Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

No de mégegyszer felteszem a kérdést a húr egyenességével kapcsolatban. Gondolom oldalra egyenes, de mekkora lehet a belógása 2-3 m-en normál erejű kifeszítésnél?

mxjj54gxi

Érdekes, mintha láthatatlan lennék...
A módszered eleve jó, csak a fénynek nincsen belógása, ezért citerahúr helyett azt használnak.
A kollimátor adja az egyik feszítési pontot, a céltávcső a másikat, a kettő között a fény egyenes, és a mérendő vonalon csak egy szálkeresztet kell végigtolni, és nézni, hogy a kollimátor által vetített beosztásos szálkereszthez álljon központosan.
Keresek majd valami képet, amin egy 20+ méteres gőzmozdonykeretet mér a fickó vele, csak meg kell leljem.

svejk

Ha fiókomból, vagy pár száz forintért az üzletekből elő kotorsz nekem hozzá mindent, akkor rögtön tudnék rá reagálni. De addig csak álom nekem egy ilyen, amit említesz.

wkbgzy80t

bocs, az én figyelmemet elkerülte a kollimátor, csak a távcső részig olvastalak.

[#kuss]

svejk

De mint írtam a 11781-ben a belógás nem zavar, ha csak vízszintes irányú mérést végzünk.
Egyébként harmadszorra Tőled is megkérdezem mennyi lehet az a belógás? :) Biztos ki lehet számolni felsőfokú mechanikai ismeretekkel.

mxjj54gxi

Egy nagy nagyítású távcső kell, amit lehet fókuszálni közelre.
Ez lesz a céltávcső
A kollimátor egy lámpa, egy szálkeresztes üveglap, meg egy lencse,aminek hajszálra a fókuszába kell tenni a szálkeresztes üveglapot, hogy a végtelenbe vetítse annak képét.  
DE az biztos, hogy a legyártása, beállítása nagy türelmet és sok időt igényelne.
Viszont ettől jobb ötletem csak maximum egy hónolóléc használata lenne.
Valamelyik nap valaki ajánlkozott is egy ilyennel valamelyik fórumban, csak nem tom hol láttam

mxjj54gxi

Ahhoz én gyenge vagyok, hogy a belógást kiszámoljam

svejk

Az is csak 1 méteres volt, és ki ismeri az előéletét? Egyáltalán az számszerűen milyen pontos lehetett új korában?
Mondjuk még azt sem tudjuk most milyen a pontosság követelménye Hostyának.:(

mxjj54gxi

Egy hónolóléc újkorában lazán század alatti pontosságú.

svejk

Hopssz, mégis írta Hostya.
" 0,2-0,4 mm-en belül "

Hát ennyi akár a kifeszített citerhúr mellet szemmel jól látható.  

hostya

"Egyébként mekkora eltéréseket is szeretnénk mérni? "

#11760-ban írtam: "legalább 0,2-0,4 mm-en belül."

A húr az bingóó!
Én ezt a problémát úgy oldottam meg egy 2,5m-es sín esetében, hogy a kocsira rögzítettem egy lapos acélt, amin volt egy 1,3mm-es rés.  
A húr pedig egy 1mm-es rugóacél.
A húr el volt szigetelve a géptesttől,és egyszerűen kontaktusnak használtam egy izzóhoz.
A beállítást úgy csináltam mint Vbodi.
Elég tökölős volt mert ilyen hosszon a húr a legkisebb beavatkozásra is berezeg.

Ha bele gondoltok nem kell itt az egyenességet századra beállítani, elegendő a tizedes nagyságrend is.
Az optikai, + lézeres megoldások egy újabb kihívás lenne egy hobbystának. [#vigyor2]
http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/h%far.jpg" border=0>

mxjj54gxi

Egyébként nagyobb felületek síkságának ellenőrzéséhez van még egy fényes módszer.
Egy optikai fésűt kell csinálni (egy lapban vágni egy ablakot, két szál egymás mellé fogott pár százados huzalból szorosan feltekercselni a lapra végig, majd lakkozásos rögzítés után egyik szálat levenni, és a maradékból meg az egyik oldaliakat teljesen kivágni, így kaptunk egy pár százados résekkel ellátott fésűt), aztán sötét szobában egy lámpa és a vizsgálandó sík közé tenni ezt a fésűt, és a síkon vizslatni a tükröződést.A fény laposan essen a vizsgálandóra.
Ha sík a sík, akkor a fésűt akárhogyan forgatva, a tükörképben a sávok mindig párhuzamosak. Nagyon kicsi eltéréseket jelez, optikai tükrök csiszolásánál használta apám, becslések szerint 0,1 mikrométeres eltéréseket jelzett.
Vajon elég nagy a szóban forgó felület, hogy ezt a módszert alkalmazzák?

svejk

De ha már nem jó a szem....
Kifeszített citerahúr(tudom hogy uncsi :) )modjuk 5 mm-re a síntől.  
Egy próbalámpa, vagy csengő és egy 1:50-es köszörült kúp. A sínhez szorítva a kúpot, befelé nyomva nézne mekkora besüllyedésnél szólal meg az elektronika.
Ezt bármilyen helyen bármilyen sűrűséggel elvégezhető.

mxjj54gxi

"Az optikai, + lézeres megoldások egy újabb kihívás lenne egy hobbystának. "
Egyet kéne legyártanunk, és körbejárhatna a társaságnál, hogy tegye a dolgát és segítsen

svejk

Mondhattad volna hogy Te már megoldottad...:(