Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem ejtetted le véletlenül, tengely ferdülés?

000000000

Igen, ha nem esett le, akkor a csapágy körül van a hiba, valószínüleg.
Esetleg, össze érnek a vezeték végek, és az öngerjesztés fogja.

3g04vpi76

Kedves Szalai György!

Köszönöm a választ, nagyon logikus. Így már értem, amit mértem.
Ki fogom próbálni modellmotor vezérlővel.

Üdv.:
       Zoli

Szalai György

Még nem találkoztam rendes használattól tönkrement csapágyú léptetőmotorral. Az úgy örök élet. Esetleg meglazult pajzscsavarok miatt magához rántotta a forgórész az állót, de ez sem jellemző hiba. Ha víz folyik bele, az hamar betesz, a precíziós csapágyazásnak is, meg a kis légrésnek is.

000000000

Köszönöm, tanácsitokat.
Tegnap levettem hogy szíjjat cseréljek+orsót,,és feltünt hogy nagyon nehezen forog,,csak vizpumpa fogóval bírom megtekerni..
visszatettem és azóta meg megsem moccan ,,szétszedtem és a engely végi csapágyat néztem hogy igen kotyog,,,6001--de ilyenem sajna ithol nincs hogy kipróbáljam megjavul e..
bár nem tudom ez lenne e az oka...azért érdekel nem e találkozott valaki eféle gonddal.

000000000

Ez egyébként egy bautz 6Nm es motor.

Szalai György

Kíváncsian várom, „mi sül ki belőle”. [#nevetes1]

000000000

Igen, hozzám már kerültek csapágyhibás motorok. Kicsi légrés miatt megszorul miatta.
Mivel, érzékeled is, biztosan az a gond.  

Szalai György

Ha a hibás csapágy miatt nagy a forgórész radiális szabadsága, akkor biztos hogy összeér a forgórész az állóval, mert rendesen nagyon kicsi köztük a légrés. A bivaly erős forgórész mágnes meg most összerántja.
Milyen szíjat hajt ez, hogy tönkrement a csapágy? Nem feszül nagyon az a szíj?
A fogasszíj az alakkal záró, épphogy kell csak feszíteni. Így kicsi a csapágy radiális terhelése, amitől szinte örökéletű.

000000000

És a csapágycserével próbálkoztál? sikerül?
Mi a módja??

000000000

Pici osztásu lánc volt eddig rajta,,,lehet kicsit túl volt feszitve...mert régebben egyszer csak azt vettem észre hogy lentebb kell vennem a sebeséget mert mindig megakad..ezért is szántam rá magam az orsó cserére..de kiderült hogy nem az orsó hibája volt...

besirkyjh

Szia  

Lehet öreg már a léptetö és a sok indulástol megállástol a lánc elmozditotta a motor külsö pajzsát ( sokszor elég ha csak picit arrébb fordul ) és emiatt szorult be ,a gond ott kezdödik hogy megprobáltad eröltetni a vipumpa fogoval és emiatt szinte biztos hogy sérült az állo és a forgorész , azt meg kitakaritani meg felszabályozni az mágnes meg a sok kisborda miatt szinte lehetelen .Volt olyan léptetöm amiröl csipesszel szedtem le a picike szinte reszelék méretü forgácsokat egyesével .
Megoldás : sok sok türelem és valahogy visszaállitani a forgorészt a helyére :(( ( szabályzás után ) .

000000000

Igen, cseréltem. Alacsony fordulatra tervezett, kis hézagú csapágyat vegyél.  
Nem tudom a szakszerű nevét. Talán valaki ......

A csapágy boltos mindenképp, le akart róla beszélni, de nem hagytam, szerencsére.:))  

Szalai György

C1 csapágyhézag a legkisebb, utánna C2, majd a normál, aután a nagyobb C3 és C4.

000000000

Köszi a tanácsot !
Mit értessz "szabályzás" alatt?