Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

De beraktuk egy vödör vízbe akkor is meg-megállt. Nyomás alatt más az ellenállása a víznek, vagy hogy is van ez?

wvs6cpz09

IdézMit és hogy érzékelhet?

Szerintem a felvett áramot figyeli. Ha az megnövekszik (szállít a szivattyú) akkor folyamatosan jár - ha lecsökken az áram akkor megáll.

Aztán időnként ráindít, hogy az előre menő meleg víz vezetékben valóban mindig legyen meleg víz.

gsz03b27r

A vödörbe ua érted el mint szárazon lüktetett össze vissza.
Ezt csak cirkulációra fejlesztették ha víz elvétel van nem kell mennie.
A csőben lévő víznek egyenletes az elleneállása ha nincs kinyitva a csap sehol mindegy mennyi a nyomás.

8irerv4i

Szerintem ez mechanikusan el van cseszve .
A spiro -evig ugyan ezen az elven működött ,de nem jó .
Habár talán 30 év után dobtam ki nemrég . Melegvízen volt az is .
A régi kerámiatengelyes grundfos örök élet volt ,ha nem ment szárazon . Max leragadt ha sokáig nem pörgött , de az is pár perc megforgatni .
Most a frekiváltós része azért szerintem ,inkább pénz kihúzás , valamennyi energiát elképzelhető hogy megtakarít .
Ezt a gömbforgórészt nem építeném be , habár pár évig biztosan nem fog problémát okozni .
Mostanában szakember már húsz libáért sem akar nagyon dolgozni egy órát . No ott vész el az energián megtakarított kicsi pénz ,szerintem .

3ztiz2p39

Lehet...
Próbáltam teljesen víz alatt
Próbáltam úgy hogy a nyomóág kint volt a vízből, mindig megállt.

Természetesen a szárazon futást első körben én is a terhelés nélküli áram felvétellel magyaráztam.

wvs6cpz09

A vödörbe merítéskor a pár köbcentiméter víz áttolása a szivattyú kilépő oldalára sokkal kisebb energiát (és áramfelvételt) igényel mint több liter víz áttolása a teljes meleg víz csőrendszerén.

Ez a különbség már mérhető és felhasználható a vezérlés beavatkozására.

3ztiz2p39

Ja-ja...

Mindenesetre akkor jól ki van hegyezve.

xg078zyud

Viszont ebben az esetben kipróbálható úgy, hogy vízbe meríted, és a kilépő ágat kissé befogod, a terhelést szimulálva.

gsz03b27r

Nem a terhelés nagyságát figyeli, hanem egyenletesség a lényeg.
A motoráram egyegyenletessége adja a zárt vízkört.
Ahogy vízelvétel van rögtön megváltozik az áramlási ellenállás és leállítja a motort.

8irerv4i

Ezt jó hogy írtad , itt végre mutatkozik valami gyakorlati előny .
Szokott visszacsapó szelep lenni a körben , az nem zavar be a szivattyú eszének ?
Jó pár éve már nem járok kamarai előadásokra , ott mondtak érdekes dolgokat . (munkakörből adódóan voltam ott )
És nem csak az ebéd érdekelt :)

gsz03b27r

Nem zavarja meg, van egy felfutási (gyorsítási)szakasz
van egy pár mp. mérés nélküli szakasz, ezalatt a lezajlanak az örvénylésekből adodó hullámzások, és stabil átfolyási ellenállás alakúl ki, amiből adódóan stabil motoráramot lehet mérni.

t5jvxzhgc

Igen csak "bent vannak már az időben", de úgy gondolom...
Pont megfelelőek lesznek és még sokáig szolgálnak majd [#20@RogerCo] fórumtársunk szépen felújított Strigon marógépében.
[#t19p194341#]

fiztwshhk

Szia Béla,
Nagyon szépen köszönöm!
Micsoda vér frissítés lesz :D közel 20 évvel fiatalabb alkatrészeket teszek majd bele :D
A végeredményről majd beszámolok !

Köszi:
Roger

t5jvxzhgc

Tudtam én hogy nem kerülhet csak úgy a "süllyesztőbe" ez a két kapcsoló.
Sok sikert és kitartást a további felújítási munkálatokhoz.
Örülök hogy tudtam segíteni. [#wave]

fiztwshhk

Szia Béla,
Ma megérkezett a csomag, köszönöm!
A hátulját át is raktam az enyémre, és láss csodát, úgy áll pozícióban, mint a cövek :D
Hamarosan visszaépítem a helyére, és főpróba lesz.
Köszönöm mégegyszer !