Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Ugyanazt az L et használtam . Értelemszerűen a gerjesztésnél az erővonal hossz , a szolenoidnál a tekercshossz

svejk

De azt hogy csinálja, hogy több beütés van és egyre növekszik, vagy csökken az ereje.
Én váltig állítom hogy ha többször beütöttem kisebb energiával az nem adódott hozzá az előzőhöz.

Persze lehet tévedek már vagy öt éve foglalkoztam tárcsamotorokkal.

ui.:
Most belegondolva csak nem jól emlékezhetek, hiszen logikusan átgondolva csökkenteni biztos, hogy lehet fokozatosan.
De növelni?[#nemtudom]

ANTAL GÁBOR

Ahhoz hogy létrejöjjön a neodímiummal megegyező B ahhoz mindenképpen kell a megfelelő gerjesztés . ( és természetesen annak a pl 3 szorosa semmi eredménnyel nem jár )  Szerintem lehet cicózni de  db egy határozott ütés elég .

svejk

Mondjuk az is igaz, hogy a tárcsamotoroknál 1 esetleg 2 menet van a mágnes körül, és nem bírtam elég kis felbontásban adni a beütést így elkerülte a figyelmemet a folyamatos növekedés.

Ennél a mágnes asztalnál ugye akár sok-sok menet is lehet.

Tehát egyelőre visszavonom az állításom, hogy nem lehetett ugyanakkora beütésekkel folyamatosan növelni a térerőt a max-ig.

De akkor meg visszatérnék az első kérdésemre, hogy ha lenne benne érzékelő tutira 0-ra lehetne menni.
Most ugye előre programozottam beüt mondjuk 10-et, de mi van ha a hálózat épp 200 V vagy adott esetben 240?

Vagy annyira ki van hegyezve a méretezés, hogy a 10 beütés tuti eléri a max-ot, ami pont egyezik a neodiniuméval?

Elvileg akárhányszor fel és le lehet mágnesezni az AlNiCo-t nem "kopik".

Csuhás

Valahol olvastam hogy amikor állandó mágnest felmágneseznek akkor a mágnesezés közben meg szokták azt ütögetni. Úgy látszik egy kis mechanikus birizgálás jót tesz a mágnesezésnek. Ezek után lehet hogy a többszörös mágnesező impulzus talán ezt a mechanikus ütögetést pótolja.

svejk

Egyre inkább úgy érzem én tévedtem, leszűkítettem a dolgot a saját felhasználásomra.

Az ütögetést nem tudom, de az inkább nem tesz jót a mágneseknek.

svejk

Itt [#t24p5580#] látható egy valag dip kapcsoló.
Azok mire valók? Lehet azokkal lehet beállítani a zero erősséget?

Csuhás

Nem tesz jót neki, ahogy a melegítés sem. De ez más eset itt felmágnesezés közben ütögetik.

Csuhás

Valami konfigurációt állíthatnak, ahogy nézem egy egy felhúz ellenállás után proci lábra kapcsolódnak. Így a jelentésük a programtól függően bármi lehet.

ANTAL GÁBOR

Nem ennyire komplikált a helyzet B = B max   ( 1.26-1.28 Tesla ) ezt kell elérni merthogy nem lemágnesezünk hanem fordítunk .
 Ezt az ALNICo nál kb 50A / m gerjesztéssel lehet elérni   Ha kevesebb akkor nem jó mert el akarjuk érni a neodímiumét . Ha több akkor sem lesz több a B   Tehát egy jól (biztonságból kissé túlméretezett pofon oszt kész ) Azt hogy miért cicóznak azt nem tudom . Amikor be van ütve a mágnes akkor a B -H sík jobb felső térnegydében van a RENDSZER  ami a beütés elmúlásával egy + B t eredményez .   Amikor meg át van ütve ellenkező polaritásra akkor meg kb az origóban  ( kifele semmi )
  Parasztosan :ilyenkor  a B k megeszik egymást

Azt hiszem hogy amikor kifele nulla akkor az ALNICo zárt vaskörben van és ezért  létrehozható a neodímiummal megegyező ellentétes indukció , amikor pedig kifele mágneses a rendszer akkor inkább a neodímium dominál minthogy  a kör zártságát a munkadarab fizikai mérete befolyásolja tehát nem fog létrejönni az ALNICo nál a 1.26 Tesla  ( nem baj mert ott van a neodímium )

Tehát gondolom úgy használják az asztalt hogy elöször kifele nulla és ráteszik a darabot , aztán + an beütik . Aztán amikor le akarják venni akkor átpolarizálják az ALNiCo t és leveszik a darabot  

A magnószalagot hányszor lehetett használni ? ameddig el nem kopott . Szerintem minthogy az AlNiCo anyaga nem változik  biztos nagyon sokszor .  ( szerintem hamarabb megy tönkre egy egyszer beütött mint egy 100000 szer átmágnesezett , Emlékeim szerint a precíz ALNiCo kat öregbítették pl a Ganz villamos fogyasztásmérőiben annó alkalmazottakat mert kissé gyengült

svejk

Talán a munkadarab és/vagy asztal védelme érdekében "cicóznak", adott esetben ne csapódjon egymáshoz.

ANTAL GÁBOR

A cicózásról : ha a neodímimnak pl 1.23 tesla a B je akkor ezzel pont megegyezőt kell produkálnia az AlNiCo nak
No beütjük és 1.27 lesz( mert lehet )  Akkor a különbség 0.04 tesla az ALNiCo javára ( igaz zárt a kör) de kifele  valami remanenciát mutat . És mi van ha csak 1.19 re ütjük akkor meg a neodímium a győztes .  Hát lehet ezért cicóznak . Nagy felületen ilyen kis különbség is számíthat ( Ivánék biztos nem cicóznának mert van csavarhúzójuk )

Hétfőn rendelek egy AlNiCo és egy ugyanolyan méretű Neodímium rudat az Euromagnettől és játszom egy kicsit

4umhue7vh

Annál az RC modelles kütyünél atz irják hogy kikapcsolásnál ide-oda mágnesezik csökkenő amplitúdóval, ez lemágnesezés!
A videókon inkább impulzus szélesség csökkenést hallani, igaz ez már a v3-as verzió.

4umhue7vh

Valószinűleg azért hallok kikapcsolásnál kisebb frekvenciát mert mem akarják vagy nem lehet egy periódus alat a megvalósitani a triak ide-oda kapcsolását, (visrosszúgás) ki tudja mit müvel a neodim ilyenkor a tekercsel.
Ezt nem nagyon tutam jól megfogalmazni.

svejk

No basszus, elveszed a játékom? :)

De nem baj, most úgy sincs vele időm foglalkozni...