Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

hostya

svejk

Béláim az Úrban!
Garai József Úr két utolsó beszólása alapján nem biztos hogy marasztalni kellene.
Mi lesz később ha már most így hőbörög, ráadásul többen is írják neki, hogy teljesen oktalanul?
Volt/van már ilyen fórumtárs, még sok is nem hogy elég.

besirkyjh

Szegény MI , nem is tudjuk miröl van szo és ,ár nem is kel a" fünyironk ".

" Ba..meg nyuszika a fűnyíródat? "

Egyébbként ez a világ egy siralom völgy és itt ugysem sikerül senkinek semmi ,csak a lehuzás számit :)
Lehet a Svejknek van igaza #11699 ?

sanka74

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Az egyik ismerősöm stancoló gépének az ütközőjét kellene átalakítani elektronikussá, mégpedig úgy, hogy csak be kelljen írni a távolságot, és a vezető "odamegy". mach-ban megtudnám oldani, gyakorlatliag egy "egytengelyes" cnc lenne, a mach-ot pedig csak egyenes mozgásokra vagy kézi léptetésre használnánk.  
Kérdésem az lenne: ezt egy PLC vezérléssel mennyire lenne bonyolult megoldani, és hogy olcsóbb lenne-e mint egy számítógép.

wcsxp0uxa

mxjj54gxi

A plc-nél az a gond,hogy hogyan oldod meg a humán interfészelést, vagyis hogyan adod be neki a távolságot.
A vezérlés maga sztem nem volna túl bonyi, hiszen csak megfelelő mennyiségű step jelet kéne kiszámoljon, a megfelelő dir jel mellett, és odaáll ahová kell. Kéne egy nullkapcsoló, minden beállás előtt a biztoság kedvéért kiállna nullára, majd odaállna a pozicióba.
Ha csak pár fix pont létezik, akkor DI bemenetekkel meg annyi kapcsolóval, ahény pont van, beadható neki a hely, de ha kvázi akárhány pozició lehet, akkor klav, meg kijelző kell, ez kicsit bonyolítja a szitut.
Fogyasztásban, stabilitásban, felállási időben mindenképpen jobb a plc szerintem.

sanka74

Köszönöm szépen a gyors segítséget! A távolságok azok állandóan változnak, tehát kell kijelző is. Akkor marad a pc és szervomotor.Csak itt az anyát kell majd forgatnom...3 m hosszú vezetőt szeretne...

wcsxp0uxa

Én mikrokontroller - lcd  párosra gondoltam .

sanka74

És ez tudná azt amit leírtam? Beírom a távolságot vagy sorba a távolságokat és gombnyomásra mindig megy egy előre beírt távolságot és vár a következő gombnyomásra.Ezt gyártatni, gyártani lehet vagy van készen is?

wcsxp0uxa

Igen . Több variáció lehetséges bevitelre . Szinte van konyhakészen is ,ha alakítani kell 2-3 nap alatt megvagyok.

sanka74

Épp most néztem a honlapodat, tetszik a megoldás, szerintem az ismerősömnek is tetszeni fog. Ha jól láttam ez egy kéttengelyes vezérlő, ami azt tudja mint a mach, csak korrekteb megoldás...(fém)ipari környezetbe lesz, és ott nem lehet egerészni meg klaviatúrát használni.Nekünk egytengelyes is elég, bár gondolom ez a kivitelezésben nem számít.
Ha jól láttam akkor a step dir jeleket kell bekötni a szervovezérlőbe, megtanulni a kódokat és megy is. Minden indulásnál referenciára futtatni mint a mach-ot.A szervomotor E240, vezérlő pedig Sneci vezérlője lesz.

wcsxp0uxa

Ő meg is tudja jegyezni a pozíciót ,bár ehhez alakítani kell egy picit a programon.

sanka74

Az nem lényeges, az a tuti ha minden indulásnál kifuttatják referenciára.Jelentkezek magánba nem sokára, még vannak munkáim és utána tudok ezzel foglalkozni.Külsőre úgy néz ki a vezérlő mint a fényképen?(az LCD-s kép) Mekkorák a fizikai méretei?

Révész Richárd

Már több gyártónak is van integrált HMI PLC-je.
Így már egyszerű az adatbevitel.
Az ára sem túl vészes, főleg ha iparba kell.
Impulzus kimenet is van rajtuk általában.
Tibor Gyuriék is árulnak ilyet.

Révész Richárd

Ja és lehet abszolút pozícióba küldeni, csak programozás kérdése.Nem kell minden beállás előtt nullára küldeni csak az első indításkor.