Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

g89ketty

Kössz! Hasznos.[#integet2]

sanyi84

Jó megoldás meg nem is. Szép, érdekes, dísznek jó néha használni is.

A kínai írt, 1 dollárt akart visszaadni. Hát nem fogadtam el, mentek a képek a termék alá.
 Tudnak jót is, jött hétfőn asszonynak bluedio csudafüles. 116 dB :D . Tudja vagy közeli? Jó technika, 5 éve nyúzok egyet, igaz ott a műanyag kuka volt, megoldottam . Rétegeltem furnért. Marókból is jókat tudtak. Most ez nem jött össze.

uph5fcryd

Érdeklődnék, hogy tudtok-e valamit a "hexapod" alapú rendszerekről?
Esetleg épít valaki ilyen berendezést?
Nagyon elmésnek tűnik, mechanikailag talán egyszerűbb mint a hagyományos rendszerek, a koordináta pontok ill. az odamutató vektor( mint a marómotor főtengelye) viszon elég bonyolult számításokat igényel, ez persze ma már nyilván nem probléma vagy hátrány.
Esetleg ha tudtok valami közelebbit, vagy forrást a témával kapcsolatban osszátok meg itt a fórumon!

https://www.youtube.com/watch?v=nebJ59TcYlQ

köszönet előre is
(akár egy topikot is lehetne nyitni neki...)

sastas

Nem véletlenül nem olyan elterjedt ez az elrendezés. Relatív gyors mozgások megvalósíthatóak vele, viszont a hosszú, kilógatott rudazat miatt nagyon érzékeny a rezgésekre. A fejnél kialakítandó csapágyazás is egy érdekes kérdés(ahol a rudazat becsatlakozik a fejbe).

Két kialakítás típus létezik, az egyiknél egy három, a másiknál egy hat szabadságfokos gépet kapsz. A komoly különbség az, hogy a hat szabadságfokosnál minden rudat külön vezérelsz, míg a hármasnál a fej oldalain lévő 2-2 rúd azonos mozgású. Ezekre látsz példákat a 3D nyomtatóknál amik "delta" kialakításúak, vagy P&P gépeknél, pakolóknál.

Marásra főleg a rezgések miatt nem alkalmas, mire kialakítod a megfelelő merevséget és csapágyazást, addigra bőven több a költséged mint egy hagyományos gép esetében. Ott kezdődik, hogy hat darab, egyedi gyártású golyósorsó a hat rúd, aminek a végein az anyát hajtod, célszerűen egy szervómotorral és egy HDvel. Ezeket a rudakat alul kettő, felül kettő kottyanásmentes csapággyal rögzíted.

uph5fcryd

Köszönöm, azt hiszem gyorsan meg lettem győzve, hogy ne kezdjek ilyesmibe...

svejk

Ti ismertétek ezt a játékot?

Nekem egyáltalán nem ismerős.

Fluoreszcens kijelzős.

Szerencsére csak egy lábforrasztás hiányzott neki, és van öröm bódottág'.

szf

Nagyon szeretnék egy működő ilyet!

sastas

Nem lebeszélni akartalak, csak rámutattam néhány ismert problámára. Ennek ellenére lehet ilyen elrendezéssel működő gépet készíteni, de ha egy megoldás nincs ipari mód használatban, sokesetben nem az az oka, hogy még senki nem gondolt rá.

svejk

Nem segíthetek, szinte könnyek közt adták át javítani. :(

PSoft

Évtizedek óta áll, -azon a négyméteres sínpáron- egyre lepusztultabb állapotban.[#rinya]
Ugye, nem álltam neki boncolni, csak...pár fotó készült róla.[#smile]
De előbb-utóbb, sajnos, az lesz a sorsa, jön a pisztolyos ember, azt...valamelyik végén megkezdi.[#szomoru1]

544if3hez

Egy kúltúrált országban megmentik..

544if3hez

Részt vennék a felújításában.

PSoft

Egy kulturált országban...meg is mentették.

A "gengszterváltás" idején, a kohó elől menekülve került az élő vágányokról a mostani helyére.
Az akkori gazda, ki is csinosíttatta, kulturált volt a környezete is.
Csak hát, az azóta eltelt több évtized megviselte gépet, környezetét.
Biztos most is van új gazdája, -mert kell, hogy legyen- de a képek tanúsága szerint, más egyéb -fontosabb- dolgai is vannak ennél.[#szomoru1]

Szalai György

Hű mekkora pálinkafőző lenne belőle.

vadember

Budapest belsejében, Istvántelken van a MÁV-nak karbantartó műhelye. Van rengeteg régi műhely épület is. Az egyikben nyugdíjas korú szakik a szabadidejükben régi mozdonyokat restaurálnak.
A feje búbjáig zsíros-olajos mindegyik. Jó volt látni az elhivatottságukat.
A telep közelében van a Vasúttörténeti Park. Sok ott kiállított mozdony az ő kezük munkája.
Maga a telep is megérne egy szentmisét. Gyönyörű téglaépületek elhagyatottan, égig érő gaz mindenhol,lerohadt vasúti kocsik. Ott dolgoztunk az alállomáson, amikor egyik nap azt hittük, hogy kitört a háború olyan lövöldözés volt. Valami háborús filmet forgattak. Nem kellett díszlet hozzá. Adott volt.