Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Ja , bocsi ez csak a huzal és nem  a lap :(

hostya

Köszi a linket, meg az eddigi segítséget is.

Bogarásztam az ebay-on, és talán ugyanennek az eladónak van egy http://www.ebay.com/itm/Meade-5x24mm-crosshair-telescope-white-finderscope-/360402471349?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53e9a949b5" TARGET=_fnew>ilyenje is.
Ebből ki lehetne nyerni a szálkereszt lemezt.
Az ára is elég kedvező...
Persze az ebay-hoz is béna vagyok, és nem tudom hogy a feltüntetett árra mi rakódik rá,(posta,vám.. stb) és a végén mibe kerül?

sasi

Szálkeresztes lemezt te is tudsz készíteni. Jedlik Ányos 1860 körül már olyan optikai rácsot készített, melyen 1 millimétert 162 részre osztott. Később a továbbfejlesztett gépével elérték 2093-as osztásszámot.

Ha ő 150 éve képes volt erre, te is meg tudod csinálni!

Tehát csak egy diakeret üveglapja, valamint gyémánt üvegvágó kell hozzá. A diaüveg optikai tulajdonságai, valamint vastagsága miatt jó választás.
CNC-vel némi kísérletezés után nem egy ördöngös dolog a karcolás és a kör kivágása.  

Az alábbi képek mikroszkóp szemlencséjében elhelyezett szálkeresztet mutatja.

http://sasovits.hu/cnc/vegyes/P6218788-.jpg" border=0>

http://sasovits.hu/cnc/vegyes/P6218787-.jpg" border=0>

pbalazs

mxjj54gxi

Ennek a teljes ára 6,5 dollár, szállítással, bár erre rá kéne kérdezni, mert csak usa szállítást ír, lehet kicsit drágább ide.
De sokkal több nem lesz, megpróbálhatod. Viszont ebben tuti műanyagot fogsz találni, ami optikailag annyira nem kóser, mint a másik linken levő, ami nagyobb gondossággal készült.
És a lapon a képnek torzulásmenesen kell átmennie, tehát akármilyen gagyi, hozni fogja a formáját.Esetleg a gagyit.

mxjj54gxi

Erre indíthatnál egy szekciót, mert nekem elég sokszor lenne rá szükségem.
De már a gyémántköszörülésnél elakadok.
Merthogy olyan szép vékonyat karcolni, egyenleteset, pláne utána kitölteni festékkel, na ez azért nem triviális.
Ezek a gyáriak, ezek úgy készülnek, mint az IC-k, fotolitográfiai eljárással maszkolják, majd vákumban fémet gőzölögtetnek rájuk.
A Zeissek, MOM-ok, amiket eddig láttam, vonalszélességre kb. 0,005mm méretűek lehetnek.
Ezt azért nehéz házilag hozni karcolással, festve.

hostya

Ezt a diakeretbe való üveget már próbáltam, mert tudom hogy kedvezőek az optikai tulajdonságai.
Azzal van baj hogy a 'mezei' gyémánt üvegvágó, a legkissebb nyomás ellenére is nagyon széles karcot  készít. :(

Megfestettem a karcolatot alkoholos ficel, majd alkoholos textillel letöröltem az üveglapot, de az eredmény elég lehangoló.  
Az optikán keresztül olyan mintha kapával készült volna egy elsimított talajon. :(  

Azért köszönöm hogy időt szakítottál a problémámra.

sasi

Igen, fémgőzöléssel készülnek, von olyan kalibráló lemezem mikroszkópos fotózáshoz, melyen százados osztások vannak, ott a vonalvastagság meglehetősen vékony.
Közönséges gyémánt üvegvágóval, némi kísérletezés után 0,01-0,03 mm-es karcok készíthetőek. Most kísérleteztem, és mértem, szerintem a célnak tökéletesen megfelel.
 Festés nélkül is jól látható. Karcolás közben, ha hangot ad az üveg, az már túl széles karcot eredményez. Az üvegvágó nyomásával kell játszadozni.

sasi

Két régi üvegvágóval csak durva „árkot” tudtam ásni, de egy viszonylag újjal szép karcok keletkeztek.  

hostya

Az nem lenne baj hogy műanyag + hogy gagyi, hiszen a jelenlegi légpuska távcsőből való is hasonló árfekvésű és minőségű, és meg is felelne az elvárásaimnak ha lenne határozott metszéspontja. (+)

keri

1 Vidiát megköszörülnék karctűnek.
2 Hajszál tintába márt kifeszítve üveglapra fektet.
3 Hajszál önmagában ráfeszítve az üvegre a végeit leragasztva.
4 Vékony rézdrót. Kisebb trafókban van század mm-es drót is néha.
5 filmre ráfotózni a szálkeresztet.

ANTAL GÁBOR

Tudom hogy meghökkentő amit írok de igaz :  
Volt egyszer egy MOM ( Magyar Optikai Művek ) annak egy padlásépületében pókokat tartottak és a fonalat használták a szálkeresztbe. Rendkívül rugalmas ezért ütésnél ( pl eldől a teodolit) nem szakad el.  Úgy tudom hogy nem fektették üveglapra, csak adott helyre beragasztották

mxjj54gxi

És mi van a hernyóselyemmel?
Az mintha még vékonyabb és relatíve erősebb lenne?

mxjj54gxi

Ilyenek vannak nekem is, okulármikrométerként használom.  
Azért jó lenne valahogy elérhetővé tenni a technológiát, akár valami erre szakosodott cégen keresztül is, mert többször kellett volna már nekem egyedi mintás "szálkereszt" (amiben minden volt, csak éppen szálkereszt nem), amit nem lehet kapni, le kellett volna gyártatni.

Álmaimban olyanok szerepelnek, hogy PDF-ben megadom a mintát, mondjuk 1:10, 1:100 méretben, és megkapom az üveget.
De vajon ki tud ilyet itthon?

keri

Keress rá a mikrofilm készítő cégekre, mint pl: http://www.mikrofilm.hu/" TARGET=_fnew>EZ
AMi nekem van 8mm szélességre van egy kb. A4 oldal lekicsinyítve jó minőségben.