Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

A fejhallgató zsinór szálai zománcozottak (lakkozott). A legjobb módszer a forrasztás előkészítésére a leégetés. Utána szépen forrasztható.

Szedlay Pál

Persze a link így nem működik, de így már igen.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szedlay/forrasztozsir.pdf" TARGET=_fnew>Link

svejk

A cinkclorid nem más mit a "lettvasszer" (lötwasser), sósavban feloldott cink lemez.
Régen a tiszta cink lemezt bádogosok sokat használták, ma már szerintem nem is kapható.
Jobb híján régi fajta szén-cink (nem alkáli!) elem háza.
Vezetékeknél kimondottan nem ajánlott, ez a hárzi forrasztóvíz, mert felkúszik a szigetelés alatt, és szép lassan oxidál.

svejk

A foszforsav jótékony tulajdonságairól csak hallottam, hozzá nem jutottam.

Szedlay Pál

Ezért írtam, hogy bizonyos vízkőoldók tartalmaznak nem is kis mennyiséget.
Kaptam egyszer ajándékba a gyereknek egy elektromos kis autót. Nem működött a lábkapcsolója és a műanyag házat ultrahangos hegesztéssel bonthatatlanra készítették. (fogyasztói társadalom)A lyukon lehetett látni teljesen eloxidálódtak az érintkezők. Jött a foszforsavas öblítés. És utána tökéletesen működött. A foszforsav csak a rézoxidot távolítja el a salétromsav a rezet is oldja (egy idő után - megeszi az egészet-)

Szedlay Pál

Ebben neked van igazad, én ezt nem tudtam.

svejk

Ja és ugye a cink nem más mint a horgany, de a tiszta horgany lemez nem tévesztendő össze a horganyzott vaslemezzel.
Régen a bádogosok csak horganylemezzel dolgoztak, ezt szorította ki a horganyzott vaslemez.

svejk

Szerintem a vízkőoldóknak semmi közük a foszforsavhoz, mindössze a sósav tartalmuk marja a rézoxidot, a rezet viszont nem.

A sósavas NyÁK maratásnak is ez az alapja.
a sósavba kevert hidrogénperoxiddal a rezet oxidáljuk, melyet aztán a sósav már vígan lemar.

Persze vezeték forrasztásánál a sósavas, vízkőoldós tisztítás főleg nem ajánlott az előbb említettek miatt.  

4um5b65d

Vizkőoldó és vízkőoldó közt jó nagy különbségek vannak.
Ami sósavat tartalmaz azt a WC-be öntheted és egyéb rossz helyekre. :) A krómozott csaptelepre nem lenne túl okos dolog.

A foszforsavasat pedig a króm felületekre is bátran locsolhatod a fürdőben.
Ilyen anyag például a Cillit BANG.
Persze van ennek puritán változata is ami csak negyedébe/ötödébe kerül. Víztiszta műanyag palackban víztiszta anyag van.
Némelyikben hangyasavval keverik.
A sósavas meg mindig valami színezett palackban van (fehér, narancs...stb)

svejk

Hmmm.. én azt hittem minden vízkőoldó sósav alapú :(
És melyik a legjobb igazi vízkőre? Ha már egyszer vízkőoldó.
Konkrétan a csaptelepek kifolyó szitáit (mi is a hivatalos neve?) kell félévente takarítgatnom.

svejk

Perlátor- hogy a fene essen az ilyen hülye névbe!

svejk

És melyik hat a citrus erejével, :))

4um5b65d

Hát ezért vagyok én itt, hogy figyeljek és megóvjam tőled magadat.[#buck]
Minden ami nem klotyó és egyéb fajansz azt csak foszforsavval dolgozd meg.
Például egy átfolyó rendszerű vízmelegítő cirkulációs tisztításához és egyéb rezes cuccokhoz is ezt kell használni.
A műanyag konyhai edényszárítót is ezzel, szóval mindent ezzel.
Ja egyébként a rozsdamaróként vásárolt anyag is ugyanez. Régen volt az autósboltban az Ro55, ha emlékszel még.

svejk

A dobozukra rájuk vagyon írva ez a foszforsav tartalom?

svejk

http://www.olcso.hu/arak/v%C3%ADzk%C5%91" TARGET=_fnew>Éreztem hogy a foszforsavas dupla annyiba kerül.
Holnap megnézem az asszony kémia raktárát miket is szokott vásárolni. :)