Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

xkbv3nx0d

ja hogy a csapágyházat a tekercstesthez???

na azt nem

mxjj54gxi

4 bordázott kerék van??
Na akkor sztem nem fordítható

xkbv3nx0d

na ez is lehet, de elvileg igen, szimmetrikusnak néz ki... de délután lemérem a helyén, hogy mi hova esik

xkbv3nx0d

ja négy, azért akarnám csak a csapágyházat

besirkyjh

A csapágyházakat szoktuk az állorésszel összejelölni hogy ne keljen kinlodni mire beáll középre az eredeti hellyére a forgorész .
Hátha mákod van és egyböl beáll :)

xkbv3nx0d

vagy max forgatom mint majom a kekszet... végül is csak 4 lehetőség van:)

besirkyjh

xkbv3nx0d

kérdés, hogy a csapágyház kialakítása megegyezik-e az első a hátsóval... de gondolom annyit nem adnak csenék a profizmusra, hogy ne lehessen felcserélni és kétféle végződést alakítanak ki.

vagyis remélem...

mxjj54gxi

Mikor sok léptetőt kellett javítanunk a Robotron írógépekbe, akkor úgy központoztuk a rendszert, hogy a hátsó pajzsot feltettük, és egy esztergált lépcsőstengelyt dugtunk a motortesten keresztül át a csapágyon.
A lépcsőstengely két méretéből az egyik volt a tengelyméret, ez ment bele a csapágyba, és a másik meg az állórész belső átmérője.
Így ahogy átdugtuk az állórészen, központozta a ráhúzott pajzsot a csapágy segedelmével.
CSavarokat meghúztuk, majd mehetett bele a forgórész, és máris sokkal könnyebb volt.

xkbv3nx0d

na update...

felcseréltem a csapágyházakat, némi fúrás faragás után jó lett... volt a tengelyen 2 távtartó, ami között volt 0.5mm különbség, ezeket is felcseréltem és hibátlan...

viszont ha már úgyis kinlódok, mivel ez egy Z tengely segítsetek már kb eltalálni a beállításokat...

milyen sebességet kéne elérni, milyen áttétel az optimális... nema23 motor 4.2A 8 vezetékes... orsó menetemelkedés 5mm...

jelenleg 1:2 áttétel van és max 3000mm/min gyorsulás 1000mm/sec2

de lassúnak is tűnik illetve belasítja reliefmarásnál az X-et is ha sokat mozog, illetve melegszik...

75V-ról vannak hajta 800mikrolépés mellett...

3ihs2v23

Sziasztok!  

Múltkor sikerült elindítanom a Klaviós BLDC szervo motoromat, de egy dolog még érthetetlen számomra. A motor enkóderes, 1000 osztásos. A mach3-ban beállítom, hogy 1mm elmozduláshoz 1000 "mozdulás" tartozik (motor tuning - steps per), sebességnek meg 3000 mm/perc et adok meg. Ekkor elméletileg percenként 3000 fordulatot fog megtenni a motor, amire szükségem is lenne. Azonban ha elindítom (kis gyorsulás beállítással), a tengely végét figyelve egy fordulatot engedve a mach3 4mm es elmozdulást mutat. Ha a "steps per" értéket 4000 re állítom, akkor pedig egy fordulathoz a mach3 1mm elmozdulást mutat. Az enkóder most akkor vajon 1000 vagy 4000 osztású?

Másik kérdésem, hogy milyen teljesítményű számítógép szükséges egy ilyen 1000 (?) osztásos BLDC motor vezérléséhez? Melyik a számítógép legfontosabb paramétere ehhez? A mach3 at 100khz re tudom max. beállítani.

xfg6v697j

Az enkodereknál a rések számát néggyel fel kell szorozni.
Ez a kódolásból adódik.
Egy rés áthaladása alatt ezeket a jeleket adja ki.
A/B
L-L
H-L
H-H
L-H

3ihs2v23

Köszönöm! Az, hogy 4000 es "steps per" esetén csak 1500 as fordulatszámot enged a mach3 beállítani és nagyobbat nem azért a számítógép a "felelős"? 100khz van beállítva, ez a maximum amit mint lehetőséget mutat a mach3.

000000000

1000-es enkodernél főleg ha Mach-od van maradhatsz nyogodtan 1X jelfeldolgozásnál, erre állítsad be a szervódat. Hiszen ha 4X-ben hajtod 200 kHz kellene step jelben 3000-es fordulathoz, ahhoz pedig kevés a programod képessége. Abszolut nem automatizmus tehát a néggyel való szorzás, sőt veszélyes játék lehet ilyen képességű programoknál és nagy felbontású enkódereknél.

3ihs2v23

Köszi! A jelfeldolgozást a mach3-ban vagy a vezérlőn kell átállítani?