Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

B.Tibor

Kösz mindenkinek az üdvözlést :)
Elméletileg 40V, gyakorlatban 30V fölött vigyázni kell, mert a tüskék (ha nincsenek jól megfogva a motornál) tönkretehetik. Már kapott egyszer 30V-ot, de le fogom becsületesen tesztelni. Állítólag 35V-nál már kritikus a dolog.
Kár, hogy nem lehet vagy 50V-ig meghajtani :(

000000000

Egyértelmű![#eljen]
Ennek a vezélőnek ez a korlátja.

r2u4n063m

Első hozzászólással talán itt kezdeném.  
Szeretnék menetfúró és menetvágót venni, Forcon márkájút néztem ki. Mit lehet tudni ezekről a szerszámokról, használható kategóriát képviselnek?
Ha valakinek lenne tippje, melyik témába vágó topikban tegyem fel a kérdést, azt megköszönném!  
Üdv, &rash

r2u4n063m

Még egy kérdés felmerült: WS vagy HSS anyagú szerszám, ami ,,jobban" bírja a kiképzést. Otthoni felhasználásra kellene csak, metamidba, puhább, néha keményebb fémekbe használnám. Google nem adott választ.

4um5b65d

Elfogadhatók a Forcon szerszámok, nekem is van jó pár darab.
A WS szerszámok kevésbé ridegek , a kiképzésük nem valami csúcs szuper , így nem is csinál olyan szép felületet. Viszont sokszor kihúzott már a rosszból, mikor rozsdamentest kellett "menetfúrni".

Műanyaghoz a HSS-t válaszd inkább a finomabb köszörülése miatt. Acélokhoz is jobb választás a kopásállósága miatt.

A kemény anyagon nem tudom mit értesz? Ha edzettet , oda mindkét szerszámanyagot elfelejtheted.

r2u4n063m

Ez félig meddig jó hír. Jelenleg garázs/műhely fejlesztést végzek, és az elhatározásom annyi, hogy a lehető legjobbat szerzem be az anyagiakat figyelembe véve. Ez a menetmetsző készlet M3,4,5,6,8,10,12 fúróban (három részes kézi) és metszőben is, a hozzá tartozó hajtószárakkal együtt. 11.000Ft-ért nem tűnik rossz vételnek.  
Edzett anyagot nem akarok különösebben megmunkálni, bár ami itthon van jelenleg C45-ös rúdacél, az nem tudom mennyire számít kemény diónak. Esetleg még rugóacélnak esnék neki vele.  
Köszönöm segítőkészségedet!

4um5b65d

Nana, csak vigyázz a készlettel, némelyik annyira gagyi, hogy még a kész menetre sem lehet feltekerni a metszőt.
A C45, nem számít még kemény anyagnak. A HSS szerszám lesz jó hozzá.
A rugóacélhoz is, de még hőkezeletlennek kell lennie.

r2u4n063m

Igen sajnos láttam már én is olyan készletet, hogy igazából semmire nem jó, kár volt legyártani. Az ára kb annyi, mint egy normális menetfúró...  
Konkrétan a linken szereplővel megegyező készletről volna szó: http://epitkezes-otthon.vatera.hu/barkacs_szerszam_gep/kezi_szerszamok/keszlet_szett/menetmetszo_furo_keszlet_kicsit_hianyos_1519031087.html
Ezt reggel nagyon elszúrtam, amikor licitáltam volna, kiírta hogy jelentkezzek be, addigra pedig lejárt az idő :)
Viszont ha hosszabb távon gondolkozom, akkor tényleg HSS lenne az igazi.

nvnshmpmn

Szerintem se érdemes készletben venni. A magam menetfúróit, metszőit is darabonként vásároltam össze, nagyrészt a Vaterán. Mikor adódik valami jóféle, ami árban is megfelelő, akkor lecsap rá az ember, aztán lassan összeáll egy készlet.
Ami nekem a nagyobb gond, az az előfúrás, mert ahhoz kellenek a tizedes fúrók, amit nehezebb innen-onnan megvenni. Üzletből meg nem valami olcsó.[#fejvakaras]

keri

Szerintem tök könnyű megvenni...csak pénz kell hozzá [#idiota]

Én új szerszámokra esküszök, a titka az, hogy korrekt szerszámboltban kell venni, (a Praktiker nem szerszámbolt,barkácsbolt) ott nem adnak rosszat. Ilyen helyeken a készletet is meg lehet venni, soha nem csalódtam.
Természetesen az árát is megkérik, de ha összehasonlítja a Praktikeres használható minőséget a szerszámboltossal az ember, gyorsan rájön, hogy a szerszámbolt olcsóbb.

Ha nagyon spórolni akarok, kimegyek a Gyáli piacra, ott vasárnap szoktak kint lenni szerszámosok. Még eszterga lapkát is onnan vettem. Azoknál nincs olcsóbb. Vaterán még semmit nem kaptam olcsón soha.

r2u4n063m

Valószinűleg igazatok van, és jobban megérné megvenni darabonként, és hobbi felhasználónak kb örökös darab, ha rendeltetésszerűen használja. Egy komolyabb készlet 50.000 Környékén van, az most épp nem húzza a zsebemet feleslegesen, meg emellett még sok minden kellene a garázsba, eleve egy használható nagy asztal, ami alapanyagban 30E, egy állványos fúró, egy köszörű, meg majd egy kisebb eszterga... :)

xkbv3nx0d

Na újabb problémával szembesültem... valahogy az Y tengelyen sikerül összeszedni 0.12mm kottyanást... gyanítom hogy a kör zseb méreteprobléma ide vezethető vissza

keri

Csapágy? Vagy valami lelazult? Azért ez nagyon sok.

000000000

Szevasztok!

Van egy kérdésem. Több helyen is olvastam már - pl. VBodi - hogy ER11 Fortuna. A kérdés hogy mi az a fortuna? Egyszerűen ezeknek a befogóknak Fortuna a neve és kész vagy jelent valami mást is? Hiába kerestem a neten is nem találok semmi hasznosat.
A másik dolog hogy a hetekben magam is szert tettem Svejk révén egy ilyen ER16-os szárra amiből egy egyszerű főorsót szeretnék csinálni. Sima mélyhornyú golyóscsapágyakkal felcsapágyazva és kész. Erről szeretnék véleményt kérni, hogy szerintetek jó a mélyhornyú oda, ha igen milyen radiális hézaggal  vagy jobb ferdehatásvonalúakkal? Láttam már mindkét kialakítást de hogy melyik hogy működik azt nem tudom. Teljesen mezei - fa, műanyag stb. - gravírozására használnám majd a gépet vagyis 20-30e fordulaton.

f35ezvjs

A csapágyterhelés megállapításához, amely a tengelyeken lép fel, először meg kell állapítani a tengelyre ható erők értékeit. Ezek az erők magukba foglalják a tengely és az arra rögzített elemek önsúlyát, valamint a külső erőket a hajtás teljesítményéből és annak átviteléből adódóan.
Ezeket a terheléseket elméletileg lehet meghatározni, azonban valamennyi csapágy a gép fajtájának adottságainak függvényében még további terheléseknek, erőhatásoknak van kitéve, amelyeket számítási módszereken keresztül rendkívül körülményes meghatározni.

Kérd meg a Tibor 45 fórumtársat hátha segít neked egy frappáns válasszal