Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

pisti73

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni hőre lágyuló műanyagok marásával kapcsolatosan.
Hogyan tudom műanyag marásánál a fordulatszámot, valamint az előtolási sebességet meghatározni? Próbálkoztam a mai nap csak gyakorlati szinten, de sehogyan sem sikerült. Mindig felforrósodott az alapanyag és ráolvadt a marófejre. Talán a hűtés segíthetne a dolgon?

4um5b65d

Milyen alapanyag és milyen maró ?

pisti73

Az alapanyag egy sima egyszerű műszerdoboz, a marószár pedig (kettővel is próbálkoztam új volt mind a kettő) az egyik a dremel 193-as marószára, a másik pedig egyik fórumtárstól vásárolt 2 élű - az elmondás alapján műanyag marására is alkalmas - marószár. A dremelről megpróbálok egy linket berakni.
http://www.ebolt.hu/product264401_category7925-Dremel_193_Marorossz_nagy_fordulatszamra_2mm_2db.html" TARGET=_fnew>Dremel 193

c2nsu773m

Próbáld egyélű maróval.

xkbv3nx0d

Mi plexit és műanyagot is egyélű 3-as maróval, fordulat 6000-10000rpm, előtolás 1500-3000mm/min a felületet le lehet spriccolni előtte valamivel...

xkbv3nx0d

Viszont ha már mit mivel kérdés... mezei bútorlap (fóliázott) 18mm vastag, mivel hogy a fólia ne pattanjon fel és milyen adatokkal... 18000rpm 1500-2000mm/min mellett a szerszám felőli oldalról fel-felpattant, az alsó részen hibátlan lett 2-élű 4mm-es szárral... de jó lenne valami ami mindkét oldalon szép felületet ad!

zozo

No még utoljára a csapágyról. Tán félreérthető voltam.
Nem arról van szó, hogy a határfordulat nagyobb a nagyobb golyók esetén, hanem hogy az rpm limitnek megfelelően a nagyobb golyók jobban bírják a terhelést, hosszabb az üzemóra.  
Kisebb a gördülési ellenállás, a kosár fordulat, a kopás...stb
(vagy félrevezettek a suliban?  :) )

robokacsa

adj neki egy élüvel gazdagon előtolást, kisebb fogásokkal.

Szalai György

Puha, hőre lágyuló műanyaghoz, a Dremel 193-on, sok az élek száma. Ezért feleslegesen kicsi a forgácsvastagság és sok a hőfejlődés. Nagyobb forgácsvastagság kell, hogy kevesebb legyen a hőfejlődés, az pedig kevesebb élszámú szerszámmal érhető el. Egy-két éltől több felesleges. A hő elvezethető folyadékkenéssel, az a forgács betapadást is mérsékli.
Esetleg a sűrített levegő spray még szobatiszta megoldás. Vagy a fagyasztó spray finoman.

Szalai György

Írtad: „Nagy fordulatra az élettartam, terhelhetőség, futáspontosság érdekében érdemes az adott furathoz minél nagyobb külső átmérőjű csapágyat választani.”
Ezt az iskolában szerintem nem így tanították, bár nem én voltam ott, hanem Te.
Szerintem: Nagy fordulatra az élettartam, terhelhetőség, futáspontosság érdekében érdemes az adott furathoz minél kisebb külső átmérőjű csapágyat választani.
Mert annak nagyobb a határfordulatszáma. A kérdezett „20-30e fordulaton” és „ER16-os szárra” nem lesznek terhelhetőségi problémák. Határfordulatszám problémák lesznek.

Terhelhetőség dolgában egy húron pendülünk.
Tizenkettes tengelyre:  
6701 külső átmérő:18mm dinamikus alapterhelés: 1070N
6301 külső átmérő:37mm dinamikus alapterhelés: 9700N
Nagyobb golyó, nagyobb alapterhelés.

pisti73

Köszönöm mindenkinek a választ, megpróbálok valahonnan egyélű marót szerezni és kipróbálom azzal a marást.

dcsaba

Lecseréltem a motrot. Meglássuk...

Szalai György

„Jobb megoldás lenne csökkenteni a tömeget, de azt meg hogyan?”
Önmagában a tehetetlen mozgó tömeg csökkentése sajnos csak kevés hatással van az egész rendszer dinamikus viselkedésére.
A motoráramon gondolom már növeltél, amíg lehetett, így a motor J/M aránya már nem lehet kedvezőbb. A motor és a mozgatott tömeg kapcsolatát még finomíthatod, ha eddig nem tetted meg, az áttételi arány változtatásával. Az sokat módosít a viselkedésen.

keri

Na kezd elméleti síkra terelődni a vita, de mielőtt összeveszünk, csak szólok, hogy szeretek ilyenfajta elméleti dolgokról beszélgetni, szóval ne vedd kötekedésnek. Képzelj ide egy pohár sört és egy baráti társaságot aminek keretében elbeszélgetünk erről a témáról :)

Tehát:

Ezt nem is vitatom. Valóban a nagyobb csapágy nagyobb erőt visel el már a józan paraszti ésszel átgondolva is, valamint nyilván tartósabb.

Csupán arra akartam rámutatni, hogy egy alkatrész kiválasztásánál komplex paramétereket figyelembe véve kell egy optimumot keresni.

Pl, ha megnézel egy wincsesztert, ott elképesztően kicsi golyók vannak viszonylag nagy átmérőben elrendezve. Jó ott max 10 ezret pörög, és terhelés nincs, de a tartósság és precizitás ott nagyon komoly követelmény.

Tehát nem jelenthetjük ki hogy tegyél bele jó nagy csapágyat, mert az jó.

Én amikor a fortunámat méreteztem, először felállítottam a követelményeket, hogy mit szeretnék.
30ezres fordulat a gravírozáshoz, de lehető legmasszívabb legyen. 8-as marót be tudjak fogni.
Ennek a 12-es tengely és 28-as külső csapágyméret felelt meg, de igazából vékonyabb csapágy kellet volna, de azok már spéci és ezért drága kategória.

Terhelhetőség és élettartam fórumos tapasztalatokat megfigyelve, hobbi kategóriában nem szokott probléma lenni, illetve a precizitás sem a csapágyon úszik el, egy épített fortuna esetén.

keri

Szerintem Dremmel nem tud elég alacsony fordulatot.
A 2 élű maró jónak hangzik tűnik.

A lényeg, hogy csökkenteni kell a hőbevitelt.
A hő bevitel az anyag vágásakor jön létre, a hűtésen és az élesebb szerszámon felül, tehát csökkenteni kell a vágás sebességét, illetve az egységnyi anyagra jutó vágást.

Ezt fordulatszám csökkentésével, átmérő csökkentésével, élek számának csökkentésével, előtolás növelésével tudod elérni, természetesen az adott maró üzemi tartományát, és a marómotorod képességeit figyelembe véve.

A hőbevitelt persze még lehet csökkenteni élesebb vágóéllel.

Kísérletezni nem a drága keményfém maróval érdemes szerintem, hanem olcsó eszközökkel. Pl, a fúró jó kísérleti eszköz egy anyag marási tulajdonságainak megbecsülésénél, mivel a fúrás is egy speciális marás.
Tehát ha lukat akarsz fúrni ebbe az anyagba, akkor nyilván nem 10ezres fordulattal esel neki. Sőt, ilyen anyagokat alacsony akár 2-300 fordulattal kezdek el fúrni, mert már pár ezresre felpörgetve a fúrógépet is megolvadhatnak egyes műanyagok. Pl. a plexit én inkább izzószállal szoktam vágni, vagy üvegvágóval törni, mert még a kézifűrész is túl gyors neki néha.

Ha tehát megvan hogy adott átmérőjű fúróval mekkora fordulatot szeret, akkor azt már átszámolhatod a maró átmérőre is. Az előtolást pedig kézi fúróval szintén kitapogathatod. A spém vastagságát megméred, amikor szépen harapott a fúró és a fordulatszámból, élek számából kiszámolhatod mekkora előtolást szeret.

Persze ez csak laza becslés és némi tapasztalat után, ránézésre tudni fogod mi kell neki, de szerintem ezekkel a módszerekkel drága szerszámok törése nélkül is kézzel fogható lehet egy kezdőnek milyen irányba kell tapogatóznia.