Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Tudja a fene de sokkal gyengébb az biztos .
Ahogy a Pál is irja még az egy kör linearitása is lehet gond de ez szögben nem biztos hogy gondot jelent .Használj mechanikus áttételt és utánna fél vagy egész lépést .  
A nagy mikrostep elsösorban a végsebességed fogja befolyásolni kb 4-500n/min fordulaton még van használhato nyomatékod .

000000000

Az a helyzet, hogy szíjas hajtás lenne, ahol a legkisebb felhasználható tárcsak kerülete is 50 mm tehát ebből kell valahogy 0,005 öt csinálni. Mechanikus áttátellel max 1:4 et tudok lassítani.

Egyébként egy Szokes topikjában tárgyalt szíjhajtásos módszer teszteléséhez akarok összedobni egy kísérleti hajtóművet ahhez kellene tervezni hajtást.

000000000

Elég érdes dolgokat csinál ez a kínai vezérlő még akkor is ha csak lehúzod a pc-ről a LPT portról is , ha kapcsoló üzemű táptól megy.

000000000

Ezt még nem próbáltuk, de a miének kapcsolótápról megy. Ki kellene próbálni transzformátoros táppal?

besirkyjh

Miért olyan nagy ?
Egy 15 fogu AT5 átméröje kb 23mm és azt már egy 8-as tengelyre is lehet rögziteni .
Lin hajtáshoz vagy forgatohoz kellene ?

besirkyjh

Sajnos mindent ki kel probálni ( ezt is ) .Elég misztikus hibák ezek .A kinai müködés mechanizmusát amugy sem ismeri senki . Ha van rá modod elöbb az MSD-vel keresd meg a valos hibát és utánna lehet probálkozni a kék csodával .

000000000

Lineáris hajtáshoz.Egy körülfordulásnál a kerület számít.

000000000

Amit Almacht Kálmán (Kanalasnak) dobozoltam 5 tengelyes kínai TB vezérlőt annál tapasztaltam ezt mikor lehúztam az lpt kábelt.
Volt hogy egy beléptető pontunk kártya olvasója fagyott meg mindig és mikor kicseréltük a kapcsoló üzemű tápot vasas transzformátoros kivitelre azóta is probléma nélkül működik.  

besirkyjh

Ha áttételhez használod akkor nem a kerülete számit de ha ez kapcsolodik a közvetlen a lineár résszel akkor logikusan az egy köráltal meg tett ut számit de ez elött már kel az áttétel .

000000000

Ez a tárcsak kapcsolódik a lineár részhez, ennek a tengelyét tudom lassítani a motor tengelyéhez képest.

000000000

mondjuk kérdés ha annyira lelassítom akkor mi marad a sebességből, mert ugye az a cél. Lehet servo kéne kb 5000 res felbontású enkóderrel...

besirkyjh

Igy van .
Elég érdekes lesz de megoldhato .Probálj utánna számolni egy 4:1 - 5:1 áttételnek és ezután mekkora mikrolépés kellene a 0.005mm elvipontossághoz .Mit szeretnél megmunkálni ?

000000000

Mellesleg nemrégiben építettünk Snecivel egy hasonló plazmavágóhoz vezérlést E240 motorokkal és hozzá való vezérlőkkel.
Minden kábel árnyékolt, az enkóderek jelei szimetrizáló panelen keresztül mennek a vezérlőbe.
Az árnyékolások egy csillag pontból indulnak ki és csak a vezérlőnél vannak összekötve a gépvázzal is.
Viszont akár mit is csináltunk egyszerűen sehogy nem lehetett még egy sercenést se kihozni a motorból mikor a plazmával szórakoztunk.

besirkyjh

A sebességnek nem sok köze van hozzá , gondolj az 50mm megtett utra körönként .
Ha léptetöt használsz akkor kb 7-800-as de kicsit tulméretezve számolhatsz 1000-es fordulattal ( egész és félépésben ) .

000000000

Már készítettem rá egy exceltáblát:)

A multkorában Szokes topikjában asszem veled is tárgyaltuk a bordásszíjas (servobelt) típusú hajtást. Ezt egy kicsit módosítva szeretném kipróbálni. Ugy nézne ki, hogy egy végtelenített bordásszíj futna egy bordásszíj profilú fogaslécben, kb 10-15 fog kapcsolódna egyszerre. Ami meg szeretnék valósítani hogy nagy lökethosszokon a pontosság csökkenése nélkül lehessen gyorsan megmunkálni. Elsősorvan plazmavágó céljára, vagy minden egyébre ami nem marás.Őssz akarok rakni egy kb 800mm hosszú lináris hajtóművet teszteés céljára Már öntöttem egy ilyen fogaslécet aminek T5 profil negatívja a profilja. Vettem egy lineáris sínt is. Mos akarom méretezni rá a hajtást. Majd szükség lenne egy 0,005 ös pontosságú lineáris útmérőre is a mérések elvégzésére. Jó lenne ha léptecsel meg lehetne oldani....