Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok!
Kicsit (nagy)hülyeséget fogok kérdezni forrasztásban jártasakat kérdezném,hogy hogy a fenébe kell egy pinre vezetéket forrasztani?Egy 5pólusú mikrofon csatira szeretném a léptetőmotorjaim 0,25mm2-es vezetékeit ráforrasztani,de valahogy nem sikerül,mert mikor már tenném be az előlapba akkor elenged valamelyik forrasztás.Tippekre,trükkökre lennék kíváncsi pl ha egyesével zsugorcsövezem őket akkor jobb lenne a helyzet?Vagy milyen hosszan kell megblankolni a kábelt vagy a külső 5ért összefogó műanyag borítást kell jó hosszan eltávolítani,hogy ne legyen akkora mechanikai terhelésnek kitéve a kábel?Képeket is szívesen várok.Előre is köszönöm a segítséget.

mxjj54gxi

A reményhal megdöglött, az új kedvencem a rosszokrája! :)

fpm64xtbb

a reményhalról jut eszembe,megdöglött az új kedvencem a rosszok rája!

cu05ic9nw

Ricsi azokat el kel felejteni én is ezzel próbálkoztam akóra zavart szedtek fel hogy, jobban jártam ha direktbe kötöttem!!De próbálkozz, és ha sikerül akkor jön a bosszúság!! Össze vissza járnak majd a motorok!!

000000000

Egy kész vagyont fizettem ezekért a csatikért,szóval muszály lesz működniük.-)Rövidek a vezetékek a léptecseken,ezzel kb20cm-t nyernék ami pont elég arra,hogy a vezérlőt a forgácsveszélyes környezetből kitegyem.

keri

A DIN dugó már csak ilyen.
Általában odateszed a pin mellé a vezetéket hogy legyen egy hosszabb rész ahol egymás mellet futnak és azt kell összemelegíteni, de voltak ebből olyanok is amiben luk volt, akkor oda kell bedugni a vezetéket és megforrasztani.

Persze ettől még könnyen letörik, de akkor már nem a forrasztás.

Léptető motornak amúgy ezeket a zöld dugaszolható sorkapcsokat javaslom, a csavarozhatót, sokkal stabilabb és kevesebb a macera és könnyen variálható.

tiggersoft

Szia
Valószínűleg nem melegítetted át rendesen ezért un. hideg-forrasztás jött létre. Futtasd be szépen ónnal ebben segíthet valamilyen folyasztószer és csak ezután forraszd rá a vezetékeket.Trükk? Ha eléggé átmelegedett akkor szépen elfut rajta az ón... Zsugorcsövet csak mint szigetelést használj, mechanikai célra alkalmatlan. Csak akkor melegítsd rá, ha már tuti a forrasztás, mert csúnyán meg tud szívatni, ha alatta elengedte a vezetéket.

4um5b65d

Azt meg elfelejtették mondani a fórumlakók, hogy akkor jó a forrasztás, ha fényes és sima a forraszanyag felülete.
Ha matt és dorozsmás akkor meg xar.
Ha már matt lett akkor nem újabb adag forrasz anyagot kell hozzá adagolnod, hanem folyasztószert adagolj.
A folyasztószer a titka a szép és jó forrasztásnak.
Sokkal több múlik rajta mint magán a forraszanyagon.

PSoft

Így igaz,....Mester.:)[#eljen]

cu05ic9nw

xg2w6ib9x

Halihó !
A múltkor én ugyanígy elmagyaráztam a srácomnak, hogy hogyan kell csinálni a jó forrasztást és biztattam, hogy ez nem nagy dolog. Aztán mikor láttam, hogy a gyerek már jó ideje kínlódik, mondtam, hogy " na, majd apa megmutatja !"
Aztán apa sokéves forrasztási rutinjával úgy felsült a gyerek előtt, hogy csak úgy porzott.
Hosszas kínlódás és anyázás után be kellett, hogy ismerjem, hogy az a bizonyos kábel hagyományos gyantás műszerész ónnal nem forrasztható. Az egészben csak az bosszantott, hogy egy audiotechnikás boltban azóta is árulják azt a "frankó" fejhallgató zsinórt és lehet, hogy fiatal gyerekek tucatjaiban marad meg egy életre, hogy bizony a forrasztás az valami extrém sport, amit jobb elkerülni.
Richy, lehet, hogy neked is sikerült valami jófajta kábel bevásárolnod ?
Ha a megcsupaszított és összesodort szálakat nem futja be szépen az ón, akkor gyanús, hogy ez lehet a bibi.

Szedlay Pál

"Ha a megcsupaszított és összesodort szálakat nem futja be szépen az ón, akkor gyanús, hogy ez lehet a bibi."
Erre van egy megoldás.
Foszforsavval lemaratjuk a rézoxidot ( a legtöbb vízkőoldóban van) a vezetékről majd ón-klorid oldatba mártjuk, ezután már a régi oxidálódott vezetéken is szépen fut az ón.

000000000

Sporolnak a rézel a gyártok mert drága!
Pont ilyesni kábelt fogtál ki amiben szépen virit az alluminium sodrot szálas vezeték amit nem sok esény van forasztani maximum ha van rajta réz bevonat!:(

svejk

Vagy csak egyszerűen "forrasztózsírt" használunk.. :)
Akár olyat amit a vízvezetékesek használnak a rézcsövekhez.
Nekem van egy piros színű Würth-ös zsírom, -sajnos nincs meg az eredeti doboza,- az igen arogáns, még a savállót is fogja, de egyszer egy FireWire kábel árnyékoló harisnyájánál ez is csődöt mondott.
Kénytelen voltam érvéghüvelyt nyomni rá és úgy odaforrasztani a helyére.

De azért ezekkel a zsírokkal vigyázni kell, le kell utána mosni, mert átvezetést okozhatnak.

Szedlay Pál

"Vagy csak egyszerűen "forrasztózsírt" használunk.. :)"
Igazad van, nem ón-clorid hanem cinkclorid.
A fene vigye el hibáztam. De nekem olcsóbb ha én csinálom az oldatot mert van 25Kg.
A foszforsav vagy egy kis hígított salétromsav előtte azért nem árt neki.
[#lookaround][#lookaround]
http://www.reca.hu/download/sicherheits_db/forrasztas/forrasztozpdfsir." TARGET=_fnew>Link