Hírek:

Tudnivalók a migrációval kapcsolatban:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a tag neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott tag a régi fórumon nyilatkozik hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
Ha a régi fórumon létező azonosító regisztrációja itt nem kerül jóváhagyásra, annak lehet oka ha a régi fórumon a nyilatkozat nem került elfogadásra. Ilyenkor nem kell újra regisztrálni, a nyilatkozat elfogadása után a regisztráció jóvá lesz hagyva.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

jani300

A témához semmi köze , de picit visszaolvastam a hozzászólásokat a linked környékén ..
És ,már akkor is írtam hogy kezd merülni az elemen .. :)

RogerCo

Köszönöm Béla !
2019-ben még ebben a köszörűben is benne lehetett az eredeti kapcsolója. A korához képest jó állapotban van, nincs leharcolva a hiányosságokat leszámítva.
Amit még nem tudok, hogy ez mitől működött.
Mert a segéd tekercs kondira nem "reagál"
De ha párhuzamosan kötöm a főtekerccsel szépen elindul, de morog. Ha forgás közben leválasztom a segéd tekercset, megszűnik a morgás, és szépen forog tovább.
Te, vagy más nem emlékszik hogy nézett ki ennek a bekotése '75-ben ?

Köszi:
Roger

jani300

Betekercselt ellenállásos ,relés segédfázisnak tűnik az alapján amit írsz .
Tegyél rá indítógombot .
Szinte biztosan van ilyenem , de nagyon elpakolva ,azt legalább tudom melyik helységben ...

RogerCo

Köszönöm az infót János!
Megvárom, míg előkerül [#nyes] Nem sürgős [#kacsint]
Roger

PSoft

Úgy volt, ahogy Jani is írta.
A főfázis tekercsével sorba kötött indító áramrelé kapcsolta be a segédfázis tekercsét a felfutás idejére.

A főfázis indítási árama -ami magasabb a névlegesnél- húzza meg a relét, a relé érintkezője pedig kapcsolja a segédfázis tekercsét.
Majd a motor felfutásakor csökken az áram, elenged az áramrelé és leválasztja a segéd vagy inkább indítófázis tekercsét.

RogerCo

Köszönöm.
Ilyet lehet manapság kapni szerined? vagy barkácsolni kell ilyen indítórelét ?

Roger

RogerCo

A régi hűtőszekrények indító reléje is vmi hasonló elven műköött, nem ?
Roger

PSoft

Ami oda talán illene és áramrelé se kellene...
A régi háztartási -a hengeres lemezházas- terménydarálókban volt forgócsapos, "túlfordítós" kivitelű kapcsoló.
Bekapcsolod, rugó ellenében túlfordítod a bekapcsolt álláson. A túlfordítással kapcsolja a segédfázist, ott tartod, majd amikor a motor felpörgött elengeded.
A rugó visszahúzza a kapcsolókart és kikapcsolja a segédfázis tekercsét.

Jani is erre gondolt, csak Ő egy egyszerű +nyomógomb beépítésével.

A motor névleges áramához méretezett indítórelét is lehet kapni.
De...barkácsolni is lehet(ne), pld. egy hűtőgép kompresszor indítóreléjéből. :)

PSoft

RogerCo

Olyat se lesz egyszrű találni.
Újat találtam, de kb 2x annyiba kerül, mint a köszörűm [#conf]

PSoft

Még ne add fel...
Ma nem volt időm, de holnap utána nézek.
Mintha lenne egy eredeti forgócsapos, valami régi kapcsolótáblába beépítve.
Ahhoz viszont kellene az áramrelé, mert az csak ki-be kapcsoló.

RogerCo

Köszönöm.
Rajta vagyok azon is.
Van egy idős motor tekercelő, és a pincéje tele van "kacatokkal" azt mondta lehet van ilyen indítóreléje valahol :D
A jövőhéten majd meglátogtaom.

Roger

Vetesi75

Egy ilyennel kapcsolóval tudnék segíteni. Sajnos se bakelit gombom, se miha relém. 40mm az M4-es csavarok távolsága.

PSoft

Ez ugyanaz a kapcsoló, csak hátsó felfogatással.
Robi 8180-as postjában a harmadik képen látszik a talp belsejében kiálló két M3-as csavar, azokra volt a kapcsoló felfogatva.
Barkácsolás nélkül, a mellső felfogatásút lehetne betenni, ahol a felfogató csavarok kívül esnek a 40mm-re levő összefogó csavarokon.
Egy pont olyat, mint amit hat éve mutogattam itt a boncolósban. :)
Jó eséllyel az is olyan amit lentebb említettem, mert egy régi lemez szekrény elején van...ha meg van még. [#nemtudom]

RogerCo

Köszönöm, vész tervnek jó lehet. Ne tedd el messzire.
Épp kimentem megmérni, és ahogy Béla is írja kb 60mm a felfogató csavarok távolsága. (Kb, mert nem fér be a tolómérő)