Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

xg2w6ib9x

Szia Pál !
Nekem is sikerült sima 60/40-es gyantás műszerész ónnal összeforrasztani két spiáter anyagot, de a sima pákás melegítés önmagában kevés volt, rá kellett segítenem egy PB-s forrasztó lámpával. Azzal viszont nagyon óvatosan kell bánni, mert nem csak az ón olvad meg, ha túl erős a láng.
Ezért gondoltam, hogy valami folyasztó szer segíthetne.
Tudnál valamit mondani arról a spéci ónról, amit Te használsz spiáterhez ?
Mi a neve, és hol lehet beszerezni, meg ilyesmik.
Előre is köszi: István

000000000

Spiátert speciel nem forrasztottam még ezzel az ónnal csak alumíniumot.
Ahogy mondtam "azzal meg lehetne próbálni"  
Mellesleg itt vettem a fórumon Csikitől.
Úgy tudom van még neki.    
Viszont eléggé fel kell melegíteni hogy ne hideg forrasz legyen a végén ( 400-450 fok )
Remélem azt is tudod hogy nagy mechanikai szilárdságra nem számíthatsz.  

xg2w6ib9x

Köszi !
Csiki nevű fórumtársunkkal én korábban kapcsolatban voltam egyéb ügyben, de aztán valahova eltűnt a kolléga. Itt sem láttam és a mail-jeimre sem válaszolt.  
A mechanikai szilárdság nem gond, auto modellt kell forrasztgatni....
Lehet, hogy érdemes lenne egy modell boltban megpróbálni, vagy van itt a környéken egy hegesztéstechnikás bolt is, hátha tartanak ilyesmit.
Valahol láttam olyan PB-s forrasztó rudat (mint egy vastag toll), ami egészen kicsi koncentrált lángot tud csinálni. Lehet, hogy ez lenne a tuti erre a célra.
Köszi az eddigi segítségedet.
Üdv: István

000000000

Vácon vettem Flambírozó pisztolyt vagy másképpen kézi gázégő 2500ft-ért
Találtam egy képet is róla.

http://dentaltechnika.hu/55.jpg" border=0>

Nekem nagyon bevált és a lángja is elég jó beállítható egészen mint a tűhegy olyanra is.
Hőmérővel mérve kissé alatta marad a gyári értéknek (1350C°) helyett 1058C°-ot sikerült kicsikarni belőle.

xg2w6ib9x

Ez elég baráti ár.
A Conradnál láttam hasonlót 4-5 e forintért.
Persze voltak ott Proxxon, meg Dremel gázforrasztók 15-20 ezerért is.
A tiéden van esetleg piezós gyujtás ?
Gondolom a töltés öngyújtó palackról megoldható.

000000000

Igen van rajta piezó gyújtás és az ami tetszik is benne hogy egy mozdulattal nyitom a gázt és megnyomva a tekerőt gyújtom is.
És elég sok gáz fér bele , nem kell töltögetni 5 percenként.
Amióta megvan talán egyszer kellet anyagot rakni bele és viszonylag sokat használom.
Neten http://dentaltechnika.hu/gepek.htm" TARGET=_fnew>Itt !!! dentaltechnika.hu találtam 3980 Ft-ért  

xg2w6ib9x

Igazán köszönöm, hogy ennyit foglalkoztál a kérdéseimmel!

gorbi

Én ilyet használok, évek óta napi használatban: http://www.somogyi.hu/jsp/folap.jsp?oldal=cikk&pozicio=08.01.01.02&cikk=4466" TARGET=_fnew>gázpáka. Lehet hogy más cégeknél olcsóbban is lehet kapni. Van hozzá szúrólángos és sima forrasztófej.

gorbi

000000000

Mi is ilyet használtunk kültéri munkákhoz az oszlopon lógva, de sajnos nagyon gyorsan tönkremegy.
Valamelyik kilazul a szabályzó szelep felett és soha többet ne lehet visszahúzni.
A páka hegye volt hogy egy hét alatt a felére kopott az ónozástól, pedig direkt hegy kímélő ónt használtunk hozzá.  ( Sn60PbCu2 )  
Ebből a típusból csak én használtam el minimum 6 darabot de a legtöbbet a hegy szétoldódása miatt dobtam ki.
Arra jó ha valamit hamar meg kell forrasztani , de napi használatra nem javasolnám.
A tartály is elég kicsi maximum 1 órát bír egy feltöltéssel.  

gorbi

Én is sokat használom kültéren, vigyázni kell hogy csak a hegy legvége legyen ónos (heggyel felfelé visszafolyik az ón), mert hamar elkopik a hegy , mechanikusan nem szabad megsérteni a vasoxid bevonatot rajta. Mondjuk ez igaz a weller hegyekre is, nekem van amelyik 20 éves és még mindig hibátlan. Másik hogy nem szabad túl nagy hőfokon járatni, mert alapjában véve ez egy kis teljesítményű páka, a hőfok nem pótolja a teljesítményt csak hamarabb tönkremegy. A szelepet meg nem koppanásig kell elzárni, hanem amig el nem alszik a láng. Nekem csak ugy ment tönkre ilyen pákám, hogy a zsebemben eltörött, mert szűk helyre kellett bemászni.

000000000

Kollégának csináltam weller hegyet hozzá az bírja , de így is már két páka kifingott alóla.
Ha fent vagy a magasban és azon küzdesz hogy a szél nem szedjen le elég nehéz arra figyelni hogy nem folyjon mindenfelé az ón.  [#csodalk][#awink]
Abban igazad van hogy elég könnyen törik. [#vigyor5]

svejk

Kár hogy nem postázol. :(  
Különben rendeltem volna Tőled egy ilyen melegítőt. :)

svejk

Én ezt a felxibilist szeretem használni zsugorcső melegítésre. Szinte bárhova odafér és még az ujjamat sem sütöm meg.ha nem tudnám merre vagyok arccal, csak rátekintek az iránytűre. Azt csodálom hogy zseblámpa nincs benne :)

Cserébe nem látni mennyi gáz van benne, kicsi a tartálya, és vacak a töltőszelepe. :(

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/gyujt%f3.jpg" border=0>

000000000

Ha járok a Naszály áruház ajándék osztályán és van még ilyen flambirózó akkor viszek neked egyet beszerzési áron. [#wave]