Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

gorbi

1/(menetemelkedés/fordulatonkénti lépés x (hajtó/hajtott))
Mivel fél lépést használsz egy fordulat 2x200 lépés 1.8 fokos motornál 400 lépésre mozdul 2 mm-t. Ha nincs áttételed akkor ha a 2 mm-t elosztod 400-al akkor megkapod, hogy egy lépésre mennyit mozdul, az igy kapott számmal elosztod az 1-et mivel a milliméterenkéni lépésszámra vagyunk kiváncsiak, amit kapsz beírod a mach3-nak. Ha van áttételed, akkor a hajtó oldali bordáskerék fogszámát elosztod a hajtott oldaléval, ez még bejön a képletbe a fordulatonkéni lépésszám szorzójaként.
Esetedben 1/(2/400)=200 az első orsónál, 1/(3/400)=133,333333333333.... a másodiknál.

gorbi

Remélem nem túl bonyolult a magyarázat.[#smile]

000000000

Köszönöm mindenkinek a segítséget,valahogy elfelejtettem,hogy h kellett kiszámolni a képletes cetlim meg eltűnt,de most már olyan helyre írom,ahol megtalálom ...

000000000

Pedig csak logika az egész. Gondolkodj és számolj. Ehez nem kell semmilyen képlet.

000000000

Sziasztok!Úgy döntöttem ide is írok mert kezdő is vagyok meg béna is vagyok hozzatok kepést .Szóval hogy rövid legyek, cnc gépet meg csak nem is láttam....na mondjuk kepéken és videókon igen de nem ugyanaz mint élőben.Nagyon szeretnek egy ilyen gépet...úgymond szerelmes lettem bele és vagy két hónapja a szakirodalmat bújom itt az interneten.A gond hogy egy 2500x1500x250-es munkaterületű gép az én zsebemhez k...va drága de ez lenne nekem az optimális méret hogy megfeleljen a megmunkálni kívánt daraboknak.Persze lehetne ez meg nagyobb is de egyelőre ezzel boldogulnék.Gondoltam hogy megépítenek egyet....persze fa kombinálva pal vázzal egyelőre.Most nagyon röhöghettek rajtam de én nekivágnék ha csak egy kis biztatást kapnék valakitől...hogy nem teljesen reménytelen amire vállakózók ennyi szaktudással és nem utolsósorban tanácsokat meg technikai infókat mert van néhány amit nem találtam meg az interneten.Szóval mit szóltok....segítetek nekem?

nt4ibi7x

Hát igazad lett! Rosszul volt beálitva a Step és a Dir kimenet a Mach-ban.  
Ha a gombokat használom forgatásra akkor addig forog egy-egy irányba a motor amíg tartom a gombot. Ha jól értem, akkor rendben van?  
Arra ledtem figyelmes hogy a rotor picit szaggatva forog. Tudom ezt valahol orvosolni?  
És a másik észrevételem hogy a motor beszok remegni és csak akkor ál le ha leszorítom az ujjaimmal a rotort. Csak paraméterezés kérdése?  
Ma postáztam a csomagodat.

000000000

http://www.super-tech.com/root/assoc/antonio/antonio1.jpg" border=0>

000000000

http://toolmonger.com/wp-content/uploads/2007/10/CNC.JPG" border=0>

Rabb Ferenc

Ez az igazi fából vasparipa! Azok a régi szép idők, amikor még az alállomásokon a gyűjtősínek is gőzölt bükkfából voltak...

svejk

Okszi.
Igen ez a remegés csak paraméterezés kérdése, de majd ráérsz a mechanikán. gyakorlatilag a servo erősítéseket kell majd beállítani, 3 esetleg négy paraméter.

lari

Merevlemez áthelyezéssel kapcsolatos problémám lenne, ebben kérném a hozzáértők segítségét.
Adott egy számítógép, amelyen használtam win xp-t Mach3-al, másik partición pedig Ubuntu EMC2-vel.
Ez a számítógép tönkremnet. Van helyette másik gép és szeretném a HDD-t áthelyezni a régiből.
A kérdés az, hogy van-e arra mód, hogy a Win xp-t és a Linuxot frissítsem, vagy javítsam,(ha igen akkor mi ennek a menete, vagy sorrendje) hogy a régi beállítások megmaradjanak, vagy mindenképpen újra kell telepítenem mindent?

Köszönöm az ötleteket!

bjam28

Az Ubuntut nem kell újrahúznod, legfeljebb a VGA beállításokat kell módosítani, de jó esetben azt sem.  

Az XP-ről nyilatkozzon egy hozzáértő guru.
De haz XP-t újrahúzod akkor a boor szektor is ugrik.

bicme92us

Egy gépnek nem szokása csak úgy tönkre menni. Ki mondta ezt, szerviz? És ajánlottak egy másik gépet? Mi a hibajelenség?

zozo

"Az XP-ről nyilatkozzon egy hozzáértő guru."

-ez tetszett[#nyes] -igen, mindig a winfos a gyenge láncszem.  
Lari, ha az xp rosszakodik, akkor csinálj előtte indítólemezt az ubuntu alól, vagy a telepítő CD rescue menüvel tudod utólag helyreállítani a linux bootmanagerét.

bicme92us

Ne mélyedjünk bele,inkább koncentráljunk a megoldásra. Az xp-nek van olyan telepítője amelyik képes kijavítani a hibát és mellette megmaradnak a telepített programok is. (nekem is van egy ilyen telepítőm.) Persze ennél azért összetettebb a lari esete.