Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

KoLa

Hali,hoo!vá tetted a tapasztalataidat!
Nekem anno 1965-ben volt egy lapos elemem + egy égő' hozzá ! estefelé má' nem nagyon lehetett vele világítani!
Azt mondta Apu! hogy, tedd rá a kályhára! egy kicsit, hogy megmelegedjen, és aztán megint működött!
Ezt a módszert használom ma is, vészhelyzet esetén, főleg ha egy digitális kütyü az áldozat. pl egy mérleg , már hetek óta csak mindíg akkor jut eszembe hogy le van merülve az elem, amikor mérni akarok, hőlégfúvóval kicsit ráfúvok, és már működik is![#wave]

Kristály Árpád

[#wave][#wink][#worship][#circling]

000000000

Ember barát műszer, nem akarja, hogy megfázz a hideg műhelyben!

Jozs

Sziasztok !

A gépemmel van egy kis probléma, azzal kapcsolatban kérném ( kérem :-) a segítségeteket. Készítettem diófából két kis dobozkát, méretei nagyjából 100x50x25 mm. 6 -os egyélű maróval készült 18e körüli fordulaton, előtolás 1000, stepdown 2,5 mm volt. Azt vettem észre, hogy a sarkok lekerekítésénél valami nem stimmel, mert két, átlósan szemben levő sarok lekerekített (R3) éle valamiért érdes, pikkelyes lett. Ugyanazon dobozon a másik két él hibátlan. Nem tudom mi okozhatja, ha van valakinek ötlete mi az oka örülnék ha megírná. Köszi!

Kép a dobozokról:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Jozs/vegyes/doboz_ossz.jpg" border=0>
Kép a hibás élről:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Jozs/vegyes/doboz_rossz.jpg" border=0>
Képek a hibátlan élről:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Jozs/vegyes/doboz_jo.jpg" border=0>

besirkyjh

Szia .

Szerintem a fa száliránya lesz a goond mert egyszer ráfele vág a maro egszer meg elfelé töle .Ha itt a rövid oldalrol fordul a hosszura akkor ott szálkás mert eltudja nyomni a szálakat magátol . ( saját logikám :) ) .

gorbi

Szerintem az anyag száliránya másképp viseli el a forgó marószerszám haladási irányát. Egyen- illetve ellenirányú marás is fellép jelen esetben, mert körbe jár a maró. Feltépi a rostokat az egyik esetben.

Szalai György

A szerszám életlen, vagy eleve túl nagy az élszöge a puha diófához. És a fordulatszám meg kevés a 6mm élkör átmérőhöz, ezért a vágósebesség is alacsony. A maró nem vág, hanem tép.
Próbáld 45fok, vagy az alatti élszögű éles szerszámmal, 45000n/min fordulaton és gyönyörű lesz, ha nem nagyon rezonál a géped.

000000000

Szia!
A marás iránya az óra járásának ellentéte volt??
Szálas azaz fa féléknél az a jó ha ellentétesen megy körbe a maró a marópályán,,kivétel ha a maró balos!!

000000000

Illetve mint Szalai is irta, a szerszám élessége is nagyon fontos...
Ha nem is 45ezerell de legalább 24ezerel legaláb kell pörögnije a késnek ....

000000000

Sziasztok!
Az létezik,hogy egy 230+380-as villanymotort csak csillagban lehet bekötni?Mert voltam villanyszerelő ismerősömnél és azt mondta,hogy az én villanymotoromnak az adattábláján csak a csillagkötés van jelölve,de szerintem mindegyik villanymotort lehet deltában is kötni,vagy rosszul gondolom?

000000000

2f428kduf

richy92-nek
Az összes régebbi 3 fázisu motorokra ezt irták: ha deltába kötöd:3x230 volttal menne, de ilyen hálózat NINCS, ezt a megoldást akkor használják, ha egy fázissal kell müködtetni a motort, jó nagy fázistoló kondival, persze csökkent teljasítménnyel. Ha csillagban van: mehet a 3 fázis. Deltába csak akkor lehet, ha ez külön jelezve van az adat-táblán. Nagy motoroknál gyakori: csillagban indul, nem rángatja a hálózatot-lágyan indul, persze terhelést nem szereti, aztán, ha felpörgött: mehet deltában. A mezei motorok egy tekercse 230 voltos, a csillag-deltáé 400 voltos.

000000000

Ez egy 90wattos kis motor,egy 100wattos omron frekiváltóra szeretném rákötni,ez lehetséges?

2f428kduf

Arra a frekiváltóra, amelyik 220-al megy, azaz egy fázisu, a motort deltába kell kötni, különben a frekiváltó el sem indítja. A 100 wattos  váltó biztosan egy fázisu, egyszerüen fogalmazva háztartási konnektorba dugható. A motort deltába, mivel a fr-váltó nem tud 220-nál nagyobb feszültságü 3 fázisu feszültséget produkálni. A frekiváltót programozni kell, ez nem bonyolult, de kell a váltó gépkönyve. Jó gomb nyomkodást

Szalai György

„Ha nem is 45ezerell de legalább 24ezerel”
A 24000n/min az a 10-12mm élkör átmérőjű maró jó fordulatszáma. Puhafában akkor adódik az ideális közeli ≈ 800m/min vágósebesség. A hatos maró, az arányosan magasabb fordulatszámot szeretne. (Még az egycolos marót is megpörgetik huszonkét ezerrel, hogy öröm hallgatni.)
Az egy másik kérdés, hogy az ideális vágósebességen szükséges előtoló sebességet is tudja-e produkálni az a gép, a megfelelő pontosságú pályakövetés mellett. Van-e neki elég dinamikája. Ja és a dinamikához meg megfelelő merevsége.
Ha meg nem is fához, hanem sokkal nagyobb k értékű anyaghoz van élezve a maró, akkor mindenképp vagy tép, vagy éget.