Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

000000000

Pál!
Nem kell ehhez gyúrni, felveszem az acélbetétes bakancsomat, és egy érzékeny ponton belerúgok egy jó nagyot a mechanikádba. Csak úgy szaladni fognak a mikronok a digitális tárolós mérőórádon, ki tudja hol áll majd meg.
Stílusod pedig picit számomra nagyképűnek tűnik, mert ha Te milliomos vagy már, mit keresel egy Hobby Fórumon? Ne hogy azt hidd, pénzzel minden megoldható, Vbodi rosszból is jobbat csinál adott esetben, mint ha Te a márkanevek bűvöletében szórod ugyanarra a százezreket, milliókat.
Pénzed fitogtatása helyett jobban jársz, ha behelyettesítesz egy tartó lehajás képletbe.

hostya

Pontosan erre gondoltam én is, hogy a kép nem az egyenesség, hanem a párhuzamosság ellenőrzéséről szól.

Az ilyen hosszú (1,5-2m)síneknél már jelentős görbeséggel(ívességgel) találkozhatunk.
Arra van-e valakinek valami jó ötlete, hogy az egyenességet hogy lehet belőni ilyen hosszon legalább 0,2-0,4 mm-en belül.(?)
Amit én eddig csináltam ott mindig volt egy váll azon a felületen ahova az egyik sín egyik oldalfelülete felfeküdt. (bázis)
De ugye a marógéppel ilyen hosszban vállat nem nagyon lehet kialakítani. -hobby gépnél-

Tudom, az eredeti felvetés a káros befeszülésről szólt, de az egyenesség beállítására is jó lenne valami házilag kivitelezhető ötlet.

000000000

Hagyjátok már ezt az örökös ellenségeskedést meg anyagiaskodást,inkább ajánljátok fel ketten azt a 100.000 ft-ot valamelyik talira és igyatok meg pár sört,nézzétek meg a gépet,publikáljátok az eredményeket és kössetek békét.Lehet,h hülén hangzik,de én már unom azt ami itt megy.

000000000

De természetesen háború nélkül nincs béke sem fejlődés....

Szedlay Pál

Tibor!
A stílusom nyers és őszinte, semmiképpen nem nagyképű.
Nem azért írtam ezt az összeget, mert nagyképű vagyok, hanem azért, mert tudtam bármekkora összeget is fogok írni, Te kihátrálsz a megmérettetés elől ami a számításaidat igazolná.
És már megint kevered a szezont a fazonnal.
Mi köze a nyomkodásnak egy acélbetétes bakancshoz és a rugdosáshoz, egészen más típusú erők ébrednek.??
Sehol nem láttam még senkit aki ezredes órát tesz a gépére azután állat módjára elkezdi rugdosni.  
Ezt a módszert publikálhatnád videóval a gépeden had röhögjünk rajta vagy rajtad.
A másik, szerinted egy milliomosnak nem lehet hobbyja, ezt is egy furcsa kérdés, a kettőnek semmi köze egymáshoz. Sőt, a végzettségemnek semmi köze nincs a cnc-hez.
A másik, ezt meg Te hidd el nekem, pénzért majdnem mindent meg tudsz venni, és majdnem minden megoldható vele.
A márkanév az márkanév.
A zsiguli az nem mercedesz, ez egy másik név de mind a kettő márka. A másodikba mégis sokkal szívesebben beülnek az emberek. Vajon miért?
Ne, ne gondold azért, mert mindenki sznob, van annak valós tartalmi különbsége is.
És az előző hozzászólásodban 100%-ig egyetértek veled abban, hogy a Bodi fantasztikusan jó gépeket épít abból ami van, és mellette egy különösen segítőkész nagyszerű embert ismerhettünk meg benne.

Szalai György

Már annyit olvastam, hogy a fülemen jön ki, és arra kellett rájönnöm, hogy itthon nem lehet megfelelő mérőműszerek hiányában egy század milliméter környéki egyenességi méréseket végezni, méter körüli hosszon. Itthon ehhez az egyetlen etalon egyenes, egy párhuzamosított sugarú diódalézer sugara lenne, de az túl vastag. (A széttartásáról most ne is beszéljünk.) Értelmetlen a sugár közepét érzékelni egy fotodiódával, mert a sugár több mint egy milliméter széles. Szerencsére a sugár keresztmetszetén belüli fényerő eloszlás nem homogén és a sugár széle nem kontúros, hanem átmenetes. A sugárkeresztmetszeten belüli fényerő eloszlást kellene detektálni.
Hogy gondolom: Szorosan egymás mellett két darab azonos típusú fotodióda, előttük egy-egy tűhegynyi lyukú fénymaszk. A diódák a lyukakon át, a lézersugár két szélének csökkenő erejű gyűrűjét érzékeik és fényerő arányos jelet szolgáltatnak egy differenciál erősítő bemenetére. A differenciál erősítő kimenetén egy indikátor jelzi a pontos sugárközépre állást. (Amikor mindkét dióda azonos fényerőt lát, a sugár két szélén, akkor az erősítő kimenete se nem pozitív, se nem negatív, hanem éppen nulla.)  Az egész sugárközép érzékelő egy talpon elhelyezett mikrométer hegyén fekszik és a mikrométerről leolvasható a talp és a sugárközép pontos távolsága. Ez a „mérés” a lézersugár (mint etalon egyenes) mentén bárhol megismételhető és a mikrométeren detektálható a távolság változása. Két ilyen érzékelő rendszerrel akár függőleges és vízszintes irányban is egyszerre.
Ha jól gondolom.

000000000

Esetleg valami interferometrikus méréssel. Lézer+kamera.

Szalai György

mxjj54gxi

A zeissnek régen létezett erre egy eszköze, sokméter hosszon tudtak egyeneseket ellenőrizni vele.
Egy céltávcső, és egy kollimátor.
Mi is a neve....
megvan
Fluchtungs- und richtungsprüfgerät
A céltávcső olyan talpon állt,mint egy geodéziai szntező

yuagaci9g

Ne mar! egy kis fust,vagy homozgas mar bezavar az optikaba...
akkor mar sterilszoba is kell!
Valami mas nincs? Arnyekolos, interferencias, vagy mittomen...

.

svejk

De mint írtad az olcsó pointerek sugara erősen divergál, így az a változó intenzitású szél/gyűrű átmérője is változik.

svejk

Inkább valami fényelhajláson alapuló technika kellene.

svejk

Vajon 2-3 méteren kifeszített citerahúr mennyire mondható egyenesnek?

000000000

11740-ben ezt írtad:
"az én gépvázamba emberi erővel 3 mikronnál még senki nem tudott többet deformálni"
Az emberi erőkikfejtésbe az ütés is belefér, tuti, hogy ha csak a tenyeremmel csapok oda neki, akkor is 3 mikronnál több lesz a deformációja.
Mellesleg ne nekem higgyél, hanem a képleteknek tényeknek. Nem én találtam ki, ezeket, csak alkalmazom, és így egy idő után tapasztalatból is tudom ránézésre saccra, mit bír egy alu váz, mégha oly erősnek is hiszed.

"A másik, ezt meg Te hidd el nekem, pénzért majdnem mindent meg tudsz venni, és majdnem minden megoldható vele."
Ebben sem értünk egyet....
Pl. igaz szerelmet, boldogságot, egészséget, több észt, becsületet, és még sorolhatnám miket nem vehetsz pénzért.

Zárógondolat: egy CNC gépnek az eredő merevsége a fontos, lineáris vezetékestül, marómotor csapágyastul, szerszám elhajlással együtt, motorhajtás hibával együtt. Így aztán nagyon messze kerülsz a 3 mikrontól játékerők hatására is.