Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

D.Laci

De az linux. Csak a kinézete XP...
Cut2d demóját sem úszod meg hogy XP-t ne emulálj.... Akkor meg már tökmindegy ha XP-t használsz... A demóval mit kezdenél?

000000000

A demóját használom és idáig még csak 1 korlátozást találtam benne,de az sem olyan nagy dolog.És a demo meg ingyen használható.

D.Laci

DE win akkor is kel hozzá.

Kristály Árpád

D.Laci próbáld ki!
Minden Win progi működik!
Megvan nekem, mert a Chip magazin melléklete volt!
Sajnos nem tudom melyik szám, de keresem!
Üdv.: Árpád

000000000

Azt nagyon szépen megköszönném,ha tudnál segíteni linkkel vagy a progival.

s5f8tmfv3

Béni

Akkor jobb, mint az eredeti.
(Mert ott nem működik minden.)[#eplus2]

000000000

Üdv!

Van egy léptetőmotorom, amit az egyik fórumtárs megelégedéssel használ. Befogtam a motort egy "próbapadon", és nagyon kis fordulatszámnál elveszíti a nyomatékát.  

Próbáltam egytekercses egész és kéttekercses egész módban. Utóbbiban jóval erősebb, de olyan 4 fordulat/sec (240/min) felé nem tudok menni. Ennek a közel háromszorosával használják. Mit ronthatok el? Pedig a ráírt feszültségétől kicsit nagyobbal használom (melegedésnek nyoma sincs).

svejk

Milyen vezérlő?  
A motorra ráírt feszültség nem sokat jelent.  
Ha normális PWM-es a vezérlő akkor a tápfesz több tízszerese is lehet a motorra írt feszültségnek.

000000000

Nincs semmilyen vezérlő, egyszerű NPN darlington tranyó tömb (2A DC / 4A impulse) amit egy TTL léptetőregiszter hajt, az pedig egy kis astabil multivibrátor.

Kisebb fordulatszámon még 5V feszültségnél sem bírom megfogni a motor tengelyét, kicsavarja a kezemből, pedig van rajta egy fogasszíjtárcsa.

De olyan 3..4/sec-nél elkezd zörögni. 5 voltnál korábban, 7-8 voltnál adódik a 4/sec határ.

svejk

Értem. No ez a baj.
A léptetőmotorban is az ÁRAM hozza létre a forgatónyomatékot. A fordulatszám növekedésével neked ez lecsökken, ezt úgy lehet ellensúlyozni, hogy a fordulatszám növekedésével emeljük a tápfeszültséget is.

ha van labortápegységed akkor úgy próbáld ki a hajtásodat, hogy az áramhatárolást állítsd a motor névleges áramára, a feszültséget pedig a névlegesnek 5-10 szeresére.
Ha nincs ilyen komoly tápegységed, akkor szerezz egy fix 24 V-osat, és a tekercsekkel köss sorba olyan értékű ellenállásokat, hogy a névleges áram alakuljon ki a tekercsben. Ezek az ellenállások csak több 10W-os huzalellenállások lehetnek és nagyon fognak melegedni, főleg állóhelyzetbe, ezért ellenállások helyett célszerű a kísérletek idejére beszerezni pár db 24V-os teherautó izzót, persze 2 db 12 V-is is megfelel sorba kötve.
Jó kísérletezést, hidd el tanulságos lesz.

svejk

Ez az erőteljes "zörgés" attól is lehet hogy túlgerjeszted a motort. Mérted az áramokat?

000000000

Igen, az jól látszik, hogy ha emelem a feszültséget, akkor növekszik a maximális fordulatszám. Kipróbálom egy komolyabb táppal.

Köszönöm a segítséget.

nt4ibi7x

Sziasztok
Segítséget kérek abban, hogyan értelmezzem a hajtóműveken jelölt 5 arcmin adatot.  
Köszi a válaszokat.

000000000

5 arcmin  angolul 5 szögpercet takar!