Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

s73tgf9vg

Üdv!
Az érdekel most, hogy mit jelent a HSS. Egyáltalán van-e valahol (akár angolul) cnc "szótár".

MoparMan

pedig keri jól írta...
ha nincs betűjele a partíciónak, nem látszik a sajátgépen. adj neki egyet

Szedlay Pál

s73tgf9vg

Teljesen váletlenül én is pont most találtam rá az http://www.amazonsupply.com" TARGET=_fnew>Amazon Supply-n. Köszönöm a választ!

s2k5ycubj

hss=high speed steel Azaz gyorsacél,azért gyors, mert olyan gyorsan edződik vissza (a levegőn),hogy nem kell edzeni melegítés (köszörülés) után és megmarad a teljes keménysége az anyagnak.Persze ebből is többféle létezik(obis fúrószár),ami jól használható,de nagyon messze van a keményfémtől,a kobaltos ötvözetű (HSS Co5-8-10,HSS-E) de ezek nagyon ridegek és könnyen törnek. Milyen szótárra gondolsz?

000000000

Azt jól írta hogy, ha nics betűjele nem látszik. De ……

Nálam ez úgy működik: A startra hiába kattintok a jobb gombbal, nem történik semmi.  
Ha, asztalra kattintok, akkor se az a menü, jön elő.  
De, pl, ha kijelölöm a sajátgépet az asztalon,-- jobb gomb --- intéző --- intézőbe sajátgép kijelöl, kinyit --- jobbklikk ---kezelés --- lemezkezelés.  

És, helyben vagyok. Látom a partíciókat. A DOS op rendszerest is, betűjel nélkül, csillagozva. De, rá klikkelve, se menüből, nem engedi a betűjel adását. Csak törölni, a súgót nyitni, stb. A többi partíciónál, minden lehetőség elérhető.  

Indításkor, ha DOS –al indítom, akkor C lesz ez is. Úgy mint a Win indításkor, annak is az op renszeres partíciója C.  

Így, Win alól,itt is csak látom, hogy van ez is, de nem lehet vele törlésen kívül semmit tenni. Belenézni sem.  
Itt, tartok.  

s73tgf9vg

Valami olyasmire gondoltam, ahol leírják az egyes rövidítéseket. Pl HSM, IPM, CCW, MRR. Ezekből van amit én is tudok (ccw), van amit tudom mire értik, de azért sok a zavaros dolog is. Köszönöm a választ, utánaolvasok a HSS szerszámoknak.

MoparMan

ezt írta keri:

jobb egérgomb>Sajátgép>kezelés>meghajtókezelés>

valószinülek az aztalon lévő sajátgép ikonod nem eredeti csak parancsikon, akkor más menü jön elő...

mi ez xp?

hostya

"hss=high speed steel Azaz gyorsacél,azért gyors, mert olyan gyorsan edződik vissza (a levegőn),hogy nem kell edzeni melegítés (köszörülés) után és megmarad a teljes keménysége az anyagnak."   [#ejnye1]

A "high speed" a megnevezésben,az ilyen anyagból készült szerszámmal elérhető magas(abb)vágósebességre (forgácsolási sebesség) utal.  
(A csak szénnel ötvözött szerszámacélokhoz képest)

Bővebb információ http://en.wikipedia.org/wiki/High_speed_steel" TARGET=_fnew>itt

000000000

s2k5ycubj

Igen,de hol van (már) olyan szerszám ami nem hss? Persze tudom az obiba,de most komolyan,89-ben végeztem a középiskolában és már akkor azt tanították,hogy a hss a legrosszabb anyagminőség a szerszámok között. Mert ami annál rosszabb abból meg szerszámtartót kell csinálni... Egyébként e nevét a szabad levegőn való visszaedződési képessége miatt kapta.Azért lett gyors a többi edzett acélhoz képest,mert a köszörülés után egyből mehet a gépre és nem kell elvinni edzeni. Ezért szinte egyedülálló a 60HRC körüli keménysége,a sima acélok közt egy sincs edzés nélkül ilyen amelyik megtartja tulajdonságait hevítés után,csak levegőn hűtve.Nem értem, mi volt a baj az előző bejegyzésemmel.?

Béni

Ne aggódj, Danibá!
Semmi baj azzal, ha egyik elsődleges partíció nem fér hozzá a másik tartalmához. Az un. rejtett partíciónak csak a főbb adatai (méret, típus, címke) látszanak. Normál módon, buhera nélkül nem lehet a rajta tárolt adatokhoz hozzáférni.
(A csillagozás rejtettségre vagy nem felismerhető fájlrendszerre utal.)
A régebbi oprendszereknek nem volt beépített bootmanagere, ezért azt egy külön alkalmazással oldották meg. A bootmanager a felhasználó választástól függően tette aktívvá a kívánt partíciót.

Nekem több csillagom van. [#eplus2]

http://hobbymaro.puhasoft.hu/Beni/Pict/partitions.jpg" border=0>

4um5b65d

Az volt a baj a bejegyzéssel, hogy a Hostya mondta jól.
Az a lényeg, hogy az acélok közt ő volt a nagy vágósebességű, amikor megalkották az ötvözetet.
Végül is a HSS jelölés még most is megállja a helyét, mivel csak az acél csoporton belüli megkülönböztetés. Ne keverjük bele a felette levőket, mert azok nem acélok.

s2k5ycubj

hostya

Úgy este 8 körül kezdtem el a hsz. írását, de közben vendégek jöttek...
De ha már ennyit pötyögtem, akkor mégis elküldöm.
=========================

"[...89-ben végeztem a középiskolában és már akkor azt tanították,hogy a hss a legrosszabb anyagminőség a szerszámok között."

Én meg 73-ban végeztem, és nekem nem ezt tanították...  
Bizonyára nem egy iskolába jártunk.. :)

Láttál már olyan fúrót amire az van ráírva hogy: VSS ?
Manapság ritkán találkozol ilyennel, de attól még van ilyen. :)
Ha most azt kérdezed hogy mi az a VSS, akkor azt mondom nézz utána.. (én nem fogok segíteni..)

"Azért lett gyors a többi edzett acélhoz képest,mert a köszörülés után egyből mehet a gépre és nem kell elvinni edzeni."

Az én iskolámban a kovács tanulók készítették szénacélból az esztergakéseket, és nekünk forgácsoló tanulóknak kellett megköszörülni a MESTER instrukciói alapján.
Nem emlékszem olyan esetre, hogy a köszörülés (élezés) után újra kellett volna edzeni.
A szénacél meg ugye nem HSS.

De ha mégis úgy lenne ahogy Te írod, akkor a nem HSS késeket; fúrókat köszörülés után újra kellene hőkezelni (edzeni?)
És a hőkezelés után mi lesz az előzőleg köszörült élekkel??
Vagy újra kell köszörülni..? De akkor megint újra kéne hőkezelni...

"Nem értem, mi volt a baj az előző bejegyzésemmel.? "

Megmondom neked őszintén:  
Az hogy nem kellene olyan meggyőzően válaszolni egy kérdésre, ha nem vagy a válasz mögött sejthető tapasztalat birtokában.

Remélem nincs harag.  [#integet2]