Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

Nekem sokszor nincs igazam.
De várjuk meg milyen a tervezett gép konstrukciója Szalai Györgynek.
Azt gondolom sejted hogy rajtad kívül talán 2 embernek van itt a fórumon olyan masszív mechanikája.

Szalai György

Keresgéltem tegnap délelőtt, csak írni már nem maradt időm.
http://www.thk-hungary.hu/termekek/ALM_GUIDE.pdf" TARGET=_fnew>Útmutatásaitok nyomán beletúrtam a THK katalógusába.
A-41 oldaltól valóban ott a válasz. Merev váz esetén, a 0,01mm eltérés még nem növeli élesen a gördülési ellenállást, nem okoz rendellenes kopást a használat korai szakaszában. A 0,02mm szerelési hiba már lehet hátrányos, ha nem tudja „lerugózni” a bázisfelület.
(Kopott vezetéknél tovább bonyolódik a helyzet, mert nincs olyan kopott vezeték, ami teljes hosszán egyenletes kopást szenvedett volna.)

Másik apróság, hogy a katalógusban nem találtam a vezeték gyártására vonatkozó egyenességi tűrést. (Hogy mennyi lehet a gyártási görbeség, egységnyi hosszon.) A beépítést viszont csak úgy javasolja a gyártó, hogy a sínt a referencia felülethez hozzá kell feszíteni. Tehát nem a rugalmas gépváznak kell követnie a sínt, hanem a rugalmas sínnek az egyenes gépvázat. Ez nagyon ellent mond a Hobbyista gyakorlatnak, ahol szeretik a sínt etalon egyenesként kezelni.

Mindenkinek köszönöm a segitséget.

svejk

Persze hogy nem egyenesek. A nagyobb lin. vezetékeknél egyértelműbben látszik a görbeség. Általában látszólag csak felfelé görbültek.
Beszereléskor a hozzáfeszítés alatt az oldalirányút kell érteni, az alap sík felület evidens.  
A síneknél és a kocsiknál is mindig meg van jelölve valamilyen módon a referencia oldal, melyhez képest a golyópályát köszörülik azzal biztosan párhuzamos.
Először oldalirányba kell(ene) egy bázisfelülethez szorítani, majd utána lehúzatni a csavarokkal.
Az oldalirányú szorításra sok trükkös, de alapjában véve egyszerű módszert szoktak alkalmazni. Legelterjedtebb talán  a süllyesztett fejű csavar megfelelő kis alakos alátéttel, mely alátétet sokszor csak egy kis elfektetett hengergörgő helyettesít.
Oldalbeszorítás nélkül elvileg minden egyes alapcsavar meghúzásával kis S alakokat viszünk sínbe.

De természetesen ezeknek a dolgoknak a nagy öntvény asztaloknál van jelentősége, ahol  egy-egy brutál méretű lapon van a két sín  és a kocsik.
 Hobbyban általában csak a Z illetve X tengely szokott ilyen kialakítású lenni, vagy a mozgóasztalos gépek, de mint látható itt a fórumon is inkább az un. portálfelépítésű nagyobb munkaterületű, rugalmas vázú gépek a jellemzőek.
Biztos vagyok benne hogy még Farkas Ádám Y sínjei is fognak engedni 1 századot.

Egyébként biztos észrevette mér mindenki, hogy a kocsik sokkal szebben gurulnak megterhelve, vagy kicsit befeszítve mint üresen. a hasnáltakra ez fokozottan igaz.

Szalai György

Igen, © Farkas Ádám (Sopron) most készülő konstrukciója kiemelkedőnek merevnek néz ki, a hobby kategóriában. És látva eddigi munkáit, biztosan sokat mér is majd.
Lesem várom.

000000000

Ez így van, ahogy írod.
Még a 35-ös Hiwint is órázni kell.
Az egy század kurva nagy pontosság hobby kategóriában!
Én így oldottam meg a beállítást.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2011.02.20/DSCF0250.JPG" border=0>

Szalai György

Mekkora mértékűre sikerült csökkentened az együttfutási hibát?

000000000

Egy-két századot, tovább nem tököltem, ez nagy gép.

Szalai György

Már tudom, hogy az a gyártói ajánlás szerint is tökéletesen elég pontosság. Úgy látszik ezt egy jó szakember akár tudja, akár nem, egyszerűen érzi. Vagy tudtad?

hostya

De azt nem látni a képen hogy mi volt a BÁZIS. Hova volt rögzítve a mérőóra(állvány)?

Szedlay Pál

Emlékszel itt a fórumon kb. két évvel ezelőtt valaki belinkelt egy öntött vázas Rocvell vagy Vickers keménységmérőt működés közben és mérte a váz torzulásait. Már nem emlékszem az adatokra, de sokkal több volt 1 századnál mérés közben.
Miért nem lehet vissza keresni? , ilyenkor de jó is lenne.

sasi

http://sasovits.hu/cnc/vegyes/KV2.wmv" TARGET=_fnew>  Én követtem el, újra belinkelem.

000000000

Szerintem a Te gépvázadba is simán kézzel bele lehet nyomni század mm-eket. Ezt simán ki is hozzák az idevonatkozó deformációs képletek.
Javaslom, a Robsy topik #127, 128 bejegyzését megnézni, ahol gyönyürűen alátámasztja ez elméletet Vbodi mérése a nagy piros gépének deformációja kapcsán, pedig az egy acélvázas komoly szerkezet.
A CNC gépek mechanikai merevségi korlátja a legmagasabb szintű akadály, ezért van az, hogy többek között 1 W alatti valós mellékhajtás teljesítményre korlátozódik be a hajtásigény Hobby gépeknél.
Mellesleg a rajzodon van ott két szép kis nagyméretű kikönnyítés is az alu tartódon. Azzal is veszítettél merevséget, kár volt beletenni szerintem. Persze így szebb, és más szempontból is hasznos lehet, de a fő célt rontja.

000000000

Egy 100x20-as laposvasra, ami a másik sín kocsijára volt csavarozva. Ez akép már a párhuzamosság órázását mutatja.

000000000

Így van.
Amíg nincs az embernek mérőórája, azt hiszi, hogy minden OK!
Ezredes órát hobby gépnél meg nem is szabad kézbe venni, mert akkor már minden rossz! :)

Szedlay Pál

Tibor!

Akkor Te is számolj én pedig, ha lúd legyen kövér.
Gyúrjál egy kicsit egy kondi terembe mert mostantól megéri. Mivel az én anyagi lehetőségeim jobbak mint a tied, ezért itt most felajánlok neked 1.000.000Ft-ot ha legalább 2 század milimétert tudsz deformálni a vázon kézzel. Miért pont 0.02mm a határ, mert azt mondtad idézem "század mm-eket." Ha nem tudsz ennyit deformálni akkor itt ezt publikálod és adsz nekem 100.000Ft-ot amit felajánlok a következő tali tomboláján fődíjnak. És ez most nem duma hanem komolyan is gondolom.
A gépvázról, az alaplap 80mm acél és nem is rosszabbik típusból, tehát nem vas. Ugyanez a horizontális összekötő csak 40mm tehát ez is acél. A vertikális oszlopok pedig CERTAL és csak 60mm vastag. A rögzítés 20 átmérőjű brezonok csatlakozási pontonként 2db és 12.9-es csavarok 20mm-es 2db. Számolj még egy kicsit, hívjál te is embereket én is hívok és a végén elmegyünk egyet sörözni és lemossuk az izzadságot.
( Azért nekem van egy kis előnyöm, én már most is tudom nyomogatni, és ennyivel erősebb Te sem vagy nálam, szemüvegben meg elég jól látom az ezredes órát.)