Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

wrfwxv4t9

Üdv Feri!
Látom, hiába ajálngatom a linkeken a hegesztési ismereteket, csak nem olvasgatod, pedig még oldalszámra is utalok. Akkor láthatnád, hogy a RUTILOS elektródákat pölö a BF nem is ajánlja szárítani! (Bár tapasztalatom az, hogy "melegen" tartva használhatóbbak!)
Most nem ragozom tovább a dolgokat, de aranyszabály a puskapor esetében is: Tartsd szárazon!  
Nos, akkor mégegyszer, de másként:
Az lejött, hogy valami "barkácshegesztőgép" kategóriás trafód van. Ráadásúl nem is szabályozható. (Az "átkapcsolgatás" az nem az!)
Az is tiszta, hogy nem valami sok tapasztalatod van a hegesztésben. (Mán bocs, hogy az alkalomszerű , évente egy csomag (Kb 4,0 Kg elektróda elhaszálását ide sorolom.)
[#nevetes1][#nevetes1][#wave]
Az, hogy mit tapasztalsz egy ősrégi pálca használata alkalmával ne legyen számodra "etalon", mert tévútra is vezethet! (Csak hallkan mondanám, hogy a gyártás során már meglehetősen "minőségellenőrzött" elektródákat, mázsaszám kűldtem a MÉH telepre, mert meg sem közelítették a leírtakat. Igaz, referenciaként ingyen kaptuk, node...[#mf3] Volt 'annó a kezdetekkor, pölö a 80-as évek elején...)

wrfwxv4t9

HOGYAN?[#ejnye1]

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ohm_t%C3%B6rv%C3%A9nye

Talán érdemes lenne kicsinyt...
Ha az a fránya trafó állandó feszültséget szolgáltat, a pálca rövidűl (kisebb lészen az ellenállása) OHM Bácsi törvénye szerint miként változik az áram? (hegesztőáram)

mxjj54gxi

Ne basszátok már fel az agyamat!
A trafó ugyanaz mindkét pálca esetében, a pálca tipusa ugyanaz mindkét esetben, az új pálcánál kevés az áram a réginél meg elég??? Ráadásul a régi pálca HOSSZABB 50mm-rel, és még úgy is elég az áram, az új RÖVIDEBB pálcánál meg már kevés és vágjam félbe?
A pálca átmérője is azonos, kettes.

mxjj54gxi

Részletesen elolvastam a szárításra és tárolásra vonatkozó részeket.Azért mondtam, hogy a régi pálcám tuti nedvesebb az újnál, mert az instrukciók ÖSSZES szabályát megszegtem. Nedves környezetben volt, fal mellett, fűtetlenül évtizedig.
Ugyan fogalmam sincs a 46.16pálca melyik bevonattipus, így sokra nem mentem a szárítási táblázattal.
De azért össze vagyok zavarodva, és nem segítesz. :)
Szóval most már a BF (ez ki??) szerint akkor ne száratsam a pálcát? (idézem: "Akkor láthatnád, hogy a RUTILOS elektródákat pölö a BF nem is ajánlja szárítani! " idézet vége)
A hgesztőgép totál barkács kategória, házi tekerés, fix, nincs még átkapcsolás sem, kifejezetten erre az elektródára lett kikisérletezve. Órákig lehet vele sorban leolvasztani a pálcákat, 3x7mm-es fazonhuzal a szekunder, bírja rendesen. 25cm2 a vasmag, a légrésre már harminc év távolából nem emlékszem.
Állítom, hogy  a barkácsbolti gyáriak elbújhatnak mellette.Ezzel tuti nincsen baj.
Gyakorlatom csak pár tíz kilónyi pálcaolvasztás van, ez tény. De ilyen markáns minőségugrást eddig nem tapasztaltam, ezért vetettem fel a kérdést.

wrfwxv4t9

Nem érdemes bosszankodnod!
Inkább a következőket is tudd: Van egy tucatnyi különbözőség ugyan azon tipus régen, és újonan gyártott elektródái között is. Pölö: A régieknél azt a fogalmat, hogy ÍVSTABILIZÁLÁS még nem is firtatták. A maiakban, (a bevonatukban) ma meg már akár a titkos receptúra szerint készített kutyvaszok találhatók! Ez csak egy példa volt a minőség javítására, de van ezer más is!
Kéretik mindezeket figyelembe venni, mielőtt agyadat egy magasabb "szintre" kűldenéd![#puszi]

jani300

Hát a helyedben én azért ezt átgondolnám . De ki is lehet próbálni .

jani300

Azé má bocsi . Ezek szerint ha rövidre zárom nem is folyik áram .

mxjj54gxi

Ezt írtad, amire reflektált:
"A rövid pálca kisebb árammal ég ."
Ez butaság.
A rövidebb pálca kisebb ellenállású, ezért nagyobb áram folyik át rajta.
Ezért idézte neked az Ohm törvényt.

jani300

Pedig ha minden igaz amit írtál .nagy valószínűséggel a pálca az ok . Egy pálcát áldozzál fel és próbáld meg . Ha másért nem hát már azért is mert már kíváncsi vagyok mi a baj .

jani300

Hát ha így van akkor bocs . NAGYOBB ÁRAMMAL ÉG . ELCSESZTEM !

wrfwxv4t9

Üdv! Remélem nem vagy bosszús! [#wave]
Nos, 'akkó sorba: A 46.16-os (ESAB OK) bevonata RUTILOS. Ne taglaljuk, a lényeg, hogy: VÁLTÓÁRAM-mal való hegesztésre alkalmas, azaz TRANSZFORMÁTORRAL direkt hegeszthető. Mivel rutilos elektóda. (A másik tipus a bázikus, de az ide nem jó.De egyenáramú hegesztésre kiváló! Pölö, az OK 55.00....)
A rutilos bevonat celluloidot tartalmaz, ami magasabb hőfokon, 300 fok Celsius nem érzi jól magát. Tapasztalatom viszont, hogy picinyt 100 fok fölött a nedvesség az kipárolog a pálcákból. (Nem a celluloidból, hanem pölö a mésztartalmú bevonat összetevőből.) EZ IS SZÁRÍTÁS!
Tehát a trafóspálca az RUTILOS! Az elektróda dobozán egy váltóáramú jelet találsz. Ez jelenti, hogy viszi a trafó!
A másikról, most nem szólok. Az bázikus, és az egyenáramú hegesztőgépekhöz alkalmas. No, meg a mai inverteresekhöz.
Munkáséletem során jómagam is készítettem kettő trafót is. Az egyik az az EZERMESTER egyik leírása, és ott is a szekunder oldali 55 voltos tekercs 7x3-as fazonhuzal. Az enyémnek az az eltérése, hogy 6x4-es nem pamut, hanem üvegszál szigetelésű a tekercse. Átkapcsolós a primer oldala, ami 2.2-es huzalból van, és az átkapcsolás három fokozatú. Ma is működik 16A-os 220 v-os hálózatról. A másikom, amit sajna leégettek egy a már emlegetett "Házi műhely házi készítése" könyvecskéből való heg. trafó.  
Ajándékúl kaptam Transpokett-1400-as inverteresem. Megjárta velem a HADAK ÚTJÁT!
 Kg a súja, válamra akaszthatom, stb...(Gondold el mit jelent ez vagy negyvenméter magas kazán tűzterében hegeszteni, amikor alattad csak az egy szál semmi sötét van![#circling]
Ez egy kicsiny piros, sokak által irigylésre méltó népszerű, kedvelt, és sok esetben kölcsönkért gépecske. Egy alkalommal tönkrement egy ismerősömnél. No, mivel a javítása igen körülményes, és költséges volt (Németország), így a baráti kölcsönvevésekre beruháztam egy piros színű, szintén kicsi méretű és fokozatmentesen szabályozható T.I.P. TS 140-es barkácsáruházi kistrafóra.

jani300

Jól van na . ELÍRTAM !Bocsánat .

wrfwxv4t9

N é g y  Kg a Transpokettem! [#integet2]

wrfwxv4t9

mex

"Ha az a fránya trafó állandó feszültséget szolgáltat, a pálca rövidűl (kisebb lészen az ellenállása) OHM Bácsi törvénye szerint miként változik az áram? (hegesztőáram)" Egy a hegesztésben járatos szakembernek ilyen kérdést nem szabad feltennie.. Egy kézi, bevontelektródás ívhegesztésre gyártott hegesztőtranszformátornak a szekunder feszültsége minden, csak nem állandó.Éppen ez teszi lehetővé a könnyű ívgyújtást,tartást, a jóminőségű varratképzést.