Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

[#eljen]

Gondolom összerakásnál zsírt tettél a görgőkre/csillagkerékre.
Vagy ha golyós arretálású akkor oda.

Bencze András

Hátha érdekel valakit, milyen az izmosabb félvezetők belseje:
IGBT 3 db félhíd 450A/1200V, 150A elemekből összerakva.
500A Dióda Tirisztor modul.

RogerCo

PSoft

Érdekes "állatfajtával" találkoztam a minap.
Egy -illetve mindjárt négy db.- 10kW-os, vadi új kínai akkutöltővel...
A gép 3x400V-os tápkábelén akadt meg a szemem, aztán kíváncsiságból bele is néztem az ötpólusú 32A-es villásdugóba.

svejk

Más világ, más szabvány.
Aztán, hogy ki adta áldását rá minálunk ki tudja?
Egyáltalán hivatalos úton került be Magyarországra?

Rabb Ferenc

Mi a problémád vele? Végre valaki felismerte azt a tényt, hogy a nulla és a védővezetőn üzemszerűen soha nem folyik a névleges "brutál" áram.

Vagy ha igen, akkor azt a védelem néhány milliszekundum alatt lekapcsolja. Ha pedig nem akkor úgyis mindegy, hogy mekkora a vezeték keresztmetszete...

Ez nem egy általános kábelezés, hanem egy védelmekkel teletűzdelt céleszköz betáp kábele.

Meg különben is drága a ríz.

PSoft

Biztos hogy hivatalos az út.
Egy a közelemben lévő targoncákkal foglalkozó/kereskedő cég forgalmazza, targoncákat-töltőket együtt.
Az adattábláját nem fotóztam, de...nincs rajta -CE- jelölés.
Van viszont a negyedik képen látható "főkapcsoló" [#wow1] mellett jobbra egy picike kis öntapadós -CE- címke, :) amit ugye, bárki, bármikor rábiggyeszthetett a hosszú úton.
Gondolom, ha már..."erre fele jön az a hajó, akkor tegyünk rá nekik".

A nagyobb, 20kW-os verziónál -'mer az is van- :) 3x10+2x6 a kábel 63A-es villásdugóval szerelve.

jani300

Egyáltalán minek rá őt ös dugó ?
Négyes kell rá  , aztán nincsen min kukacoskodni :)

PSoft

Ide jött nekünk, azé ilyen flancos! :)

Ahol készült, fogadok dugó se kell rá.
Három drótot...dugó nélkül is be lehet dugni három lukba. :)

RogerCo

Sziasztok,
1.
Keresek az alábbi motorhoz kapcsolófedél "házat" kerek.
Hozzám már így került a kapocsfedél középső része hiányzik.

2.
Keresek az alábbi motor felfogatásával megegyezőt, de lassú fordulatút ~950 1/min

Köszönöm:
Roger

ANTAL GÁBOR

Mottó:
"Más nemzetség más ivadék nő fel mely ésszel hódit s nem testi erővel " ( Arany János : Toldi )

A Cnc esztergámhoz csináltam korábban egy szünetmentes tápegységet ( az "agyat" vitte és az  Z,X tengelyeket )
 Egy autó akkut használtam erőforrásként és két  APS et ( az egyiknek megszüntettem a töltését )  Sajnos a betegségem miatt sokáig nem mentem a műhelybe ezért az akku tönkrement .. Most egy kicsit feléledtem , gondoltam megújítom a rendszert .

Vettem egy  LiFePo4 akkut és majd az lesz az energiaforrás . Azt tudom itthon tölteni tehát tartósnak gondolom

Az akkun a szokványos ( és általam utált ) autós saru  a csati .
Gondoltam fixen ráteszek egyet de után egy bonthatóbb rendszer rendszeresítek . Volt itthon egy aranyozott banándugóm  ( a banánhüvelyt én esztergáltam . )

Beforrasztottam a banándugóba a 6 mm2 es ( !!! ) vezetéket és tartottam egy próbát ( melegszik? nem melegszik ? ) Ok rendben volt  

De kellet még egy banándugó . Vettem egyet Miskolcon ( aranyozott volt )   de mivel hosszú volt nekem  leszúrtam belőle egy részt   és láss csodát alumínium forgács jött le

Eldobtam és rendeltem egy pont olyat amivel a próbát tartottam  Egy hét múlva  megjött (ma ) .Hármat  vettem biztonságból .  Gondoltam pár tizedet felfúrom hogy jobban beleférjen a 6 mm2 es vezeték .  Döbbenet megint alu a forgács . Eldobtam. Azután az eredeti ( elvileg aranyozott ) furatba beleszuszakoltam a vezetéket és beforrasztottam  
( szépen futott az ón )

Pont olyan lett mint amit a melegedésre lepróbáltam

Ezek szerint a kínaiak képesek az alut bearanyozni .
Még egyszer a mottó :..........

Ps: már bánom hogy nem vettem XT 90 es csatit mert azt réznek nézem de szerintem nem fér bele a 6 mm2 es vezeték

PSoft

A bevonat egyáltalán arany lehet azokon az alu vackokon?
Mer ugye...
"nem mind arany, ami fénylik"...mondták régen(is).
A kínaiak, mindenre(is) képesek.

Az XT90-es csatira 40A névlegest és AWG10-et írnak a táblázatok, az meg -szintén a táblázatok szerint- 5,26 mm2.

ANTAL GÁBOR

Meg is válaszoltad amitől tartottam .Az AWG 10-es  tömör az 2.59mm átmérőjű  ( és csak 5.26mm2) egy ( elvileg
6mm2 es ) sodrott az jóval vastagabb ( kb 3.7mm )  Szerintem nem fér bele a csatiba

De az is lehet hogy manapság ( mert az is kínai ) amit 6mm2 esnek veszek az csak AWG 10 es .   Kb 30 éve csináltam egy nullázó vezetéket a műhelyben . 6mm2 es vezetékkel  Emlékeim szerint akkor vastagabb volt a 6 os mint a mai.

(Le kellene vágni  egy pontosan 10 cm es darabot és analitikai mérlegen lemérni a súlyát , és abból visszaszámolni a keresztmetszetet)

Szalai György

(Ha a pontos anyag összetétel is ismeretlen, akkor ez tévút.)

ANTAL GÁBOR

Szerinted már a vörösréz sem vörösréz?