Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

vadember

Jól tudod nekem is miniszteri fizetésem van.De a nulla itt is bejön a képbe.Eggyel kevesebb van az enyém végén.

xg2w6ib9x

Hali !
Visszaolvasva a hétvége írásait megakadt a szemem egy szón.
"A rutilos bevonat celluloidot tartalmaz "
Én minden hegesztési szakirodalomban cellulóz-ról olvastam eddig. Úgy tudom, hogy a celluloid is cellulóz származék, de abból főleg műanyag tárgyakat készítettek és ez volt a mozifilm alapanyaga is.
Lehet, hogy valamit félre értelmezek, de szerintem itt nem ugyanazon anyagokról van szó.
Tisztába tenné valaki ezt a kérdést ?[#confused]

Szedlay Pál

Ha valaki tudja világosítson fel.
A Varsányi Péter írta az "Ezt készítettem a CNC gépemmel" topikban #2941.

"Vettem hajszálderékszöget is a méréshez (a többi mérőeszköz volt:)... na ez kegyetlen... nincs vicc :)"

Mi az a hajszálderékszög? Semmi információt nem találok róla az interneten

[#nemtudom]

mxjj54gxi

Közben én azért az eltelt időszakban minden hegeszteni tudó barátomat megkérdeztem erről a jelenségről, és bizony Danibá mondta ki a frankót: az újonnan bontott doboz egy ideig sokkal rosszabb  a régen bontottnál, majd javul Egyöntetűen ez volt többeknek a tapasztalata.
Azonnali javulást az új doboznál az áram emelésével lehet elérni.
Mivel ezt én nem tudom megoldani, egy darabig maradt a nagyobb odafigyelés a rövidebb ív miatt. A varratokkal szemben csak annyi követelmény volt, hogy ne legyen szemmel láthatóan rossz, és a betörő maradjon a rácson kívül, ezt pedig bőven teljesítettem.
Pár hét múlva viszatérek hozzá, és újra próbálkozom, hogy hogyan alakul  a pálca tulajdonsága.

xfg6v697j

Vagy csak a régen bontottból többet használtak már,és hozzászoktak.
De ez ki fog derülni,ha most félreteszed és nem használod egy ideig,majd előveszed.

jani300

Hümm . Okosabb lettem . Nem az áram kicsi .[#confused][#integet2]

mxjj54gxi

Amikor ilyeneket írtok, mindig azon morfondírozok, hogy elolvastátok-e, amit írtam. Nálam a két pálca között 2 perc volt az eltérés, és ennyi idő alatt nem szokhattam el a jótól.
Az egyik öreg hegesztő pl saját elmondása szerint azt csinálta, hogy amikor megjött a kirendelt pálcacsomag (mondjuk 20-30 doboz), ötöt-hatot kinyitott, és felrakta a polcra, "szellőzni". Mert ő is ezt tapasztalta, hogy a bontottal jobb hegeszteni.

jani300

Vagy adunk rá kis áramot és elfogy mire kiszellőzne .

mxjj54gxi

Igen, valszeg ez van.
Úgy is lehetne fogalmazni, hogy idővel csökken az áramszükséglete?

jani300

Ezt eddig nem vettem észre . Svejknek nem igen van szüksége a segítségemre , de azért azt megjegyezném hogy szakmai alapja van bőven .

xg2w6ib9x

Na, akkor cellulóz kontra celluloid ügyben senki másnak nem csípte a szemét ez a szezon/fazon típusú összekeverés ?
Minden jól van úgy, ahogy van ?

mxjj54gxi

Dehogynem, de már szólni sem merek! :)
A pálcában cellulóz van.
A celluloid ennek egy bonyolultabb molekulájú változata.
A cellulózt építik fel a növények a cukorból a nap segedelmével, ez a papírgyártás alapja.Az emberi gyomor nem tudja megemészteni, szemben a növényevőkkel, de nekik erre spéci gyomruk van ugye.
A celluloid pedig valóban a régi filmek rendkívül gyúlékony alapanyaga.
A celluloid olyannyira gyúlékony volt, hogy a gyakorló filmesek, akik sokat vágtak, olyan ollókat használtak, aminek csak az egyik szára volt acél, a másik már csak réz.
Így a két szár összesurlódva kisebb hőt termelt, szikrának esélye sem volt, így nem gyulladhatott meg a film.

xg2w6ib9x

Köszi a információkat, akkor mégis csak sántított valami.  
Meg vagyok nyugodva [#kacsint]
Aztán máskor is szólj bátran, főleg, ha valami okosságot tudsz [#wave]

ANTAL GÁBOR

Megelőztél mert bedöglött a netem . A celluloidot a cellulóz nitrálásával állítják elő. és igy közel áll a lőgyapothoz. A nagy mozitüzeket az ívlámpás megvilágítás is elősegítette. A celluloid az első műanyagok egyike. Pl fésüt is csináltak belőle. Néhai édesapám mesélte hogy a csibészek 1930 ban a drogéria kirakatába tett fésűt az üvegen keresztül nagyítóval felgyújtották.  Én még játszottam celluloiddal mert volt régi röntgenfilm alapanyagom . Nagyon jól ég. A pinponglabda talán még abból van

sasi

„A celluloid olyannyira gyúlékony volt, hogy a gyakorló filmesek, akik sokat vágtak, olyan ollókat használtak, aminek csak az egyik szára volt acél, a másik már csak réz.”

Én ezt egy picit másképpen tudom, a filmeket montázs asztalokon vágják, melyekbe beépített vágó-ragasztó prés van beépítve, ollót még az amatőr filmesek sem használtak ilyen célra.  
Magnószalag montírozásánál viszont használtak réz ollót, ugyanis acél ollóval vágva koppanás hallatszik a vágásoknál.