Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

Esetleg nedves ? Próbáld szárítani . Bár a rutilos nem kényes.

Révész Richárd

Hát ha az ER23 utóda akkor az a 46.16-os lesz.
Érdekes amit írsz.
Az én tapasztalatom pont az ellenkezőjét mutatja.
Régi elektródák fröcskölnek, nem tartják az ívet, stb stb.
Próbáld meg szárítani az elektródát használat előtt, bár ennél a típusnál nem igazán sok jelentősége van.
Nem fordult még ilyen elő nálam, hogy a 46.16 ilyet produkáljon, pedig tavaly is elnyomtam pár dobozzal.
Semmi jó ötletem sincs.

nvnshmpmn

Én is vettem ilyen elektródát. Azzal az volt a gond, hogy amíg át nem melegedett az egész, addig folyton megszakadt az ív. Miután már száradt másfél évet a dobozában, teljesen jó lett.

jani300

itt van előttem egy doboz OK 46.16 . Az is ac dc 3,2 es 80-150 amper

000000000

Pedig az is kényes a szárításra,én "OK 46,16-ost használok most de amíg félig el nem fogy a pálca addig egyszerűen nem lehet vele normális varratot csinálni,nehezen fog ívet,odaragad ,nagy zajjal szinte berreg a varrat ahogy ég.Még van egy fél kiló aztán azt hiszem Böhler elektródát fogok venni.Hozzáteszem gyári a trafóm 140 amperes,tehát nem ez lehet az oka.

Révész Richárd

Nehogy azt hidd, hogy a Böhler jobb lesz.
Rám tukmált a boltosom egy dobozzal mert olcsóbb sokkal mint az OK, de alig vártam, hogy a végére érjek.

mxjj54gxi

Elnézést kérek, valóban 46.16-os pálcáról van szó!
Fogalmam sincs honnan vettem ezt a negyvenegyet....?
A száradás kérdése érdekes: én azt gondolnám, hogy a frissen felbontott pálca éppen szárazabb, mint a 15 éve a fűtetlen műhelyemben nyitott dobozban levő. Viszont az is igaz, hogy a pálca utolsó harmada majdnem hozza azt, amit a régi, szóval lehet, hog mire odaérek, a forróra hevült pálca kiadja magából a nedvességet, és azért jobb?
Mindenesetre én azt gondolnám, hogy a régi volt nedvesebb, és azért tudott hosszabb, nyugodtabb ívet fogni, mert a nedvesebb rutil jobban vezet, így a pálca ellenállása kisebb.
De ez csak feltételezés.
Mindenesetre egy pár pálcát majd bedugok a sütőbe, és szárítom egy kicsit, aztán megpróbálom.
Az eredmény beszédes lesz.
A hegesztőm saját gyártmány, apuval még a nyolcvanas években alkottuk, kukázott alapanyagokból, kifejezetten az ER23-as pálcára. Nem állítható az árama.
Eddig ezzel a 46.16-tal öröm volt dolgozni, ezért lepődtem meg az új dobozon.

mxjj54gxi

Ugyanezt tapasztalom én is, berreg, meg nehezen veszi az ívet, de ettől még a varrat éppen jó volt, szóval arra nem panaszkodom, szépen tudtam vele dolgozni, csak nagyon oda kellett figyelni.

wrfwxv4t9

Kedves hegesztgető Olvtársaim!
A hegesztések első aranyszabálya: TISZTASÁG.
Második: Száraz elektróda! Általában legalább 2 órát szükséges szárítókemencében tartani az elektódát.  (Ha nincs szárítókemencéd jó Anyu sütője is![#papakacsint]

000000000

Ha csak a szárítás hiánya miatt ilyen akkor valami változott az évek során mert régen ugyanez a típus  nagyságrenddel jobb volt,a tárolás és felhasználás körülményei nem változtak,akkor sem szárítottam mégis jobbak voltak.Szerintem a bevonat receptúráján változtathattak gondolva a kevesebb mérgezőanyag felszabadulására,vagy csak olcsóbb anyagokkal pótolva próbáltak valamit kihozni aztán ez az eredmény.Nem vagyok hegesztő csak közel 40 éve van trafóm tehát valami rálátásom van a változásra ami a minőséget illeti.Ami a szárítást illeti hobbi szinten talán senki nem foglalkozik azzal hogy megszárítson 2-3 pálcát mert csak annyira van szükség.

000000000

Meg az első 5cm után nem sok nedvesség marad a bevonatban.

A szárítás leginkább a minősített varratoknál érdekes.

wrfwxv4t9

Én úgy értem, hogy a tapasztalt, és leírt dolgok UGYANAZON egy pálcának a használatakor tapasztalták. A bevonatok receptúrája az inkább állandó. Ha azon a gyártó változtat, akkor már más lesz a tipusa. (Ezt a Móri gyárban 'annó tett látogatásomkor hallottam.)
(Én ugyan hegesztő is vagyok, és míg "nyugger" nem lettem, munkám volt többek között a hegesztő szakik munkájának felügyelete is.[#puszi]

wrfwxv4t9

Bocs! Lemaradt, már az első hsz.-emkor: Javaslom, hogy egy nagyon hasznos könyvecskét olvassanak el a Topiktársak:

Kristóf Csaba: Barkácshegesztés

Megjelent a "Sajátkezüleg" sorozatban.

000000000

Én, nem értek hozzá, csak időnként összeolvasztok néhány vasdarabot pár évtizede. De, a tapasztalatom az, a friss pálca általában problémásabb az állottnál.
Az, biztos úgy van, ha a recetúra változik, akkor változik a neve is.  
De ugye, ez fordítva is igaz, gondolom. Ezt már nem ER23 -nak hívják. Hanem 46.16 -nak.  
Szerintem, ha minden maradt volna a régiben, akkor a név is.  

000000000

Nálunk lehet kapni ER23-at, mert így hívják dobozilag, de valami atomgagyi!
Művészet vele inverteressel is ívetfogni!
Valami román fos.