Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

sasi

No, igen, sok minden befolyásolhatja egy jó hegesztő teljesítményét. Anno a Ganz alvázüzemében próbatest hegesztéssel kezdődött a műszak, majd röntgenezés után a radiológusok mondták meg, aznap ki a hegesztő és ki fog salakolni.  

mex

Köszönöm svejk!
Szerintem is kicsit elhamarkodott vélemény volt az a "hátas", de velem is fordult már elő, hogy túlreagáltam dolgokat.
Amúgy bevontelektródás kézi ívhegesztésből nekem is van minősítésem - bár rendszeresen nem hegesztek.

jani300

Ne haragudj ! Kicsit kioktatónak tűnt amit írtál , szerintem .

mex

Egyáltalán nem annak szántam,csak értetlenül álltam az idézőjelbe tett szó előtt.

jani300

jani300

svejk

Mit "MIIííí"?

Te dobáltad a hátast egy fórumtársunk állításától. :)

Én csak megkérdeztem mi a probléma benne, mert én egyszerűnek és jónak találom az állítást, különös tekintettel arra, hogy Te a pálca hosszának változásból Ohm képlete alapján számolsz áramot, holott ez ebben az esetben huszadrangú kérdés sokkal inkább a trafó belső impedanciája határozza meg.

De nehogymá' én bizonyítsak neked valamit is, amikor csak kérdeztem. :(

jani300

A pálca egy kis keresztmetszetű rossz vezető . De tényleg muszáj ezen balhézni ?

jani300

Lehet hogy kijön , na nem a pálca miatt . Ezeket 220 voltos hálózatra méretezték . Ma 230 van . Nagyobb feszültségen elvileg nagyobb áramot is vesz fel . Szerintem megvan bőven a 10 százalék .

bznc93pf5

hát most már azért is én is dobok egy hátast!!

bznc93pf5

jani300

wcsxp0uxa

Az én tapasztalatom ezzel ellentétes ,bár apukám trafóját azóta javítani kellett (egyen hidak) .
Az új trafómat sokkal jobban szeretem ,de napra tenni nem szabad kikapcsol 1 perc alatt.[#wink]

vadember

Engedelmetekkel, most már én is hozzászólok a témához. Az O.K 46.16 rutilos bevonatú pálca,egyen és váltóárammal egyaránt hegeszthető.Néhány mázsát már biztosan leolvasztottam belőle, soha semmi bajom nem volt vele. Ennek ellenére el tudom képzelni, hogy a kolléga tulajdonába egy hibás csomag került, bár én ilyennel még soha sem találkoztam. Rutilos pálcát nem szoktunk szárítani, természetesen nem nedves helyen tartjuk. A bázikus bevonatú pálcát kell minden esetben szárítani mert szivacsként szívja magába a légköri nedvességet, amiből a varratban hidrogén gázzárványok keletkeznek.
 A pálcát a tulajdonságai ötvözetlen alapanyagok hegesztésére teszik alkalmassá, az ezzel készült varrattal szemben  nem támasztanak különleges igényt. A rajzokon ezt jelölik általában harmadosztályú varratként. Egyszerűen olyan helyeken használjuk, ahol nincs különösebben előkészítve az alapanyag, tehát előfordulhat benne gázzárvány vagy egyéb hiba.
Én is hasznéltam annak idején ER pálcákat, de amióta az ESAB megvette a gyárat új nevet adott neki és meglehet, hogy ugyan azt a bevonatot használja vagy egy kis módosítást, termékfejlesztést is végzett rajta. DE - soha nem sírtam vissza az ER valamelyik típusát mert "azzal nagyon szép varratot lehetett csinálni".
 Az ilyen mondatok azoknak a szájából szoktak elhangzani akik után végig kell javítanom a varratokat.  
Higgyétek el, hogy nem a pálcában van a hiba ha rossz a varrat, hanem az emberben, vagy a rosszul beállított gépben. Soha nem nézem milyen  beállításokat javasol a gyártó az adott típusra, hiszen a környezeti tényezőket nem írhatja bele.
Egyszerűen húzok egy sort és a varratkép alapján módosítok a gépbeállításon vagy a pálcavezetésen.
Más:
isvarga megjegyzése:"Egy minősített hegesztő 1 kg cukrot sem vihet haza szatyorban . (én nem vagyok az)"
Nekem van minősítésem fogyóelektródásból aluminiumra, kettő is. De amit írsz az a gyakorlatban nem egészen úgy működik.
A hegesztő van a ranglétra legalacsonyabb fokán.Értéke a nulláéval egyenlő.
Gönyün épült egy gázos erőmű, a cégünk vállalta többek között a generátortól kijövő áramvezetők hegesztését. Ez 600 mm átmérőjű 12mm falvastagságú cső volt kb. 6 méteres darabokban amit össze kellet varrni. Ha jól emlékszem 18000
 amper rohangált rajta tehát a varratban nem lehetett hiba. Ezt még körül vette egy 1200 mm-es cső aminek gáztömörnek kellet lenni. Hogy finoman fogalmazzak nem úgy sikerültek a kollégák által készített varratok ahogy azt a SIEMENS megszokta. "Csodájára" járt az egész vezérkar.
Ekkor kerültünk ketten oda.Másnap délig kapott a cég haladékot, hogy javítsa a hibákat.A hegesztő mérnök egy ír fazon volt.A próbavarrat után azt mondta hogy mi ketten nekiállhatunk a javításnak, de más oda sem szagolhat.Túlóra este tízig, másnap kora hajnalban folytatás, délre megjött a német vezérkar és bólintott, hogy így kellett volna eddig is csinálni.
Ha jól tudom 400 milliós volt a munka.
A köszönet a mi kaptunk az kicsit kevesebb, egészen pontosan 0. Még egy köszönöm, vagy egy vállon veregetés sem járt érte.

wrfwxv4t9