Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

RogerCo

Vagy "B" terv: kinyomtatod egy A4-es lapra megfelelő nagyítással, és az ismert méretből (átmérő) vissza lehet mindent méricskélni akár vonalzóval is.

Szedlay Pál

Én is erre gondoltam, de nem nyit meg sem TIFF,RAW, Jpeg állományt.
Ha pedig előbb menem Pdf.-be akkor meg nagyon romlik a minősége.

Szedlay Pál

Sajnos ez sem nyit meg kép formátumot.

Szedlay Pál

Kicsit macerás, sok benne a rádiusz és azért azokat nem egyszerű mérni, sugarat, központot, ívhosszt, de végül is ez egy megoldás.
Évekkel ezelőtt is papíron terveztek és működött.
Köszönöm ötleted.

xfg6v697j

vektorizáld PL:artcammal,mentsd DXF-be,és valamelyik cad progi megmondja a méreteket.
szerintem.

PSoft

Importáld a Corel-be.
Meg kell,hogy nyissa!
A 11-es biztos,én is sokszor használom.

Rabb Ferenc

Az ACAD nem megnyit, hanem beilleszt képformátumot (jpg, bmp)  

Ezután megméred az ismert méretet, átméretezed a pontos értékre, és minden adatát mérheted...

Riboga

Szerintem meg be lehet húzni bitmap képeket Autocad layernek. Copy - Paste és még három paramétert kérdez 0,0 pont, scale és forgatás.

RogerCo

A #14452 Raab Feri leirta a pontos menetet.
Nekem túl evidens volt :(
Nem megnyit, hanem raszter image beilleszt. és onnan már tudos átméretezni Scale, és a mérni kívánt élekre, ívekre rajzolni (közelíteni) és azokat mérni.
Mi igy szoktunk pl tömítéseket, kisebb alkatrészeket készíteni. Lapszkenneren beszkenneljük, be az ACAD-ba ismert külméretek alapján átméretez, és a szükséges kontúrok a képen történő átrazjolása, majd a DXF mentése, felhasználása.

RogerCo

Elnézést !
Raab Feri ==> Rabb Feri [#wave]

Szedlay Pál

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

sasi

Kikapcsolódás képen és kíváncsiságból megmértem néhány szemlencse rajzos üveglemezét, 0,0005 mm-es pontosságú mérőmikroszkóppal.
A többségük maratott volt, de akadt fémgőzölögtetett is. Kivétel nélkül 0,1 mm széles vonalakkal készültek.
Kivétel a korábban említett kalibráló lemez, melyen 1 mm van 100 részre felbontva. Ennél az üveg felületét fémgőzzel vonták be, majd 0,001 mm-es karcokkal készítették az osztásokat.
Egy hajszásomat is megmértem 0,082 az átmérője. Hát nem egy „hajszálvékony”.

Te korábban említettél egy üvegmaró pasztát, melyet művészellátókban lehet kapni. Úgy gondolom, ezzel lehetne ilyen okulár lemezeket készíteni. Maszkolást aszfaltlakk+viasz+terpentin+zsír keverékével meg lehet oldani, de méhviasz, gyertyaviasz + terpentin is jó lehet. Ez utóbbit üvegműszerek gyártásánál alkalmazzák, a maratást HF+szóda+víz keverékével végzik, így a maratott mélység 1-2 század, matt fehér.

mxjj54gxi

Szemlencséhez teljesen jó az ilyen relatíve széles vonal, de ha vetíteni kell, vagy nem a szemlencsébe kerül, hanem hátrább a fényútban, ahonnan nagyobb nagyítása van, vagy ha valamilyen skála, akkor ez már nagyon vastag.
Az üvegmaró pasztát én nem láttam művészellátóban, hanem a GM üvegezők boltjában vettem.
Maszkolás: ez az aszfaltlakk ez mi? Évtizedek óta olvasom receptekben, de fogni még nem fogtam

Ha valami felirat is kell, akkor ez a maszkolósdi nagyon nehéz lesz, mert mivel alkotom bele a betűket? (megvan: rovásírással! [#circling]  )

ebalint

" ... a maratást HF+szóda+víz keverékével végzik, így a maratott mélység 1-2 század, matt fehér. "

Ez egy picit gyanús. A HF és a szóda közömbösíteni igyekeznek egymást. Ha a végén szódaoldattal kell lemosni, majd desztvízzel/ioncserélt vízzel leöblíteni, az praktikusnak tűnik.

.

ANTAL GÁBOR

Lehet elírás de lehet hogy valóság. (gondolj a puffer oldatokra ott is egymást elvileg közömbösítők az alkotók) lehet Ph növelő de az is lehet hogy a képződő NaF kell (A NaF az üveget nedves állapotban megtámadja ergó marja!!! )