Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Ajánlom figyelmedbe ezt, ebből meríthetsz pár ötlete.
 http://www.hobbycnc.hu/CNC/Mech12/Mechanika12.htm" TARGET=_fnew>szíjas hajtású mechanika ITT  

000000000

Ez sima omega, ennek a hajtásnak az a hátránya hogy a lökethossz növelésével csökken a pontosság. A mostani gépem (egy plotter) is így működik. Ráadásúl minél jobban megfeszítem a szíjat az üresjárati ellenállás drasztikusan nó. Ezt akarom kiküszöbölni az eelőbb leírt megoldással.

000000000

Ha jól látom egy lépcsőben van lassítva a motor az omega előtt.

000000000

Ott a pont !  
Már azt hittem sohasem fedezed fel.

besirkyjh

Jo kis gép az .
Fekete Laci barátunk épitette ( ezt a manust mostmár nem találod meg csal "Lámpással" :)

Igen tudom mit szeretnél és jo ötletnek is tartom .Jo 3 honapja foglalkozom egy ilyen épitésével és nagyon kecsegtetö .Ismerni kel pér dolgot a szijjakrol ( foleg a szereléséröl ) .Oldalra forditva vagy foggal lefelé szerelve elkerülhetö a szijban a szennyezödés lerakodása pl .

Ettöl a rohadt kinátol már keresni sem lehet a netten .Na mindegy .Akartam mutatni egy nagyon profin kiéptett linearis hajtást ami a fogasléc gyengélyét probálja kiküszöbölni .Biztos látták sokan a videoját : képzelj el egy fogaslécet ( anyaga pl POM aminek a fogai szimetrikus sinusz jel formájuak és ehhez kapcsolodik egy olyan kerék ami ben kis rudak képzik a fogakat .Tehát van egy tárcsa amiben egy adott oszotkörön a sinusgörbének megfelelö átméröjü kis rudak vannak furva axiális irányban és ez direkt kapcsolodik a léccel ( persze ezeket a kis rudakat késöbb öntött kerékre cserélik ) .Nem ujdonság de mivel csak rádiuszok vannak kapcsolatban és nem rugalmas ez a kapcsolat ( mehet " fogtöre " a kerék ) jobban lehet alkalmazni olyan helyeken mint eddig .Halkabb , precizebb mozgás ( és házilag is után épithetö lehet ) .Valaki biztos be linkeli a helyét .

Miért öntötted a lécet miért nem fektettél szijat le ( a holtjátéka miatt ? ) .

000000000

Jó gép ezt nem is vontam kétségbe. És bizonyos helyeken lehet a legmegfelelőbb hajtás az omega.  
Az a helyzet hogy én nem találtam két olyan szíjat aminek a profilja egymásba illik. Az SM profilok egész jók, de za sem az igazi. Erről a színuszos profilról nem hallottam még.Nemtudom mekkora a szíj , de ha szíj és egy tárcsak kapcsolódik akkor ott max 1-2 fog viszi át az erőt. A szíjat epoxigyabtából öntöttem egy u szervényű profilba T5 ös szíjra. Egyrészt így a profil pont jó lesz, másrészt kiküszöbölöm a ragasztást ami tényleg egy gyenge pontja a rendszernak, habár ha belegondolunk már teflont is lehet rajasztani, de tény hogy sok buktatója van (dinamikus igénybevétel, hőingás, időtartam?) és nem utolsó sorban csak egyszer kell szíjat venni, és utána akármekkora hosszat ki tudok önteni.

keri

Szerintem picit túlzásba akarod vinni a pontosságot.
Én kb. 5 perc alatt bebizonyítom neked egy mérő órával hogy 0,05mm-nál nem igazán kell jobb elvi pontosság...igaz Pál? :)))))

Szíjas gépnél meg eleve esélytelen megközelíteni a valós pontosságot ennyire, szóval az elméletinek sem kell ilyen finomnak lennie. Faipar munkákhoz bőven jó a 0,1mm-es pontosság és azon belül a mikrolépésel lehet finomítani, hogy ne legyen lépcsős.

Ugyan akkor vedd aszt is figyelembe, hogy neked nem a levegőt kell szántani a géppel, hanem a munkadarabot, tehát ha tudod hogy mit akarsz megmunkálni, milyen szerszámmal, milyen teljesítménnyel, az már adja is hogy mekkora lineáris erőre van szükséged, és mekkora sebességre, és ehhez neked motort és áttételt választani. Persze alapvető hogy mindenki gyors, erős és pontos gépet akar, de ennek van egy exponenciális költségvonzata, tehát kompromisszumot kell kötni.

Másik hogy ha így leméretezted a gépet, akkor az üres sebessége amúgy is gyorsabb lesz, hiszen terhelés nélkül minden motor jobban forgatható, de elég ritka az az alkalmazás ahol a terheletlen utazási idők határozzák meg a gép munkasebességét.

keri

Na igen, plazmavágó ezen ritka alkalmazásokhoz tartozik, amikor végsebességre kell hangolni :)

Viszont a plazma eleve néhány tized pontosságú csak szóval nem kell nanométeres felbontású gép neked, és mivel eleve nincs nyomaték bátran növelheted mikrolépéssel a felbontást.
1/8 1/16 mikrolépésig elég jól pozicionálnak a motorok, felette már bizonytalanabb, de érdemes használni amennyit csak bírsz, mert finomabb működést eredményez.

zotykó

Hello  
Vettem egy ipari pc-t. Föl dobtam rá a Mach3-at. minden rendben is lenne, de a kép kilóg a monitorból. Mit lehet tenni?
Ét váltottam a felbontást nagyobbra, de még rosszabb lett.
Azért nem tudom mit lehet kezdeni, mert már 2 másik gépre föltettem ugyan ezt és azok jók voltak. Az egyik gép 1280X1024 volt, a másik gépé meg 800X600.
Ez a gép most 800X600-as.http://kepfeltoltes.hu/120330/P1010143_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

zotykó

xfg6v697j

general config autosize kipipál.jobbrol a második oszlop alulrol a második pipa.

zotykó

Hol mondod? nem egészen értem. A Mach3-ban? Abban nem találom. Az XP-ben? Hol is találom meg?

Kössz előre is.

nyiszi

xfg6v697j

a mach-ban :config / general config

Bicska

Sziasztok! Pár hónapja vettem egy fórumtárstól egy Wilo szivattyút (ahogy sztem többen is), most kerülne beépítésre. Meg tudnátok mondani, hogy 230-ra hogyan lehetne bekötni? Köszi!
https://public.blu.livefilestore.com/y1pW46Eran-8akV2kwZwWTYnzJ8EleM6yNCeWVtpMt3Y9ed5u-jOaKvUYJ2jxnEfatg73zhOoha5Av1LsIDr_SMRw/20120330289.jpg?psid=1" border=0>

https://public.blu.livefilestore.com/y1p0Xsyy8YqxvdHmetQtiynC1Vg5AcIn5JsPwEU9-HhzDgmjZ0EAXrfNsEBN99PO9czxNJEF0EW8XwvJHG7l1X-6g/20120330286.jpg?psid=1" border=0>