Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

Lacibácsi

Remélem nem mindkét végén fiú 3 fázisú hosszabbítóval kap betápot a szekrény a piros csatlakozón keresztül? [#csodalk]

afjybsise

Nálam bezzeg nem voltak hajlandóak ilyen kalocsát hozni [#vigyor]

afjybsise

Pedig gyanús...[#nemtudom]

PSoft

De bizony!!!
Következetes volt az elkövető, még másik két ugyanilyen szekrényt is találtam a területen, ugyanígy megtápolva.

PSoft

Érdekes, hogy megmaradt ez a "kalocsa" név ezeknél a felvonulási elosztó/csatlakozó szekrényeknél.
A mai "fiatal titánok" talán már nem is tudják milyen is volt, hogy is nézett ki maga a névadó. :)

gaben

Már, hogy a fenébe ne emlékeznék rá.
Lehet, hogy nem vagyok ifjú titán?[#vigyor]

PSoft

Az nálam úgy vóóót'...(mikor 76'-ot írtunk)...
Kilencnyócvannal számolva...majd ezernyócszáz forint ütötte a markomat hó végén. :)

2vkx6unz

Bennem még az is felmerült, hogy a beléhez hozzányúlt-e aki az átalakítást elkövette? Avagy mi célt szolgálnak a kismegszakítók, érintésvédelmi relé és azok hogy és hova vannak bekötve...

PSoft

Elmondásuk szerint ki se volt nyitva a szekrény.
Kukáztak valahonnan két 5p 32A-es villásdugót, meg pár méter 5x4-es gumikábelt és..."összedugták a másik szekrénnyel".
Nem drótozta át a belsejét senki, mert ez nem is elvárható egy  kőművestől, vagy a segédmunkásától.
A gyárilag beépített kismegszakítók a zárlatvédelmet ellátták így is, a szekrénybe épített főkapcsoló és az AVK viszont hatástalan volt, de ez őket nem zavarta.

mdani2

Szasztok!

Pakolászás közben kezembe akadt egy ilyen időzítő. Nem ám holmi digitális csoda... Mechanikus.

Ha valakinek pont egy ilyen hiányzik a gyűjteményéből, akkor írjon, gyönyörű szerkezet, de nem ragaszkodom hozzá.

re7wfp0gt

Sziasztok!

Új vagyok a fórumon, ha nem ez a megfelelő topik, akkor kérem mondjátok meg hogy hol kérdezzek.

Egy Snapmaker A340-es 3D nyomtatóm van, amihez van lézer és CNC fej is. A szoftvere Merlin alapú, és a kijelzőjére ráléptek, ezért csak soros USB-n érem el, gcode-al.
A legutolsó munkadarabomat sikerült úgy kimarni, hogy egy 2mm-es lemez rész néhol 0 mm-es lett...
Az a kérdésem, hogy mit tegyek azért, hogy pontosabban működjön?
Amiket próbáltam:
- autohome (M29). Ezzel az a baj, hogy úgy tűnik, hogy mire leviszem a 0,0,0 pontba, az egymás utáni próbálkozások között van milliméter nagyságrendű eltérés. Ez még lehet az én bénázásom, de gyanús hogy a mechanika egyszerűen nem elég masszív. Ötletem sincs,hogy mit kellene ellenőrizni, megerősíteni a mechanikán.
- kalibráció. Annyira zöldfülű vagyok, hogy nem is tudom, hogyan szokás a marógépeket kalibrálni. Ragasztottam egy fémlapot az origóhoz, és csináltam egy egyszerű szenzort, ami érzékeli ha a marófej hozzáér a fémlaphoz. Próbáltam írni egy programot, ami három irányból addig mozgatja a fejet, amíg megvan a kontakt. Ezzel az a baj, hogy a Merlin queue-ba rakja a gcode-okat, és nem tudom hogyan tudok addig várni, amíg a gcode ténylegesen végrehajtódik. Próbáltam 1-2 * 100ms időzítéseket (0.01mm elmozduláshoz), de a jelenlegi algoritmus mindig feladja, mert nem akkor kapja meg a kontaktjelet, amikor az életszerűnek tűnne. Van valami trükk a Merlinnél, amivel meg tudom nézni, hogy konkrétan mikor ér oda a fej, ahová vezetni szeretném.
- leveling. Na ezt nem próbáltam. Csak a 3D nyomtató fejen van leveling szenzor. Gondolom, hogy ha azzal csinálok egy autolevelinget a CNC-s plate-en, majd fejet cserélek, az is segíteni fog.

Szóval leginkább a kalibrációval küzdök, meg azzal, hogy mit tudok a mechanikával kezdeni.

re7wfp0gt

Na megnéztem, hogyan is állok a mechanikával. Elég brutálisan kotyog:
https://youtube.com/shorts/2vR3HCNoGBo?si=LBrfAS8RWtu43znX

Ezzel mit lehet kezdeni?

Szedjem szét a lineáris motorokat, hátha van amit meg tudok benne húzni?

Azután csináltam a videót, hogy átraktam a 3D print fejet - mert abban van szenzor a bed levelinghez -, majd próbáltam csinálni egy bed levelinget. A fej elindult lefelé, elérte a táblát, majd ment tovább, miközben vitte a táblát is magával. Kikapcs/bekapcs, csináltam egy homing-ot. Ezután a bal és a jobb oldali Z tengely állása majdnem 1 cm-el tért el egymástól.

A normális CNC gépeken van valami védelem az ellen, hogy saját magukat szétverjék? Mondjuk ha a léptetőmotor egy bizonyos áramerősségnél többet vesz fel, vagy "csúszik" a léptetés akkor letiltani?

re7wfp0gt

Arra gondoltam, hogy két T idomból, két laposvasból, 22 csapágyból meg egy csomó csavarból csinálnék egy ilyen erősítést a mechanikához.

Működhet?

PSoft

Ugye azt mondják hogy amit egyszer felépítettek, az előbb-utóbb bontásra is kerül. :( :)
Nos, eljött az előbb-utóbb...
A napokban nem boncolás, hanem döntés/bontás lesz. :)

Elmúlt már harminc éve hogy építettem a tornyot, mára már...eljárt felette az idő, csak a "szelet fogja".
Tíz méter magas, még rajta vannak a régmúlt viharvert antennamaradványai/erősítői.
Egy IFA kardánkereszt a talpa, maga a "torony" három ponton, három szinten kikötve.
Antennaszereléskor, feküdt ez a torony fénykorában többször is.
Az egyik kötést elszabadítva, két ember kényelmesen leengedte, antenna felszerelés, utána visszahúzta.
A napokban meg lesz az utolsó elfektetés, majd utána...flex...darabolás. [#wave]

svejk

A "villámvédelem" hogy volt megoldva?