Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

keri

keri

Az esztergám is kínai :) kézzel nagyobb erőt tudok kifejteni mint a szegnyereg.

4um5b65d

16 alatt semmit...
Igaz én az Orosz elvet vallom:
"anyagot bele" :)

keri

Én meg a kezdő elvet vallom. "mindenre jó legyen, de olcsón" [#idiota]

Gravírozásra jobb lett volna a legvékonyabb szár, mert azt jobban lehet pörgetni, marásra meg kellett volna tényleg egy 16-os szár, mert az meg bírja a terhelést.

Ezt most pörgetni sem lehet, meg a terhelést sem bírja [#falbav]

dcsaba

Segííííítség!!! Ezt mér csinálja a gép?

http://dcsabacuccai.uw.hu/fail.jpg" border=0>

Spirál marást próbáltam csinálni. Végig szabályos kör alakot jár be a szerszám, de az origó folyamatosan tolódik el balra. Végigcsináltam terhelés nélkül, a levegőben, a megmunkálás végére x-40mm, y-8mm az eltérés. a fotón szinte csak az X eltolódás látszik.

dcsaba

Ja, a marópálya AC-ben készült, a gép 45°-ban X-ben, Y-ban gyönyörűen dolgozik.

me3ua0a6

Lehetséges ok:
Lépésvesztés bizonyos frekvenciákon.
Ha eléred a géped/léptetőmotorod rezonanciafrekvenciáját, akkor lépésvesztés jöhet létre. Ez bizonyos motoroknál/házi vezérlőknél üresen is előjön. Ez felett és alatt nincs gond a rendszerrel.
Körmarásnál szokott ez előjönni.
Tesztelése: alacsony gyorsulásra tedd a Mach-ban a motortuningot. Bizonyos frekin hallani fogod a lépésvesztést.

dcsaba

kössz, ettől féltem... van egy bizonyos sebesség, amit nem tűr az X tengelyem. Mi a megoldás? L297/L298 házilag épített vezérlőről van szó.

keri

Na megoldódott a csapágy feltolás az ER16-os szárra.

1200-as vizes papírral végighúztam kétszer, esztergán pörgetve, majd így már a szegnyereg kényelmesen rátolta a csapágyat.
Ez után egy csővel erőltetés nélkül, de szorosan, rá lehetett kocogtatni.

Leszedéshez még csinálnom kell egy csapágylehúzót.

s7manbs8

Ha egész lépésben használtad tedd át féllépésre legalább. Meg a motor áramot sem szabad túlzásba vinni, se gyenge ne legyen. A tengely kimenetre lehet tenni valami csúszó súrlódó terhelést, az segíthet a rezonancia elnyeletésében.

000000000

dcsaba

Mi van ha megnövelem a motor forgó tömegét? Romlik a motor dinamikus tulajdonsága, de "elmászik" a rezonancia. Jobb megoldás lenne csökkenteni a tömeget, de azt meg hogyan?

000000000

ER16 szár a fagyasztoba a csapágy a zsebedbe és szabad kézel összerakhato!:)

me3ua0a6

Sajnos a házi építésű vezérlőknél sokszor előjön a te eseted. Bizonyos frekvenciákon nem működik jól az áramkör.
Persze lehet hogy nincs vele semmi baj, csak a motort kéne lecserélni valami modernebb darabra.
Nagyon sokminden lehet még a ludas.
Nem lehetséges kuplung csúszás?

dcsaba

A kuplungcsúszás irányváltáskor jelentkezik, az pedig mondjuk 45°os működésnél durvább. Gumicsövet használok kuplungnak, de úgy látszik az működik. A rezonancia lehet probléma, amikor építettem a gépet akkor ez jelentkezett, és beszélgettünk is valakivel ezzel kapcsolatban. Csak már elfelejtődött. Viszont az 600mm/p körül jelentkezik. Ha az alatt használhatom csak a gépet, akkor tökön fogom szúrni magam. Mondjuk egy kör alakú vágódeszkával...
45°ban most megy a 2400mm/p, hibátlanul. Csak hát ugye a csigamarásnál nullától max sebességig szinuszos lefolyással változik a motorok sebessége. Nem akarom átépíteni a gépet. [#schmoll2]