Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Elvileg létezik egyfázisú kimenettel is frekiváltó,a múltkor még talán itt is hirdetett valaki. Úgy tudom a kisebbek ventilátorhoz valók,és a nagyok(1-2KW) pedig az inverteres klímákhoz való. A legtöbb inv. klímában egyfázisú kondis motor van és csak a frekvenciával játszanak.Úgy tudom nem vészes ára van az invertermodulnak (10.alatt).

4u88hx8j6

hostya

Optikához értő emberektől kérdezem:

Egy lencserendszerben pl. objektív vagy okulár hova kell elhelyezni azt az üveglapot amin a szálkereszt van.

Arra gondolok hogy a szálkeresztnek mindig élesen kellene látszódni, függetlenül attól hogy a "kép" éles vagy életlen.

Hasonlóan mint a műhely mikroszkóp, fegyver távcső, katonai távcső.  stb.

9pk59nuy

Az okulár elé is lehet tenni a tubus belsejébe.

De nem biztos, hogy neked ez a legalkalmasabb elrendezés. Fegyvertávcső esetén pl.: az első és a második képsíkba is szokás irányzójelet elhelyezni. Mindegyiknek megvan az előnye. Ha megírod, hogy mire kell, akkor megmondom mi a legalkalmasabb megoldás.

VighLajos

Az okulár fókuszpontjába, pontosabban a "tiszta látás" pontjába, általában "kicsit" beljebb. Ki kell kísérletezni...
Ja, és élességállításnál, mikor az objektív és az okulár távolságát változtatjuk, a szálkeresztnek az okulárral együtt kell mozognia.

hostya

Egy ipari kamera objektívet kellene összehoznom.  
A lencsék megvannak, pontosabban van egy régi(talán szmena-8 ??)fényképező objektívje.
A kamera eredeti objektívjét egyenlőre békén hagynám...

Mivel úgy is új tubust kell készíteni, így jó lenne ha tudnám hogy az új objektív tubusán belül hova kerüljön a "szálkereszt".
Biztos van erre valamilyen számítási módszer, de én 'optikából' lemaradtam a leképezési törvényeknél... :(

A tubus készítés nem gond, készítettem már néhányat, de az optika az nekem "magas".

sasi

Az optikai tengelyébe nem lehet a szálkeresztet kameránál elhelyezni, mert annak a jellemez síkjában, azaz az optika fókuszában kellene elhelyezni, de az már foglalt.
Egy 45 fokos üveglappal be lehetne vetíteni, mely a CCD és a lencse között helyezkedik el. Ez egy kicsit macerás, inkább szoftveres megoldásban kellene gondolkodnod.  

4um5b65d

Ennyi okos ember és nem jön rá a megoldásra....

Hostya vegyen egy szálkeresztes kontakt lencsét, oszt már jó is lesz.... :)

hostya

Ettől féltem... :((
De!
Ha tovább gondolom az eddigi tanácsokat,  akkor ha van egy szálkeresztel rendelkező optikám, objektívvel okulárral (mikroszkóp, távcső)  és ha abba belenézek akkor a szemem tulajdonképpen a kamera.
Legfeljebb több lencsét kell felhasználni.
Vagy rosszul gondolom?

hostya

keri

Jól gondolod. A szemed egy bio kamera.
A szálkeresztet a távcső, mikroszkóp, akármi optikának valamelyik belső fókuszpontjába kell elhelyezni. A holland távcső kivételével mindegyik optikának legalább egy ilyenje van.

A holland távcső egy homorú és egy domború lencséből áll ezért az egyből nagyít, és nem fordít képet, így nincs is belső fókuszpontja.

keri

Megjegyzem, fotóztam teodoliton keresztül és látszott a szálkereszt.
Simán a szemnek kialakított kukucs helyére kézzel odaraktam a Smena8-at.
Egyetlen gond, hogy előtte a film helyére berakott pauszpapírra kellet élességet állítani, de egy élőképes, vagy tükörreflexes kameránál ilyen gond sincs.

keri

Igazából egyszerű.
http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Kepler_2.png&filetimestamp=20090621072130
A vörös vonal metszéspontjába kell tenni a szálkeresztet.

hostya

Ez az!!
Köszönöm![#worship]

mxjj54gxi

Ezzel csak az a pici baj lesz, hogy ilyen pontja nagy valószínűséggel nem lesz neki a Szmena objektívben