Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

Ó de okos vagy! :)
De akkor most a tizenötéves pálcát tettem volna be, vagy a vadiújat?
Merthogy itt most az a ténykérdés, hogy az öreg az jó, az új meg egy rettenet!

xg2w6ib9x

Régebben rendszeresen vettem egy Würt-ös ügynöktől az általuk forgalmazott 2,5-ös rutilos elektródát. Valami spanyol gyártmány volt és nagyon szépen lehetett vele dolgozni. Meglepő módon az ára is nagyon kedvező volt a többi hasonló kategóriájú pálcához képest, igaz, hogy én egy-egy alkalommal 8-10 dobozzal vásároltam.
Azóta, valahogy megszakadt a kapcsolat azzal az ügynökkel, de lehet, hogy még mindig forgalmazzák azt a fajtát.
Lehet, hogy érdemes lenne utána nézni...

ANTAL GÁBOR

Az a spanyol egy OK 4332  ( szintén rutilos) klónja . Tényleg jó de a spanyol számot fejből nem tudom ( valami 06 dereng) Délután megnézem...  

wrfwxv4t9

...Ó de okos vagy! :) ...

Pedig én csak némi élettapasztalati dolgot mondtam, és javasoltam a problémáitokra. Az, hogy ezt leírták, az okos dolog volt!
Talán azért van még mai nap is bennem, mert havonta még ma is elhegesztgetek egy-egy dobozzal. A technikám is tán több, mint egy "barkácstrafó". AVI-zni is tudó Transpoket-et használok, ami inverteres gép. Talán mindez (no meg mert csináltam, oktattam, irányítottam, és ellenőriztem) alkalmassá tesz arra, hogy hegesztgető topiktársaknak jótanáccsal szolgáljak.[#puszi]

wrfwxv4t9

http://bolthely.hu/hegesztestechnika/lista/49cfc71ac8a73_BEVONATOS_ELEKTRODAK

Ajánlanám ezt a linket. Ha az elektródák árát hasonlítgatjuk össze, az nagyjából az elektróda minőségére (itt értsd: használhatóságára) is utal. Az elektróda felhasználása, leírása egyértelmű.
Hozzátenném: Szinte minden dobozon van utalás at elektróda szárítására.

mxjj54gxi

Tudom, csak arra próbáltam - mosolyogva - célozni, hogy akkor most minden hegesztés előtt tegyem be a pálcákat a sütőbe két órára?
Ezt te sem gondolod komolyan, még ha elismert szakember vagy is a témában.
Pláne fura ez annak fényében, hogy mondom, a régi pálca a jobb. És ahogy olvasom, nem csak nekem, másnak is ez a tapasztalata.
És én nem hiszem el, hogy a száraznak egyáltalán nem nevezhető műhelyemben 15 évet állott pálca szárazabb lenne a vadi új, hermetikusan nejlonba csomagoltnál.
De ki fogom próbálni ezt a szárítást.
Hány fokon száítsam?

wrfwxv4t9

http://www.mayer-szerszam.hu/ms/bohler/bohler_hegesztoanyagok_raktarozasa.pdf

Üdv! Ugyan ez az ajánlásom a BF elektródákra adott, de általános szabályként a többi elektródákra is alkalmazható.

wrfwxv4t9

http://www.bohler-uddeholm.hu/hungarian/files/BOHLER-Welding_Wissenwertes.pdf

Én ugyan a Böhler elektródákat favorizálom. Többek között azért is, mert műszaki háttere igen kidolgozott, és hozzáférhető. Sok sok hasznos információt tartalmaz, amivel jó néhány bukovári elkerűlhető, ha ráérő idejében megolvasgatja az ember fia. Többek között a szárítás ott a 28. oldal környékén.
A szárító kemencék ugyan nem az "occsó" kategóriás dolgok. Ajánlottam már egy nagyszerű könyvecskét, a "Házi műhely házi készítése" c. könyvecskét. Ebben van egy házilag elkészíthető szárító kemence, Ezt elektródaszárítónak adoptálva ...

mxjj54gxi

Oké.
Mostantól ABSZOLUT biztos vagyok benne, hogy a régi, jobban működö pálca a nedvesebb.
Egy fűtetlen, különálló házban, fal mellett 15 évet tárolva az csak nedvesebb lehet. Az összes tilalmat, amit ebben felsoroltak megszegtem vele kapcsolatban.
Teljesen felesleges lesz ez a szárítás én úgy érzem.
Amúgy kemencém van, ez nem probléma.

jani300

Üdv . Akár gázlángon is megpróbálhatsz szárítani pár szálat . Maximum kiderül kiderül hogy akik több tíz éve hegesztenek nem értenek hozzá .

jani300

KB 75-öt körül az iskolámban  sütőben tartották a pálcákat . Egyébként ha ER 4 - ER 8 pálcával kezdtétek volna a hegesztést nem biztos hogy szídnátok az OK-s pálcát . Az ER tizen-huszon sorozat mikor megjelent messze jobb volt az előző magyar pálcáknál . Ha  jobb minőségú hegesztés kell azt EB-s pálcával szokás és azt illik szárítani ,mert különben porózus lesz a varrat .

mxjj54gxi

Igazad van, én abból indultam ki, hogy a gyári állapot az a száraz. De végülis ez csak feltételezés, és lehet, hogy az én nedves műhelyemben is tud még száradni, mert a gyári állapot az nem a száraz, hanem a rettenetnedves, amihez képest még az én nedves műhelyem is száraz.

jani300

Az is lehet probléma hogy kevés az áram . Ilyenkor szokás félbevágni a pálcát . A rövid pálca kisebb árammal ég .

000000000

Nyilván az EB-s pálca jobb megoldás de nem minden barkácsolónak van egyenáramot adó hegesztője.Mikor a 800-as szalagfűrészem készült akkor a barátomtól kértem egy 380-as trafót és 3,2-es elektródával lett hegesztve,azt mégsem lehetett volna barkácsgéppel megcsinálni.100-120-as U vasat azért illik normálisan összevarni.

jani300

Hát ma már nem drágák az inverterek . A 100 amperes barkácstrafót nem kell megvenni . A metróban vetten 150 amperes gagyi trafót és tényleg tudja 3,2 es elektródával . 14 körül volt az ára . Mondjuk azért 2 szál után levált . De ha keveset kell hegeszteni ezt használom . Pár éve még láttam boltban Hetrát 40 körül , nem sokkal drágább az inverteres sem . És az újabb pálcáknak is kevesebb áram kell . OK 46.16 3,2 80-150 AMPER .