Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

svejk

Suttyó koromban sok szomszédom vagy épp kollégám padlásán tetőjén jártám, -ma már ki sem mernék menni egy tetőre- bizony ott sosem volt semmi a villám ellen.
A cső vége bevésve a saralásba vagy kefnibe oszt' egy bilincs a horogfához. :(

KoLa

Az R405 X-en sem volt ennyi antenna annó, a varsói szerződésbe![#nyes]

( az R405x az egy reléállomás volt még 82'-be a Magyar Néphadseregben)

Milyen csatornákat tudtál fogni ezzel a forgatható cuccal?

Nálunk annak idején mikor kezdődött a műholdas tv sugárzás, készítettem egy forgatós rendszert, amivel 4 műholdat tudtam befogni!
Egy ablaktörlő motoros mechanika megfelelő tájolású és döntésű forgástengelyen forgatta a parabola antennát, a tápegység a kezem ügyébe került az éjjeli szekrényen, két nyomógombbal, az egyik jobbra a másik balra forgatta a parabolát, közbe a TV-nézni kellett hogy mikor áll be a legnagyobb térerőre...
Igazándiból nem sok értelme volt, mert a többi műholdról csak néhány csatorna volt élvezhető!
Az volt a sikerélmény hogy meg tudtam ezt alkotni!
Pár éve már lebontottam de megvan még minden része.
Holnap körbefotózom a maradékot.

PSoft

Nálam, se "saralás", se "kefni", se "horogfa". :)

Szóval, a mai villámvédelmi "irányelvek" szerint nincs, nem volt!...semmi! [#vigyor]

Ha csak, nem számoljuk azt a kb. -emlékeim szerint- két méternyi 50-es szögvasat ami a kb. egy méter hosszú,földbe ásott beton csövekben le van ütve.(ötödik képen)
No meg az oszlop négy talpcsavarja is kb. ugyanilyen hosszú 10-es betonvas, sk. menetekkel a végén.

Úgy húsz éve lehet, hogy egy viharos nyáréjszaka a szomszédom szép pirostégla kéményét találta megfelelő becsapódási pontnak egy villám.
Légvonalban, kb. nyolc méterre az én antennatornyomtól.
Az igaz, hogy az a kémény egy-két méterrel magasabb(volt) az én tornyomnál.
Lebontotta a kéményt a tetősíkig, majd bent a padláson pár téglát kiütve "kilépett" az oldalán és meggyújtotta a padláson levő lim-lomokat.
Segítettem Neki oltani, sikeres volt az oltás.
Másnap...
A kertemben, udvaron, mindenhol a pirostégla törmelék, de ilyen fél gyufásdoboznyi foszlányokban, mindenütt.

PSoft

Osztrákok, Csehek, Jugoszlávok, szinte rendszeresen jöttek...
De egyszer, egy alkalommal pár tíz percig volt egy arab betűs képernyőm is, elég "érdekes nyelvjárásban" is beszéltek. [#vigyor]
Talán, valami híradó szerűségbe nyerhettem bekukkantást.
Szép idők voltak, imádtam "vadászni". :)
Az enyémen csak földi antennák voltak, -volt hogy négyes-hatos Yagi csoportok is- "lavór" nem csúfoskodott rajta. [#nyes]

PSoft

Fotók??? :)

Jahhh...

IdézAz R405 X-en sem volt ennyi antenna annó, a varsói szerződésbe!

Kicsit utánaolvastam...
Ahol még említik...mindenhol nagybetűvel írják. [#kacsint]

KoLa

Van egy fotóm az akkori időkből, felültem az R405X bodega tetejére a telephelyen!
Sajnos akkoriban még csak filmre lehetett fotózni, az előhívott képeket meg kell keresni a sok-sok többi között...
Legutóbb, az utolsó kecskeméti repülő napon ott volt a 'drága'! Körbejártam beültem, bemásztam, csak éppen nem ríttam![#nyes]
Erről már vannak digitális fotók is... valahol!

svejk

Biztos nektek is levetítették, vagy Te csak sofőr voltál?

KoLa

Na persze én csak a sofőr voltam, nem értettem a rádiókhoz, csak annyit tudtunk hogy hogyan kell az antennát 3 szintre felállítani Csengődön!

svejk

Ismeri valaki ennek a használati melegvíz keringető szivattyúnak a működését?

gyorkecs

Szia, az én véleményem szerint semmi extra, ez egy kis teljesítményű centrifugál szivattyú, hasonló felépítéssel mint az akváriumi társai. Mágnes rotor, acél/kerámia tengely, műanyag lapát. Ha ez volt a kérdés. Maga a melegvíz két csővel kell legyen csövezve, és mindenképpen tárolós rendszerű melegvíz készítő berendezés kell hozzá.

svejk

Alapvetően a működése ugyanaz mint 30 évvel ezelőtt, gyakorlatilag egy szinkron motor állandó mágnesű forgórésszel, a forgó rész egy kerámián csücsül.
De ebben már van egy freki váltó.

Ami miatt kérdezem az az, hogy szárazon -tudom így nem szabad üzemeltetni- felpörög egy két másodperc után leáll majd kezdi előről.
Ha vízbe mártom ugyanez, fizikai helyzettől függetlenül.

Beszerelve a helyére és a nyomást ráadva megy folyamatosan tökéletesebb működik.

Mit és hogy érzékelhet?

Van a youtube-on egy orosz videó ott is látszik hogy szárazon meg-megáll.

svejk

A frekváltós mivolta abból derül ki hogyha lefogom akkor hallom ahogy a PWM frekit viszi föl és le.

svejk

TBS-TEAM

Melyik részére gondolsz?
József

TBS-TEAM

Csak az áramfelvételt figyeli.
Szárazon indulás után hamar zuhan az áramfelvétel.
A folyadéknak van állandó ellenállása és egyenletes
az áramfelvétele a tekercseknek. [#eplus2]
József