Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

zozo

"csiszoló papírral hozzáilleszted a tengely méretet a csapágyhoz"

Így igaz, mondhatni az egyetlen alternatíva. Ha szoros a csapágy, melegszik és idő előtt megdöglik. Nagy fordulatokra nagyon könnyed kocogtatással kell a csapágynak illeszkedni, ha véletlen alácsiszolod, akkor megoldás a csapágyragasztó. Amúgyis ajánlott
laza illesztésű csapágy esetén.  
Melegíteni a csapágyat meg abszolúte tilos. Főleg a 2Z esetén, amikor a csapágy gyárilag zsírozva van.

4um5b65d

Ugyanmár...
Ha a belső gyűrűjét ütöd egy csővel akkor semmi baj nem lehet.
Milliónyi csapágyat raknak fel a világon ugyanígy.

000000000

Még mielőtt!

Miért lenne tilos a csapágyat melegíteni, mikor az SKF-nek pl van csapágy melegítője?

Éveken keresztül használtuk. A csapágyat indukciósan melegíti 110-130 fokra és szépen ráesik a tengelyre.

keri

Köszönöm, ez jó ötlet.

keri

Autó/motor illetve nem precíziós gép esetén nem is lennék szívbajos :) de jelenleg 1század alatt van az orsó ütése, és szeretném ha így maradna.
Persze ésszerű ütésről nem zárkózok el, de túl erősen kéne ütni, hogy rámenjen.

Érdemes itt kérdezni, mert már kaptam egy halom tanácsot amivel el tudok indulni valamerre.

Vetesi75

Nem akarom az ördögöt falra festeni, de én rápróbálnék egy másik szériából vagy gyártótól származó xx01-es csapágyat is.
"Hamisított SKF csomagolások Magyarországon!
Az SKF és a Nemzeti Adó- és Vámügynökség együttműködésében egy közös razzia során, több mint 1100 hamisított SKF dobozt és fel nem használt csomagolóanyagot foglaltak le."

keri

Nem semmi. Ennél már csak az volt a durvább amikor PIC meg Atmel procikat hamisítottak. Olcsó volt, de kiderült hogy nincs benne semmi, csak a kivezetések.

Esetemben nem hinném hogy a csapágy a gond. Van többféle is ilyen méretű, de egyik sem SKF.

4um5b65d

Ha az 1 századot félted akkor alapból már nem választottam volna 12-es tengelyt.

Béni

Mindig keresd a "Made In China" feliratút. Az nem hamis. [#eplus2]

s7manbs8

Kivéve, mikor Made In Chian a felirat .... :)

PSoft

"Prés jó lenne, de nincs."

Ha nem akarod ütni,hát ne üsd.
Viszont,ha van esztergád,akkor van présed is.:)

Többször nyomtam már fel tengelyre csapágyat szegnyereggel,egy megfelelő közdarab segítségével.

Szűkített végű hőlégfúvóval egy ponton melegítve a csapágy belső gyűrűjét,símán fel lehet nyomni a tengelyre,kalapácsütés nélkül.

svejk

Amik nekem voltak - úgy 5-6 - mindegyik kínai volt és mindegyikre kézzel közepes erővel "felcuppant" a csapágy. Volt küztük 8, 12, 16 és 20 mm-es.  Érdekes módon érezhetően mindnek a közepe volt erősebb.
Köszörülésnél pedig nem nyom a kő...
Mérj rá mikróval, vagy keress másik csapágyat.
Egyébként meg van esztergád, nyomd fel szegnyereggel.
Annyira nem lehet durva az eltérés hogy káros legyen a csapágyra.

Vetesi75

A hordósság annak a jele, hogy nem járatták ki rendesen, ugyanis a köszörű is nyom. Siettek vele.
Elvileg hengeres szerszámvégződés csak nulla/mínuszos lehet. Aránylag könnyedén fel kellene mennie annak a csapágynak. Ha valóban plusszos, akkor ez hengeres szerszámtartónál is szívás lenne.

Vetesi75

Bár el tudom képzelni, hogy rövid felület lévén csúcsnélkülin átzavarták, és ehhez készült a belseje, a menet , meg többi.

sunraw

Sziasztok. Annyit fűznék hozzá, hogy én, az ilyen illesztésű dolgokat mindig melegítéssel oldom meg. Egy sima csapágyat 90-100 fokig nyugodtan melegíthetünk. Csak egy tapintó hőmérő kell, meg egy hőálló kesztyű. Amire vigyázni kell, hogy nehogy megfeszüljön keresztbe, mert akkor vége.