Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

B.Tibor

A kalapácsot meg úgy csináltuk, hogy két végén kifúrtuk, az adta meg a hosszúságát a luknak, a maximális szélességét meg a két kis luk adta, és ahogy mondtam, kireszeltük, kipottyant a közepe, és azzal a sablonnal ellenőriztük reszelés közben az ellipszis pontosságát, mert az ellipszis végig egyenletesen ment át a kalapácson, és nem volt benne kúposság (tulajdonképpen a belógó részeket szedtük ki gömbölyű reszelővel). Csak a luk két szélén (kalapács két oldalán) 2 mm-es 45 fokos letörést csináltunk. És nem volt úgy kúpos, mint itt a táblán rajzolta a tanár úr, és ezért tudtunk egy sablonnal dolgozni. És mérni is tudtuk a hosszúságát, szélességét, annak nem szabad volt megváltozni.

vjanos

Ha már így feljött a kalapács téma...
Mi a tuti módszer a nyél berögzítésére?

Egy-két évente legalább az összes kalapácsom szétesik. A nyél végébe szemből akác éket szoktam ütni, volt, hogy faragasztóval be is ragasztottam. Próbáltam még plusz egy facsavarral is megerősíteni. De valahogy mindig lelazul a fej egy idő után.
Vagy ennek ez a sorsa?

robokacsa

a régi öregek a kapa, ásó nyelét vízben szokták áztatni, gondolom fanyelű kalapácsnál beválik a régi jó módszer.

vjanos

Minden használat előtt áztassam meg? :S
Állás közben kiszárad.

svejk

Szerintem nyiss új néven helyes adatlappal.
nem olyan sok az a 67 hozzászólás, nekem már 18038 van :))

robokacsa

néha nem árt, persze nem közvetlen használat előtt, mert nem összevizezni kell, hanem, hagyni, hogy beledagadjom a kalapácsfejbe a nyele, és az nem 2 perc.

svejk

Hmmm... Én nem vitatom hogy csináltátok, azt sem tudom mi a helyes, az biztos hogy gyári kalapácsok is vannak belül szűkebbek, nekünk ilyet kellett készíteni, igaz ྌ-ban.
Némelyik gyári már túl szűk azokat nehéz jól felnyelezni.
De ha jó a kúposság akkor alulról jól beleszorul a nyél felülről pedig az ék szétfeszíti, meg nem lazul az.

svejk

Sok múlik a nyél faanyagán és hogy mennyire van már kiszáradva. No meg a tárolás...
Nekem még mindig megfelelt a lekovácsolt "szakállas" (farkasfogas) egyszerű ék.
Ma a csőszerű fém ékek a divatok, de sok esetben "S" alakú lemezt ütnek be a gyáriakba.

svejk

Azt a kalapácsot már ba..hatod amit dagasztani kell, az legközelebbre megint kiszárad. Rendkívüli esetben megengedett, de utána tessék újranyelezni.

9pk59nuy

Igen, a kalapácsnyél rögzítése majdnem tudomány. A kalapácsnyelet somfából kell készíteni, (a hosszúnyelű MÁV-os kalapácsok is ebből a fából készülnek). Ha az nincs, akkor a gyertyánfa is megteszi. Az ék helyét illesztőfűrésszel ÁTLÓSAN kell befűrészelni. Ha vizszintesen ékeled, akkor a kalapácsfej bólogatni fog a nyélen... Az ék anyaga nem lehet fém. Nekem van olyan kalapácsom, ami 1970 óta szolgál. A karbantartás annyi, hogy időnként olajjal kell bekenni.

MoparMan

mi is kónuszosra reszeltük 86 környékén...

B.Zoltán

Üdv mindenkinek!
NEM VAGYOK ÚJ EMBER, csak eddig a B.Tibor név alatt fórumoztam, de ezentúl saját névvel fogok jelentkezni.

Svejk, a válaszod előtt mi is ugyanerre jutottunk, hogy ez lesz a legjobb, ha külön regisztrációt csinálunk, úgyhogy ez az én regisztrációm, és az adatlapon utaltam a nevem után hogy B.Tibor apja, aki akar, be tud azonosítani. De így van, nem sok hozzászólásom van, úgyhogy nem egy nagy múltra tekintek vissza.

B.Zoltán

Különben a kúpos luk nekem is szimpatikusabb, mert így a nyél biztos, hogy nehezebben jön ki, de az biztos, hogy mi nem így csináltuk, mert most kivertem az asszony kalapácsából a nyelet, és egyértelműen ők is így csinálták (nem kúposan). Abban az időben úgy látszik ez volt a szabvány? (vagy könnyebb volt így megcsinálni és ellenőrizni az oktatónak)

svejk

Üdvözlünk régi-új tag! :)

svejk

No, még egy pécsi Versenyző??
Vagytok már vagy hat-nyolcan onnan és szűkebb környékéről.