Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

designr

Ha behúzó menet van, akkor ekkora kúpszögnél is átviszi a nyomatékot.

000000000

Hali
Fába (fenyőbe) milyen marófejet használjak?
Köszi

4um5b65d

Hogyne lenne képes nyomatékot átvinni.
Ha két sík felületet összehúzol az is igen nagy nyomatékot képes átvinni, nemhogy egy kúp.
Az önzárási szöggel rendelkező kúppal behúzás nélkül is nagy nyomatékkal dolgozhatsz, persze csak axiálisan befelé nyomva.

4um5b65d

Mekkora a szár tényleges átmérője ?

sasi

A marótüskéknek van ilyen, 16 fok, 36 perc kúpszöge.

designr

Ez nem ISO20-as ?Annak is ennyi kb a kúpszöge..

robokacsa

rétegeltlemezt milyen ujjmaróval célszerű megmunkálni? pontosabban milyen az a legvékonyabb ujjmaró, és hány élű, esetleg milyen anyagú? 4 mm vastagságúba szeretnék (lukat vágni bele) . mekkora fogással ? mm enként?
aluhoz ha jól tudom van 1 mm es egy élű, azzal érdemes próbálkozni, vagy első anyagéréskor eltörik?

robokacsa

ha van valakinek esetleg akár címe, hogy hol érdeklődjek, már az is segítség.
perfornál az aluhoz lévő dolgozó rész hossza csak 3mm, lehet nem is létezik ilyen?

keri

Rendben, csak nem akartam erőltetni, mert melegítve általában ráesik lazán a csapágy, és amikor kihűl, akkor szorul meg nagyon, de ha másnak is szoros akkor előveszem a nagyobb kalapácsot :)

keri

12mm, csak tolómérőm van, szóval ez 0,02mm-es szórással értendő.

keri

Ilyen vékony marók könnyen törnek, azért van csak rövid él. Érdemesebb vastagabbal, mondjuk 3mm-esel, több és egyenes élűvel szokták a rétegelt lemez marni, mert a hagyományos forgácsvető spirál feltépi a rétegelt lemezt.

4um5b65d

Bízzunk benne, hogy csapágyillesztésre köszörülték a szárat.
Hamar kiderül, ha nem. )
Üsd rá kalapicsával és kész.
Persze ne a külső gyűrűjét. :)

dcsaba

én is arra gyanaxom...
köszönöm!

keri

Naja, aztán egyből lehetne cserélni is a csapágyat miután szétvertem :)

Ha lehet nem szeretném erőltetni, mert mégiscsak precíziós fortunának készül.
Prés jó lenne, de nincs.

Esztergálok egy szerszámot, amivel könnyebb rátolni a csapágyat a tengelyre, és szükség esetén ütni is lehet a csapágy károsodása nélkül. Remélem ezzel gyorsabb leszek mint a hőtágulás.

Kösz a támogatást.

000000000

Van másik alternatíva is. Esztergába fogod az ER16 szárat, és pl. P360-as csiszoló papírral hozzáilleszted a tengely méretet a csapágyhoz. Nem kell feltétlen kalapáccsal, erőből támadni, abból csak baj lehet.