Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

2f428kduf

A kondi feszültségéből levonni úgy másfél Voltot, a maradék minden voltjára 100 Ohm. Kb10 mA-el megyeget, a nagy kondi sokáig viszi. Jobb egy ellenállás, ami 1 A-t visz: igy néhány másodperc.
Egyenlőre egy kérdésem van az Urakhoz: a marás tábla (5.3.7) beállításában a mértékegység "Unit", ez vajon mi??? Most jutottam odáig, hogy sok-sok próbálkozás után, már rámegy a referencia-pontra. Nem fenyegetésnek szánom, de biztos lesz még sok sok kérdésem. Ez az eredmény is úgy született, hogy átolvastem a teljes itt található Mach3 beírásokat: 3 nap.
A válasz köszönöm

besirkyjh

Szia  

Biztos elkapkodtad az olvasást :))
Unit a mértékegység : mm vagy inch .
Mi az a marás tába ( 5.3.7 ) ?
Milyen Mach verziot használsz  ?

2f428kduf

Bizony elég régi, 2007-ben vettem, Isten (hát még az enyém)malmai lassan őrölnek., Mach3.200060 .
Szegény nyugdíjasnak semmire sincs ideje

000000000

Egyébként minek kisütni gyorsan?
Tapogatni akarod?
De ha fixen kötsz rá egy 5W-os 1k körüli ellenállatot akkor viszonylag gyorsan kisül kikapcsolás után. A ledet meg valami sokkal kisebb villanyra kéne kötni, nem 60V köré.
Egyébként még nem árultad el, hogy a 63V-os kondin valójában mekkora fesz lesz.
A stab IC elé 9V-nál kevesebbet ne tegyél, mert nem fog dolgozni.10-12 lenne jó. Több se, mert akkor nagyon fog melegedni.

s7manbs8

Dell Optiplex gép nem akar indulni a Power gombja sárgán villog, lehet addig ez normális, nem tudom, a nyomógomb az előlapon van, hozzá nem tudok férni az alaplapra lemegy esetleg, hogy nem érzékeli illetve ha olyan baja lenne, más oka mi lehet még ? Svejk nem te árultál ilyen gépeket ?

Arany János

Jóreggelt Mindenkinek!
Inkább összegezném: mutkor elkezdtem trafót tekercselni tápegységnek.
Három lehetőség: programmmal számolva, HE.-s video alapján számolva és ökölszabály alapján.
A Trafóméretező adta a legkisseb menetszámokat és huzalmennyiséget, így ezzel kezdtem. És nem lett folytatás.
A cél 30V egyen, vagyis kb. 22V váltó.
Lett 22,6V, "egyenesítés" után 30,5V KBPC2506-tal és 10000mikro 63V-os kondival.
A kisütés pedig azért kellene mert még sokat fogom tapogatni mire dobozba kerül.
Az 5V: lett 8,4 váltó, ha meglesz az "egyenesítés" ez közel 12V kellene hogy legyen. Csak elfelejtettem egyenirányítót vetetni hozzá!
Hát erről lenne szó.

2f428kduf

Az 1K kezdetben felvesz 30MA-t, ez kb 3V esés/másodperc, mivel ez a feszültség esésével csökken, az idő, míg kisül nem 10 másodperc, "kicsit" hosszabb. 30Vx30mA=900mW.

keri

Nem ugrott ki a mikrokapcsoló a helyéről?
A villogás alvó üzemmódot szokta jelölni.

besirkyjh

Szia  

Nem hiszem hogy szükség lenne a kondi kisütésére .
Kikapcsolás után a léptetömotor ugy is ki süti a kondit ,a maradék feszültség meg egyáltalán nem ártalmas .( 5-10volt között valahogy , a 6560 olyan 8-10 volt körül áll le , addig ad valamennyi áramot a léptetöknek tehát terheli a tápot) .
Bekapcsolt állapotban logikusan a párhuzamos ellenállásnak meg nincs jelentösége ( illetve feleslegesen terheli a tápodat néhány mA-el ) .

s73tgf9vg

Ha tapogatni akarod akkor tényleg érdemes kisütni,  3 sorba kötött 12V-os izzó is megteszi, vagy maga az elektronikád, ahogy Zoli is írja. Én azt használtam, maga a vezérlő is leszívta hamar motor nélkül.

Sz.József

Elképzelhető, hogy alaplap hibát jelez a LED...
Pl. kipukkant vagy kiszáradt egy kondi az alaplapon...
Régi gépeknél ez eléggé elképzelhető.
Nekem is nemrég "szállt" el egy alaplapom, DELL Optiplexen...
Egy kondi szemmel láthatóan kifolyt, de nem tudom pótolni...

s73tgf9vg

Ha be sem kapcsolnak a ventilátorok, akkor valószínűleg tápegység baja van, ha bekapcsolnak, akkor hallgasd meg a pittyogó hányat sípol.

v2vhwz32z

Srácok! Lithophane-t martam, de olyan szőrös mint egy nemtudommi!  [#buck]
0.2-es hegyű tűvel csináltam, (a photoVcarve szerint) 0.08-as stepoverrel.
Ilyenkor szoktuk fúrógépbe fogott budikefével ilyesztgetni a szőrt rajta?? Végülis lekoptattam róla puhább drótkefével, de ki hogy csinálja?  [#wink]
Lehet, hogy nem elég éles a tű? Esetleg adjak egy kis vízhűtést (műanyagszerű anyag, SIKO)?

v2vhwz32z

Esetleg nézd meg az alaplap leírását, hátha kiderül mit jelent ha a powerled villog..

svejk

Jut eszembe hogy ál az új fórum?
Varsányi már elérhető.