléknak és azt vettem elő egy ideje azóta is használjam egészséggel, remélem sokáig, de ez egy CRT típus még, vagy 1. éves, de lehet ez kiszolgál, amíg be nem jönnek a legújabb Matrix3D monitorok a piacra ... :)

000000000

Ha az áramfigyelést kiveszed, azzal csak azt éred el, hogy ha a rossz cső miatt sokat kajál az inverter, akkor akár füstbe is borulhat jó esetbe.
Ez bizonyos anyagi károk ellen is van beépítve, vagyis, tűzvédelem céljából.
Ez pont olyan, mintha egy 1A-es bizti helyett betennél 10A-est.

MoparMan

feladat:
3digites led kijelzős feszültségmérőre lenne szükségem. a mérés tartomány 0-1000mV.
minél kisebb

sanka74

Értem..akkor azt nem teszem...Köszi a tanácsot!Holnap beleteszek még egy 1000 mikros kondit, a helye megvan, csak kihagyták belőle, meg megrendelem a trafót..