Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Készen még nem láttam , de 3db mágneskapcsolóval és egy időrelével meg lehet csinálni.
PL ez:

http://users.atw.hu/tecsa/kepek/y-delta%20mot2.JPG" border=0>

RogerCo

Köszi, megpróbálom értelmezni, mi miért is van ott :)

000000000

Ebben a rajzban nincs benne a vezérlés csak az erős áramú rész.
Arról nem volt szó hogy az elektromosság és te még köszönő viszonyba se vagytok.
Igaz én csak egy hülye géplakatos vagyok , de nekem ez a rajz első ránézésere is egyértelmű.
Itt a kapcsolás vezérlés oldala :

http://users.atw.hu/tecsa/kepek/y-delta%20mot1.JPG" border=0>

RogerCo

Dehogy nem :) Kenem-Vágom :)
Van 3 mágnes kapcsoló, az egyikkel elindítom a technikát és a másik kettő vált a csillag és a delta között... amiket még külön meg kell vezéreljek, hogy egyrészt egyszerre semmiképp NE működhessenek, másrészt hogy akkor váltson át deltába ha már felpörgött.

000000000

Akkor minek csinálni a hülyét ?
Az a 4kW-os motort kétlem hogy egyből indítani fogod deltában úgy hogy nem csapja le a kismegszakítód.
Tehát kénytelen leszel trükközni, de még mindig ott van az hogy nincs kivezetve mind a 3 tekercsvéged.
Ha szerencséd van és mégse veri le egyből a biztosítékot akkor is a tehermentesített indítást meg kell oldanod.

RogerCo

Ezt ha hazamentem megnézem és beszámolok róla...
A tehermenetsített indítást mindenképp megcsinálom !
Már csak az a kérdés, hol keressek, milyen mágnes szelepet, ami meg is tudja tartani azt a 8BAR-os nyomást ha zárva van ? Gondolom a mosógép víz beengedő mágnes szelepe itt nem játszik, pedig annak 220V-os a tekercse, és van is otthon még uj is.

ggdr57dg

Nem akarok butaságok írni, de nekem úgy tűnik, hogy ezen a rajzon fel van cserélve a KY és KD jelölés...

000000000

Csillag delta és nem delta csillag kapcsolás.
Igaz hogy volt szerencsém mindkettőhöz, az utóbbit egy ipari mosógépben használták hogy ne pörögjön túl.
Deltában felpörgette a dobot és mikor elérte a fordulatszámot akkor átkapcsolt csillagba hogy ne növekedjen tovább a fordulatszáma.
Viszont mikor kiakadt a röpsúlyos fordulatszám kapcsoló akkor mindenki kiszalad az üzemből mert olyan volt mintha földrengés lenne   [#hehe]
Csak hogy érthető legyen miért is volt ez így , maga a gépbe 200kg száraz ruha ment bele ami vizesen ugyebár nem ennyi.  
És nem mindegy hogy  egy 1.5m átmerőjű 2m hosszú dob 400Rpm helyett 1000-el pörög.
Ne kérdezzétek miért volt ez így megoldva , de az NDK-s tervezők ezt látták jónak a tervezésnél.

000000000

a mosógép szelepe még jó is lehetne mert kibírja a 8 bárt, de mivel műanyagból van és sűrítés közben a levegő igen csak felmelegszik pikk pakk a földön találnád meg a szeleped.
Amúgy annak a működése pont fordított mert csak akkor nyit mikor áramot kap.
Mellesleg ha jól emlékszem úgy tudom max 40 fokot visel el    

RogerCo

Azt tudom, hogy akkor nyit, ha áramot kap. Ezért gondoltam oda valónak..."T" elágazás, az egyik egyen szára a betáplálás, a másik egyenes szára egy visszacsapó szelepen keresztül az elmenő levegő. És a merőleges szár, na ide gondoltam egy szelepet, ami akkor nyit, ha feszt kap. Mivel a csőben és a hengerfejben nincs nagy levegő mennyiség indulásnál lehet elég is a kinyitása. Vagy leállításkor is kinyitni egy kicsire.
A melegről annyit, hogy nem muszály ezt közvetlenül a hengerfejre applikálnom. Lehetne ez valahol távolabb is nem ?

ggdr57dg

Ööööö... én ezt mind értem, csak arra utaltam, hogy a csillag kapcsolást a KD nevű mágneskapcsoló valósítja meg a rajz szerint. És vica-verze a KY.
Egyébként a rajz szerinti motor biztosan nem fog túlpörögni, mert deltában simán megáll. Ha hihetünk a motor kapocsléc jelölésének.
Vagyis fokozhatnám, ha KY indít, semmi nem történik, majd KD váltás után csillagban pörög.

http://www.moeller.hu/termtam/zsebkonyv/zsebkonyv.pdf" TARGET=_fnew>Ebben a leírásban mindjárt az első (meg a 375-ös) oldalon van működő megoldás, helyes motor bekötéssel.

000000000

Nem én rajzoltam.  

000000000

Nem kell a hengerhez közel lenni ahhoz hogy felmelegedjen az egész csőrendszer.
Mivel a sűríttet levegő maga melegíti fel.
Mi egy teflon betétes gőz szelepet használtunk.
Elkövettük azt a hibát hogy egy mezei vizes boltban is kapható visszacsapó szelepet használtunk ami kb 3 perc után meg is adta magát, pedig 1,5m cső végén volt a tartályon.
Igaz az nem ilyen játék kompresszoron volt ( 860 L/perc szívó teljesítmény 1440 fordulaton )  

Vetesi75

Névleges árama 1,15A égési feszültség 110V körül lehet. Előtétet ki kell kísérletezni, kiindulás lehet 3db 100-as égő párhuzamosan kötve vagy 500W-os villanyrezsó, stb. . A pontos beállításhoz a jelalak miatt valódi effektív-árammérő szükséges vagy hagyatkozhatsz a "hasmércére".

ggdr57dg

Gondoltam. Csak nehogy valaki ebből a rajzból induljon ki, mert érdekes eredményre jut.