Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszi!
Gravírozáskoz kell.

Révész Richárd

Szalai György

Ennyi válasz, és egyben sincsen egy méret. Tényleg fogalmatok sincsen?

© svejk #11722-re.
Persze, hogy egy hitvány hajlékony gépvázon majd valami lerugózza a trehányságot. De rendes merev vázon ilyenkor óriásira nő a kocsikra jutó terhelés, az pedig betesz az élettartamnak. Gránit meg beton vázról is szó esik már itt-ott és tudni kéne mihez tartani magamat meg másokat is.

© Szedlay Pál #11724-re.
Erre jó lenne valami link, vagy az aluvázas ultra precíz géped jellemzője.

© Vetesi75 #11725-re.
Ez nem inkább csak kör keresztmetszetű vezetékek és lin. csapágyak esetén tud megvalósulni? Szerintem egy profilos sín és négy golyósoros kocsi önmagában elvesz öt szabadságfokot. Vagy nem tudom. Egy skicc sokat segítene.

2vkx6unz

Részletes leírást találsz bármelyik sín gyártójánál a beépítésre és a kialakításra vonatkozóan (is) . A 0,01mm párhuzamosság általában elegendő és levárt a 0,05 általában már nem ok, de nyilván függ a sínek távolságától, a kocsikat összekötő szerkezet merevségétől is...

Vetesi75

"lerugózza a trehányságot" Igen. István erre meg is adta a választ. Szerintem is a titok nyitja a rugalmas alakváltozás körül keresendő.
"inkább csak körkeresztmetszetű" Legegyszerűbb esetben igen. Gépészetileg nem kizártnak a szögletes vezeték - akár a profilos sin vagy kocsi - beálló megfogását.
Pontos méretről pedig tényleg fogalmam sincs.

Vetesi75

Javít: nem tartom kizártnak

svejk

Ugye nem gondolod magadról hogy Te tudsz mondjuk 600x1000 mm-es vázat olyan merevre készíteni, ami ne engedne 1 századot?
Mert akkor majdenem Te lehettél volna Arkhimedesz  embere. :)

svejk

Ja, és azt is írtam, ha merev a váz, akkor majd az egyikkel beállítod a másikat.
Az iparban is sok hézagolót használnak. :)

Sanyi Bá

Véletlenül letöröltem, pontosabban leformatáltam egy vincsesztert az XP indítólemezzel. Van-e mód valamenyi adatot vissza varázsolni? Előre is köszi a jó válaszokat.

000000000

Igen, van. Visszanyerhetők az adatok. Különösen, ha csak gyorsformázást csináltál.  
Persze, soha nem garantálható, de szokott sikerülni.  

887uiwjpw

getdataback ntfs, vagy getdataback fat32-s verzió engem már sokszor megmentett.

Szedlay Pál

Természetesen segítek ha te nem találtad meg.
Itt van: https://tech.thk.com/upload/catalog_claim/pdf/212E_SSR.pdf

Ebben benne vannak a beépítési ajánlások.

https://tech.thk.com/en/products/pdf/en_b01_089.pdf#1

Az ultraprecíz gépem jellemzője az, hogy nem is ultra precíz sajnos még mindig nem elégíti ki az elvárásaimat.
Ez egy legó gép, kész lineáris egységekből építve. Nekem ez volt a legegyszerűbb, legköltséghatékonyabb.
Iszonyúan nagy pénzbe kerülnek a nagy pontosságú megmunkálások egyedileg készített alkatrészek esetében a forgácsoló cégeknél.
Sajnos az új lineáris egységek tűrései sem elégítenek ki. De addig nyújtózkodhatom ameddig a pénztárcám ér, meg a racionális megtérülés.

Szedlay Pál

Ebben most úgy érzem nincs igazad.
Ha a két párhuzamos sínt korrektül felcsavarozod egy kellően erős lapra és az erre helyezett kocsikat tartó lap is kellően vastag akkor az nem fog 1 századot sem engedni hiszen ahhoz az anyagnak kellene ennyit nyúlnia. Persze nyúlik, de ez számolható az erővel és az anyag tulajdoságaival. Az persze más kérdés, hogy az egész gép merevsége valószínű nem fogja tudni az 1 századot. Ezt mindjárt meg is cáfolnám, mert az én gépvázamba emberi erővel 3 mikronnál még senki nem tudott többet deformálni. Igaz kicsi, és a maga 700kg-val "kicsit" túlméretezett lett, de a merevségére nem lehet panasz. a gyenge pontja a gyári lineáris egység. Itt már mérhető 1 század a terhelésnél, sőt a teljes tartományban a hullámossága is 2 század, sajnos

v2vhwz32z

Képeket láthattunk már? Vagy láthatnánk?

Szedlay Pál

Láthattál, de a nagy lomtalanításban a Hunbayon letörölték biztosan, na nem sokat vesztettünk.
Itt van egy kép ami a tervezésből lett renderelve.
Ilyen valójában is.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szedlay/geprajzok1/gep_elol1.JPG