Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

PSoft

Kedven "olvasmányom" volt annak idején.:))

Talán az egyik legékesebb "gyöngyszem",a sok ezer közül,amire emlékszem:

"A csavar szorosra húzása után,cseppents két csepp akkusavat az anyára,ezzel hosszú távra megoldod az anya lelazulás elleni védelmét."
[#heureka][#heureka][#heureka]

És,a "sziporkázó" ötlet díja,...50Ft-os vásárlási utalvány.:))))

000000000

Jó, jó, hogy béna topik. De, ennyi bénaságot összehordani itt?  

me3ua0a6

000000000

keri

- Esztergáltass ismerőssel egy patronszűkítőt, pl, egy 10-es csavarból. Egy befogásból megvan, így pontos is lesz a futása, és ha zsugorkötéssel ráteszed a 1/8"-os szerszám végére akkor még macera sincs vele.
- LEgközelebb ne vágd szét a kézi gravírozót hanem fogd be a felsőmaró mellé/helyére, úgy is kell a fordulat a kis szerszámoknak.
- vegyél/csinálj 8-as szárú szerszámot.

keri

Újszülöttnek minden vicc új [#vigyor2]
Halandó nem fért hozzá precíziós tokmányhoz annak idején mégis fúrtunk panelt, 0,5-ös HSS fúróval.

gorbi

Ha jól emlékszem Motoros régebben árult preciziós szikraforgácsolt szűkítőpatronokat 1/8 ra...

h3wc53s

Sziasztok!
Nos látom, kicsit felkavartam a kedélyeket a hülyeségemmel.
Egyébként a kis kézi gravírozót, azért tettem tönkre, mert már halálán volt a csapágyazása, és van egy PROXON, amit nyákfúrásra használok (nem CNC-n, hanem állványban).
Egy ER11-et, nem biztos, hogy szétvágnék, mert ha tudok rá pénzt keríteni, akkor inkább csinálok belőle egy új fortunát, ami, ha jól belegondolok (ER11 + 2-3db patron + csapágyak + ház + áttétel + meghajtó motor), min. 20rugó.
Ezen, még gondolkodnom kell.
A zsugorkötéses szerszámnyél bővítést még nem próbáltam, de egyenlőre ez lesz a következő.
Egyébként zsugorkötésnél, mennyit tágul melegítéskor a hüvely (tudom, ez anyagfüggő, de mondjuk ha tényleg közönséges vas csavarból próbálom megcsinálni)?
Üdv:
Zsolt

7vpav5d32

Kerekítve 1,2mm/m 100 fokonként

keri

Nekem elég gagyi esztergám van, század mm nagyságrendben inkább csak szerencse kérdése mekkora lesz, illetve a mérésre is csak tolómérőt használok. 23mm-es alu csőre zsugorítottam egy tárcsát, ott kb. 3század mm volt az az átfedés amivel melegen (kb. 300fok hőlégfúvóval) rá lehetett tolni és hidegen úgy megszorult hogy gyakorlatilag eggyé vált. kisebb átmérőnél ez nyilván kisebb, de szerencsére tudjuk az acél hőtágulását :)

Így ha jól értelmezem 3mm-es átmérőnél ~1század a méretváltozás 0 és 300C° között

Én ezt úgy szoktam csinálni, hogy ha méretre jónak tűnik, akkor vagy 2000-es csiszolópapírral kicsit rámegyek az esztergán, hogy csökkentsem az átfedést finoman, vagy mégjobban felmelegítem. Acélt nyugodtan lehet gázlángba tenni.

Másik hogy ha rászorítasz egy ilyen perselyre akkor az bizonyos mértékig továbbadja a szorítást bevágás nélkül is a szerszámnak. Kifejezetten problémás volt pl a motorom csapágyainál mert melegen beraktuk, és amikor kihűlt eltűnt a csapágyhézag is.

h3wc53s

Sziasztok!
Köszi, megpóbálom, és jelzek, mi lett az eredmény.

h3wc53s

Sziasztok!
Na kipróbáltam.
A zsugorkötés nem jött be, mert egyszerűen nem tudtam olyan furatot fúrni aminél működött volna (vagy kicsi, vagy nagy lett).
A végén, 3-al kifúrtam, és 3,2-vel bővítettem, ami így egész jó lett, aztán Loktite pillanatragacs gél. A végeredmény, egész jónak tűnik, de majd a gyakorlat megmondja, hogy bírja-e a ragacs. Ja és a bővítőhüvelyt, sárgarézből csináltam.
Tudom, ez is "Ezermester" megoldás, de hátha.
Néha rosszból is kell (vagy lehet?)várat építeni, ha nincs más.
Üdv:
Zsolt

s7manbs8

A fúrók közt is van sok méret, a boltban ha tudsz mérni, van azoknak elég szórása főleg pont az olcsóbbaknak szerintem. Akkor passzosabban is ki lehet fúrni, meg az sem mindegy hogyan fúrsz kenés, stb, ...

lari

Adódott némi csapágyproblémám.
Egy 500W-os  sarokköszörűhöz készítettem egy fortuna feltétet. Így lett belőle egy furatcsiszoló. A befogó patron előtt van három db 6202-es 2Z-s golyóscsapágy. Az egész összeszerelve teljesen jól működik, és nagyon könnyen forog, viszont az első három csapágy borzasztóan melegszik. A tengely egyébként 35 ezret pörög. Milyen csapágyat tennétek ilyen helyre? Esetleg C3?
Milyen csapágyat javasolnátok

4um5b65d

A C3 mindenképp kellene, de én a helyedben úgy hagynám ahogy van.
Egy idő után vissza fog hűlni.