Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

Ha nem találsz ilyen pontot az obiban, akkor csináld a következőket:
szerezz még egy Szmena obit, ez nem feladat.
Aztán az egyik obit a képsíktól 80mm-re állítsd fel. Ennek az obinak a tárgy felé szintén 80mm-re lesz az éles képet adó síkja, oda tedd be a szállemezt.
Majd a másik obit ettől a szállemeztől 40mm távolságra tedd, úgy, hogy az általa adott kép a szállemezen legyen éles.
Ekkor a szállemezre az egyik obival vetített képet 1:1-ben áttetted a másik obival a kamera képsíkjába.
a 40mm és a 80mm a Szmena - ha jól emlékszem - 40mm-es fókusztávolságából adódik. A második obi 1:1 leképezést akkor ad, ha a képtávolság egyezik a tárgytávolsággal és a fókusztáv kétszerese. Ha akarod, a távolságok kicsi tologatásával a leképezési arányt változtathatod, ezzel nagyítva, kicsinyítve a képet.

hostya

Az eddigi tanácsok után...

Nem is akartam a meglévő objektívekbe beépíteni a szálkeresztet, hanem úgy ahogy Te is javaslod, a két meglevő objektívből létrehozni egy új optikai rendszert, ahol a két obi között lenne a szálkereszt.

Ha bejön a javaslatod, akkor két(3) közgyűrűvel meg is oldható a dolog.
Most még kísérletezek egy kicsit, egyenlőre egy olcsó webkamerával.

De van még egy másik gondom is...

A 'szálkereszt' ami nekem van az valójában nem a klasszikus szálkereszt, hanem valami ilyesmi: " > < " és ugyanez függőlegesen is.(nincs metszéspont)
Nekem meg ilyen: + lenne a jobb.

Honnan, miből lehetne kibányászni ilyet?
A jelenlegi egy piacon vásárolt olcsó légpuska távcsőből való.

Csuhás

Egy régi csillagászatról szóló könyvben leírják hogy egy teodolit szálkereszt rendszere egy rézgyűrűre sellak cseppekkel rögzített pókfonalakból készült. Talán ma is lehetne pl egy kevlár zsinór elemi szálaiból szálkeresztet készíteni.

hostya

Én is olvastam hasonlókat, valószínű hogy innen az elnevezés is.  
Régen valóban elemi szálakból készítették, (pókháló, selyemszál,haj, stb) de ennyire nem akarok bele mélyedni.
Mindenesetre köszönöm! [#wave]

mxjj54gxi

Én a mikroszkópjaim beállítóokulárjához közönséges rézhuzalból ragasztottam egy esztergált gyűrűre. 0,02mm huzlt használtam.
Ez kicsit erősebb, mint egy profi szálkereszt, de nekem elég jó volt, pláne ingyen.
Mekkora a kamera szenzora?
Mert mikroszkóphoz kapható szálkeresztlap, üveg, kb 0,8mm vastag, különféle méretekben.
De a szükséges méretet a szemzormérethez kell igazítani. Ha a belső objektív 1:1 leképezést csinál a szálkeresztről, akkor annak mérete kicsit kell nagyobb legyen, mint a szenzor átlója.

RogerCo

Sziasztok!
Voltak it többen is akiknek az épül a gépem topikjában (talán?) láttam régebben hogy hogyan és mivel keringtetik a vizet az erre alkalmas marómotorjukban. De most nem találom :(
Elkészítettem az erre alkalmas kis saját feltétemet az ER16-os "főorsócskámhoz", de nem tudom mivel kerintessem a vizet? hogyan hűtsem vissza, stb...

RogerCo

Köszönöm ! [#worship][#worship][#worship]
Isten vagy !  
Roger

pbalazs

Üdv urak!
Csapágyas kérdésem van.
Azt szűrtem le eddig, hogy az orsó hajtott oldalára két ferde hatásvonalút (esetleg mélyhornyút) kell / illik / szokás tenni összefeszítve.
Az első kérdés, hogy a csapágyat már úgy gyártják, hogy a két gyűrűje nem egyforma széles, hogy legyen "hely" az összefeszítéshez, vagy mindenképp kell közéjük valami távtartó.
A másik, hogy (ha már nem lötyög az orsó a csapágyhoz képest) hogy szokás a csapágyat a csapágyházba rögzíteni, hogy az se lötyögjön a gépvázhoz képest.
Az én ötletem, hogy a "távtartó" a ház része, amit a két csapágy közrefog, és így összefeszítéskor a házhoz is rögzítik magukat.

Ezen kívül a két csapágy átmérője, gondolom, nem mikronra egyforma, vagyis egy adott csapágyházba nem egyformán passzolnak. Ez nem okoz gondot?

hostya

Hol lehet kapni ilyen szálkeresztlapokat?
Ha nem arany árban van akkor ez lenne a legjobb.

A szenzor méret: 1/2,5"(5,76x4,29)  ill. 1/1,8"(7,18x5,32) mert kettő is van..:)

v2vhwz32z

http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1165311917" TARGET=_fnew>A golyós lineáris vezetők topikban tárgyaltuk a csapágyazást korábban (#264 körül látsz képet is arra amit felvázoltál).
Én és sokan mások :D úgy oldották meg inkább, hogy vékony hézagolót tettem a két csapágy közé,  a csapágyház egyik vége nyitott, ott teszem be a csapágyakat majd rácsavarozom a csapágyház fedélt, ami nem hagyja mozogni a csapágyakat a rajta lévő vékonyperem miatt (azok nyomják a csapágy külső peremét).
A http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1280302779" TARGET=_fnew>topikomban a #264-es hozzászólásban láthatsz képet is a megoldásról.

v2vhwz32z

Bocs, a saját topikomban 286, nem 264 a hozzászólás száma.
A golyós topikot érdemes megnézni a témában kapcsolatban.

v2vhwz32z

A két csapágy külső mérete lehet, hogy nem teljesen egyforma, ennek számomra gyakorlati jelentősége nincs.
Az esztergályos "passzosra" csinálta, ráhagyott néhány századot és kalapáccsal lehetett csak beküldeni a helyére a csapágyakat (egy megfelelő átmérőjű csődarabot ütögettem a csapágyra helyezve kalapáccsal). Nem vettem észre, hogy egyikük jobban csúszna a helyére mint a másik. Érdemes egy kis zsírt tenni a csapágy külsejére is mikor berakod, ezt a tippet kaptam.

mxjj54gxi

besirkyjh

Szia  

Van ingyen is .
A polcrol vegyél le egy régebbi mutatos elemes karorát és abban van egy picike léptetömotor és annak a tekercse 0.01mm és 2.2m hosszu .