Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

A füst eszembe sem jutott, mert nem vagyok pesti és nem is dohányzom.
Ha a sugár szélessége 1mm, akkor a két érzékelő közötti távolságnak is kb. ekkorának kéne lennie. A füst ezen a távolságon homogénnek tekinthető, akkor nem zavar, mert nem a fényerő számit közvetlenül, hanem a két fényerő egyenlősége.

Ha árnyék Moire mérésre gondolsz, akkor nemm tom. Az inkább felületek egyenetlenségének kimutatására alkalmas szerintem. Etalon minőségű optikai rácsok kellenek hozzá, meg optikai szakértelem. Nekem egyik sincsen, csak náthám van.

hostya

Mielőtt elsiklanánk a lényeg mellett...

Úgy gondolom ezek a megoldások -első sorban- az egyenes kijelölésére szolgálnak.  
Esetünkben azonban, egy egyenes szakaszon belül, az EGYENESSÉGET kellene valahogy ellenőrizni(beállítani).

svejk

No épp akartam kérdezni hogy mire is kell?
Én egy, az alapkérdésbeli lin. sín egyenességének beállítására próbálok koncentrálni.

yuagaci9g

Nathara...

http://cnctar.hobbycnc.hu/Lampas/Masc.jpg" border=0>

.

yuagaci9g

Szalai Györgynek szolt, es náthára .

.

hostya

"Én egy, az alapkérdésbeli lin. sín egyenességének beállítására próbálok koncentrálni. "

Én is.

Szalai György

000000000

A kérdés jó. [#nyes] Jobban belegondolva, nem is olyan egyszerű a dolog.
 Esetleg valami fénymutatós-tükrös elrendezés? Mondjuk egy a sínnel párhuzamos lézersugár, meg egy a sínre fektetett henger/félhenger alakú tükröző felület. Ekkor a henger sínre merőleges elmozdulásától függ a beesési és visszaverődési szög.

svejk

Én feltételezem hogy a sínen van egy kocsi is.
A sín két végén 1-1 etalon segítségével x távolságra a sínnel párhuzamosan ki lehetne feszíteni mondjuk egy citerahúrt.
Az etalonok miatt a két végpont adott, fix.
A kocsira kellene fabrikálni egy, a  húrvastagságtól keskenyebb szélességű réssel ellátott fényadót a húr felett mondjuk 5 mm távolságra.  A húr alatt pl. 50 mm távolságra pedig a húr árnyékát a Szalai által vázolt vagy ahhoz hasonló felépítésű érzékelővel figyelni. (sskennerek képolvasó csíkja?)  
A kontúrok biztos nem lennének élesek ezért analóg jelet lehetne levenni további jelfeldolgozásra.
A húrtól való adó és érzékelő távolság aránya egyben felszorozza a valódi eltérést a síntől.
A függőleges eltérésre az eszközt az érzékelők megfelelő kapcsolástechnikájával  érzéketlenné lehet tenni.
Az egész mozgó egységet célszerűen külső fénytől árnyékolni lenne jó.

Egyébként mekkora eltéréseket is szeretnénk mérni?

wkbgzy80t

Autokollimátort készíteni nagyon nehéz lehet? Sajnos fű vagyok optikához (is).

http://sdt.sulinet.hu/data/3f85b6fe-6da8-4a2c-b6ba-a14c78747743/1/3/ResourceNormal/meres_autokollimatorral_normal.png" TARGET=_fnew>elv

wkbgzy80t

mondjuk tükör helyett lézerceruzát is lehetne rakni a kocsira, a végén pedig "valami lencsével" föláttételezni a kitérést?

yuagaci9g

Megvan!

Kifeszitett citerahur, vagy ami van es proxi femerezekelo,
 ez szazadra ad informaciot a tavolsagrol, mar hasznalhato lenne.
A hur lehet lapos futoszal, elere, hogy jobban erzekelje a jelado.

.

000000000

Ezzel az a baj, hogy a szögeltérés miatt össze-vissza ugrálna a lézerfény.

yuagaci9g

Csak itt rezegne, mint a citerahur, az nem jo`.

[#confused]

.

svejk

Hát ne pengesd... :)
Az a mérő amit említesz már drága.
A húr és fény fiókszemétből összejönne, de persze bonyolult a mérés összeállítása.